Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Már a kertünkben is "támad" a kullancs

Már a kertünkben is Magyarországon az elmúlt években nem csak az erdős, ligetes területeken növekedett a kullancsveszély, hanem a kertes házak udvarán is gyakoribbá váltak a kullancscsípések. Hazánkban egy tucat olyan kullancsfajta él, amely az emberre veszélyes. A természetben egy-egy kirándulás alkalmával akár 4-5 db-ot is "összeszedhetünk" belőlük, ezért fontos megelőzésként a túrához megfelelő zárt öltözet, s hazatérve az egész test gondos átvizsgálása. Ne feledjük, a kullancsok nem szeretik a közvetlen napfénynek kitett bőrfelületeket, inkább a hajlatokban bújnak meg!

Az igazi veszélyt a kullancscsípés útján terjedő betegségek jelentik. A legismertebbek egyike az agyvelőgyulladás, amely a fertőzést követő 7-14 nap múlva influenzára emlékeztető tüneteket okoz, majd egy hét után panaszmentes időszak következik. A betegség második fázisa magas lázzal kezdődik, majd fejfájással, depresszióval, memóriazavarral és heves hányingerrel folytatódik. A betegek 15-20%-ánál maradandó szövődményt okozhat, 1-2%-uk pedig a leggondosabb kezelés ellenére is meghal. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen tartós és biztos védelmet nyújt az időben alkalmazott védőoltás-sorozat.

Leggyakoribb kullancs csípéssel összefüggő következmény a Lyme-kór, melyre még nem ismerünk megelőző módszert. A betegség sajátos tünete a csípés helyén kialakuló körkörös, kívül piros, belül halvány, kokárdaszerû nem fájó, nem viszkető folt, illetve esetenként a fülcimpák lilás elszíneződése. Ezen kívül kevés egyértelmû tünetet produkál. Lappangási ideje akár évekig is elnyúlhat, azonban jól gyógyítható antibiotikummal, ám a teljes felépüléshez több hónap szükséges.


Amennyiben kullancsot talál a bőrében, a szakszerû eltávolítás után ne dobja el, hanem a patikákban található borítékban elhelyezett mûanyag csőben küldje el a borítékon, szórólapon feltüntetett címre! A beküldött kullancsokat egy felmérés keretében laboratóriumi vizsgálatnak vetik alá, melyből kiderül, hogy tartalmaz-e agyvelőgyulladást okozó vírust vagy Lyme-kórt okozó baktériumot. (A felmérés korlátozott számú mintán történik.) Az eredményt a borítékon található vizsgálati sorszám feltüntetésével a www.kullancsinfo.hu honlapon találja majd meg. (A május 23-ig bevizsgált minták 22%-a bizonyult fertőzöttnek.)

Az eredmény megkönnyíti a későbbi diagnózis felállítását, ám nem feltétlenül jelenti azt, hogy az illető pl. biztosan Lyme-kóros lesz. A pozitív eredmény önmagában nem indikálhat antibiotikus kezelést, azt további vizsgálatok követik, s 4-6 hét múlva javasolt egy ellenanyag vizsgálat. Lyme-folt gyanú esetén pedig azonnal forduljon háziorvosához vagy bőrgyógyászhoz!

Kapcsolódó kifejezések: bőr  erdő  hajlat  kert  kullancs  liget 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!