Ma Ivett és Frida napja van. Holnap Gizella napja lesz.
A+ A A-

A só serkenti a fekély kórokozóját

A só serkenti a fekély kórokozójátKutatók a magas sótartalmú étkezés újabb kockázatát azonosították a már közismert magas vérnyomás mellett. A magas sókoncentráció a gyomorban úgy tûnik, növeli a fekélyt okozó Helicobacter pylori génaktivitását, így az még virulensebbé válik és a fertőzött személynek nő az esélye a súlyos gyomorbetegség kifejlődésére.

"A H. pylori folyamatosan nyomon követi az általa megfertőzöttek étrendjét. Közegészségügyi bizonyítékok támasztják alá, hogy összefüggés van a H. pylori és az étrend összetétele között. Ez kiemelten vonatkozik a magas sótartalmú étrendre" - mondta Hanan Gancz, a bethesdai Egészségtudományi Egyetem munkatársa 2007. május 22-én az Amerikai Mikrobiológiai Társaság 107. konferenciáján Torontóban.

A H. pylori egy spirál alakú baktérium, mely képes a gyomor és a duodénum (patkóbél) savas környezetében élni. A kórokozó a gyomor és a duodénum fekélyek leggyakoribb kórokozója, a duodénumban 90 százalékban, a gyomorban 80 százalékban felelős a fekély kialakulásáért. Ezen kívül gyomorgyulladást is okoz, és a fertőzött embereknek kettőtől hatszor nagyobb az esélyük a nyálkahártya lymphoid szöveti (MALT) lymphoma és a gyomorrák kialakulására a nem fertőzöttekhez képest.

A H. pylori gyakori fertőzés az Egyesült Államokban, leggyakrabban az alacsony jövedelmû és idősebb felnőttek körében fordul elő. A 40 év alattiak 20 százaléka és a 60 év felettiek 50 százaléka fertőzött. A legtöbb fertőzött tünetmentes és csak egy kis hányadukban alakul ki betegség.

Korábbi kutatások már vizsgálták, milyen hatással van az étrend a gyomorra, mely a H. pylori környezetéül szolgál, de a tudósok eddig nem vizsgálták a mikroorganizmus konkrét válaszát az étrendre.


"Kutatásaink során azt figyeltük meg, hogy a H. pylori szaporodásának mértéke hirtelen lecsökkent magas sókoncentrációk esetén. A megemelt sómennyiségnek kitett baktériumok azonban morfológiai változásokon mentek át: a sejtek megnyúltak és hosszú láncokat alkottak" - mondja Gancz. "Arra következtettünk mindebből, hogy laboratóriumi körlmények között a magas sókoncentráció a H. pylori sejtosztódási rendellenességét okozza."

A szakemberek azt is felfedezték, hogy a baktérium virulenciájáért felelős két gén aktivitása megnőtt magas sótartalmú körülmények között. "A virulenciáért felelős gének megváltozott aktivitása részben megmagyarázhatja a betegség és a magas sótartalmú étrend közti összefüggést H. pylori fertőzött betegekben" - nyilatkozta Ganz.

Kapcsolódó kifejezések: betegség  fekély  fertőz  gyomor  helicobakter pylori   
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!