Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

Chlamydia elleni védőoltás

Chlamydia elleni védőoltásA Pittsburgh-i Gyerekkórház kutatói Toni Darville professzor vezetésével azonosítottak egy lehetséges célpontot, melynek segítségével a világ leggyakoribb szexuálisan terjedő bakteriális fertőzése, a Chlamydia trachomatis ellen lehet majd vakcinát kifejleszteni – olvasható a Journal of Immunology-ban.

Darville professzor, a Gyermekinfektológiai Osztály vezetője elismert Chlamydia trachomatis szakértő az egész világon. Munkatársaival olyan Chlamydia törzset találtak, melyből hiányzott a plazmid, egy kisméretű DNS-molekula. Ezek a baktériumok megfertőzték ugyan az egereket, ám nem okoztak bennük betegséget, azaz nem voltak tüneteik, sőt később a normális baktériummal való fertőzéstől sem betegedtek meg.

A következő lépés, hogy találjanak olyan plazmid-hiányos törzset, amely emberben is hasonlóan viselkedik. A Chlamydia tüneteit alig lehet észrevenni, ezért sokszor csak későn ismerik fel a betegséget, amikor már visszafordíthatatlan károsodást, meddőséget okozott.

"A plazmid-hiányos törzzsel fertőzött egerek petevezetéke nem károsodott, sőt megvédte őket a későbbi virulens törzs okozta betegségtől is" – mondta Dr. Catherine M. O’Connell, a közlemény első szerzője.

 

Kapcsolódó kifejezések: Chlamydia trachomatis  betegség  szexuális  terjed  vakcina 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!