Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Alattomos parazita a chlamydia

Alattomos parazita a chlamydiaA chlamydia trachomatis ma a leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, amelynek a közhittel szemben nem csak nők, hanem férfiak is gyakori áldozatai. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint évente 80-100 millióan fertőződnek a chlamydia baktériummal – érdekes módon a fejlődő és a fejlett világban arányaiban ugyanannyian.

Ahogy dr. Hartman Gábor, a Dél-pesti Kórház szülész-nőgyógyász főorvosa a Weborvossal érzékeltette, a chlamydia baktérium parazita. Kizárólag sejten belül szaporodik, a gazdasejt energiáját használja. Osztódása 48-72 óráig tart, lényegesen hosszabb ideig, mint a hagyományos kórokozók szaporodása. Bizonyos esetekben az osztódás leáll, ám a baktérium ott marad a szervezetben, ha gondot nem is okoz. A szakemberek éppen ezt tartják veszélyesnek a chlamydiában, hogy fertőzése az esetek többségében tünetmentes vagy enyhe panaszokkal jár.

A Hartman főorvos birtokában lévő adatok szerint a fertőzött nők 65-80 százalékánál és a fertőzött férfiak 45-50 százalékánál nem mutatkozik tünet. Ezzel az állapottal meg is elégedhetnénk, ha a fel nem ismert és nem célzottan kezelt chlamydia fertőzötteket nem veszélyeztetnék gyorsan kialakuló szövődmények. Ezek között sorolható az esetek 35-40 százalékában a kismedencei gyulladás, 17 százalékban a meddőség, 9 százalékban a méhen kívüli terhesség, 17 százalékban az idült kismedencei fájdalom. A férfiaknál mellékhere-gyulladást és nemzőképtelenséget okozhat az alattomos parazita.

És ha a kellemetlen veszély-sorozatot még fokozni lehet, egyes esetekben a chlamydia az oka a SARA nevű, a szexuális kapcsolat útján szerzett, klinikai tünettel megnyilvánuló ízületgyulladásnak. Terhesek is átesnek fertőzésen, amit az ilyen előzmény után világra jött újszülöttek 25 százaléka szenved meg szemhártyagyulladással.

A Chlamydia Magyarországon

A magyarországi megbetegedésekről szólva dr. Hartman Gábor elmondta: a becslések szerint nálunk évente 75-80 ezren fertőződnek meg, 75 százalékuk a 25 év alatti, 40-45 százalékuk a 20 év alatti korosztályban. A hazai szakemberek veszélyeztetettnek, szaknyelven a rizikócsoportba tartozóba sorolják a 25 év alattiakat, a szexuális életet 17 év alatt elkezdőket, akik három hónapon belül új partnerrel folytatnak szexuális kapcsolatot, az egy éven belül minimum 3-4 szexpartnerrel együtt lévő, azaz poligám életmódúakat, a valamilyen nemi betegséggel élő szexuális partnerrel kapcsolatban lévőket, illetve a méhen belüli védekező eszközök használóit. Gyakrabban lehet számítani chlamydia fertőzésre terhesség-megszakítás után és méhűri beavatkozás esetén.

Az alattomos parazita többnyire nem okoz panaszokat, időnként érzékelhetően megmutatja magát, akut méhnyakcsatorna gyulladás, gennyes hüvelyfolyás, közti vérzés, szexuális aktus utáni vérzés, tampon alkalmazásánál úgynevezett kontakt vérzés, alhasi fájdalom formájában. Az úgynevezett elsődleges tünetekkel chlamydia jelenlétére utal az akut húgycső-szindróma, ami rendkívül fájdalmas vizeléssel jár. A férfiaknál mellékhere-gyulladás és prosztata-gyulladás is figyelmeztet a kórokozóra. Ritkán a végbélnyílás is begyullad. Ezeket követhetik a cikkben már felsorolt szövődmények.

Biztató, hogy a tudomány már kifogott a parazita baktériumon, mert a nyilvánvaló chlamydia fertőzöttséget már jól tudják kezelni, egy 2 tabletta bevételéből álló vagy egy nyolc napos gyógyszeres kúrával. A terhes nőknek megelőzésként is adnak gyógyszert. Mindezt az OEP támogatásával. De ha valaki tudni akarja magáról, hogy vajon nem tünetmentes fertőzött-e, a szűrési teszt már pénzbe kerül, ugyanis azt az OEP nem fizeti – mint ahogy a világon egyetlen biztosító sem. A kimutatások szerint ugyanis a chlamydia jelenléte nem növeli a méhnyakrák gyakoriságát.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: baktérium  betegség  chlamydia  chlamydia trachomatis  szexuális 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!