Ma Hugó napja van. Holnap Áron napja lesz.
A+ A A-

A védőoltás nem okoz autizmust

A védőoltás nem okoz autizmustAz elmúlt években merült fel, hogy bizonyos védőoltások idegrendszeri károsodásokat okozhatnak a gyermekekben, ezért sok szülő hazánkban is igyekezett elkerülni gyermeke beoltását. A kanadai McGill Egyetem Egészségcentrumának kutatói igazolták, hogy nincs összefüggés a védőoltás és az idegrendszeri zavarok között.

Még a kilencvenes évek végén merült fel, hogy a mumpsz, kanyaró és rózsahimlő elleni kombinált oltás (MMR), valamint azok a vakcinák, amelyek tiomerzált tartalmaznak, kapcsolatba hozhatók olyan idegfejlődési zavarokkal, mint pl. az autizmus vagy hiperaktivitás. A tiomerzál - angolosan thimerosal - higanyt tartalmazó szerves vegyület, amelyet gyógyszerek és vakcinák gomba- és baktériumfertőződésének megelőzésére használnak. A tiomerzált tartalmazó oltóanyagokat néhol betiltották, de akad olyan ország, ahol ma is használják őket. Kanadában 1996 óta tilos a felhasználásuk.


A montreáli kutatók 28 ezer gyermeket vizsgáltak meg Quebec tartományban, és eredményeik nem igazolták az összefüggést az idegrendszeri fejlődési rendellenességekkel. "Nincs kapcsolat az MMR oltás és az idegrendszeri fejlődési rendellenességek között. Adataink szerint az autizmus előfordulása is magasabb abban a gyermekpopulációban, akiket a tiomerzál kivonása után oltottak be" - mondta Dr. Eric Fombonne, a kutatások vezetője.

"A korábbi találgatások hatására nagyon sok szülő nem oltatta be a gyermekét mumpsz, kanyaró és rózsahimlő ellen, ami sokak életébe került. Reméljük, hogy tanulmányunk végre pontot tesz az oltások körül kialakult vitákra" - tette hozzá.

Kapcsolódó kifejezések: idegrendszeri zavar  károsodás  oltás  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!