Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Fábián és Sebestyén napja van. Holnap Ágnes napja lesz.
A+ A A-

Statinok a HIV ellen is alkalmazhatók?

Statinok a HIV ellen is alkalmazhatók?Spanyol orvosok úgy hiszik, a magas koleszterinszint csökkentésére használt statinok hatékonyak a HIV kezelésében is.  A statinokat millióan szedik világszerte a koleszterinszint csökkentésére. A gyógyszer gátolja a máj koleszterinképzését. A Journal of Experimental Medicine címû lapban megjelent tanulmányban a Spanish Council for Scientific Research kutatói arról számoltak be, hogy a statinok relatíve olcsó HIV gyógyszernek bizonyulhatnak.

Vizsgálatuk során hat HIV pozitív pacienst kezeltek statinnal egy hónapig. A gyógyszer jelentősen visszaszorította a vírust. Tulajdonképpen a vírus képtelenné vált a sejteket körülvevő sejtmembrán felnyitására, illetve a fertőzött sejtekből való kijutásra. A laboratóriumi teszteket követő egérkísérletek is megerősítették az eredményeket. Dr. Gustavo del Real és kollégái bíztatónak tartják a kezdeti eredményeket, ugyanakkor további vizsgálatokat sürgetnek.

Az utóbbi időben számos tanulmány látott napvilágot, amelyben a statinok különféle megbetegedésekkel szembeni hatékonyságáról számoltak be, az Alzheimer-kórtól a rákos megbetegedésekig. A brit kormány nemrégiben bejelentette, tervezet készül a vény nélkül kapható statinok bevezetésére.

Brain Gazzard professzor, az NHS Trust HIV-kutatás vezetője a BBC-nek elmondta, érdekesnek tartja a vizsgálatokat, és egyetért abban, hogy további kutatások szükségesek annak bizonyítására, hogy az eredmények valóban konvertálhatók a HIV-fertőzés kezelésre.

Kapcsolódó kifejezések: HIV  koleszterin  koleszterin  máj  statin 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!