Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Titokzatos nemi betegség: nincs tünete

Titokzatos nemi betegség: nincs tüneteA nők háromnegyede, a férfiaknak pedig a fele nem tudja, hogy megfertőződött az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegséggel. A chlamydiának ugyanis nincsenek tünetei, nők és férfiak egyaránt megfertőződhetnek.

A chlamydia meddőséget okoz!

Ez a betegség nőknél és férfiaknál is meddőséget okoz. A társadalombiztosítás csak indokolt esetben fizeti a chlamydia szűrését, a legtöbbször a betegnek kell fizetnie a vizsgálatért.

A rendszeres szexuális életet élők legalább negyede hordozza magában a chlamydia tüneteit. A fiataloknál még magasabb ez az arány. Ez a leggyakoribb szexuláis úton terjedő betegség, és a legalattomosabb is. Ugyanis a kezdeti szakaszban sem a nő, sem a férfi nem vesz észre semmit, nincsenek tünetei.

"A kezdeti stádiumban egy gennyes méhnyakgyulladás van, amit a beteg nem észlel, de szűrés során felismerhető. Későbbi stádiumban ez feljebb megy, és a petevezeték begyulladhat, illetve egy diffúz kismedencei gyulladás alakulhat ki" - mondta Radványi Krisztina nőgyágyász.

A kismedence gyulladás miatt elzáródhatnak a petevezetékek, és meddőség alakulhat ki. A fogamzásgátlók is szerepet játszhatnak a betegség terjedésében.

A férfiakat is veszélyezteti a chlamydia

chlamydia"A férfi és a női nemzőképességet is veszélyezteti. Ezért különösen fontos a vizsgálata. A fiatal populációt érinti általában, a fiatalkori populációnak a 68 százalékában jelentkezik a fertőzés" - Dr. Kovács Róbert adjunktus.

A legtöbb férfinél csak akkor derül ki a fertőzés, amikor gyereket szeretne, de nem sikerül

Egyes becslések szerint a fertőzött nők háromnegyede, a férfiaknak pedig a fele nem tudja, hogy ebben a betegségben szenved. A chlamydia-szűrést a társadalombiztosítás nem fizeti. Egy-egy vizsgálat 3-5 ezer forintba kerül. Csak indokolt esetben nem kell fizetni a szűrésért. A nőknek kellemetlen a szűrés, a férfiaknak viszont fájdalmas is. A chlamydia-fertőzés, különösen a kezdeti stádiumban könnyen gyógyítható... Egy egyszerű antibiotikummal.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: chlamydia  meddőség  nemi betegség  szex 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!