Ma Donát napja van. Holnap Bernadett napja lesz.
A+ A A-

Gyanús kullancsok érkeznek Postán

Gyanús kullancsok érkeznek PostánHa sikerül elkapnunk magunkon a vérszívót, egy laborvizsgálatból kiderül, kell-e fertőzéstől tartanunk.  A Kullancsszövetség idén is meghirdette kullancs-beküldő akcióját: ha sikerül elkapnunk magunkon a vérszívót, egy laborvizsgálatból kiderül, kell-e fertőzéstől tartanunk. 

Az ország gyógyszertáraiba kijuttatott, díjmentesen átvehető kullancsbeküldő szetteket az idén kifejlesztette e célra a Posta, a nagyobb fiókokban beszerezhető speciális borítékjaiban küldhetjük az akcióban partner laboratórium címére.  A szettben lévő tájékoztató és adatlap kitöltése után az emberből kivett kullancsot a mûanyag tárolóba (eppendorf csőbe) kell tenni.

Az adatlapot és a kullancs tartalmú eppendorf csövet a megcímzett (Istenhegyi Géndiagnosztikai Laboratórium, BUDAPEST, irányítószám: 1994) borítékba kell helyezni. A szettek költségét a Kullancsszövetség finanszírozza, a vizsgálatért azonban idén már fizetni kell, a borítékban megtalálható csekken helyben feladhatjuk a 4000 Ft-ot, amelyről a bizonylatot (vagy fénymásolatát) a kullanccsal együtt kell beküldeni.


A laborbizsgálat nem beteg diagnosztika, hanem bioinformáció-szerzés ? figyelmeztet az akciót elindító civil szervezet szakértője: azt vizsgálják, hogy a beküldött kullancsban volt-e Lyme-kórt okozó baktérium, s melyik fajta? Ha a válasz igen, nem halogatható a személyes szakorvosi vizit, s a terápia.

A vizsgálati eredményt a Kullancsszövetség honlapján (www.kullancsinfo.hu) lévő listáról kódja szerint tudhatja meg a beküldő személy.

Kapcsolódó kifejezések: fertőzés  kullancs  labor  vérszívó 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!