Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Bence napja van. Holnap Bertalan napja lesz.
A+ A A-

Oltással és szűréssel a tbc ellen

oltssal_s_szrssel_a_tbc_ellen.jpgMiközben a világ hisztérikusan reagál bizonyos járványokra, messze nem foglalkozik megfelelően a tuberkulózis, a tbc "frontális támadásával" - áll Lee Reichmann orvosprofesszor drámai jelentésében.  A New Jersey-i Egyetem tanára kimutatta: tavaly a SARS-nak 813, az Ebolának 244, az anthraxnak öt és a kergemarhakórnak egy emberi áldozata volt - a tüdővésznek ugyanakkor kétmillió! Idén 122 éve, hogy felfedezték e súlyos betegség kórokozóját.

A tuberkulózis az angliai gyártelepek lakosainak körében indult halálos "diadalútjára" az 1800-as évek végén. Mindenütt pusztított, ahol a rossz körülmények, a rossz táplálkozás nyomán védtelen lett az emberi szervezet. Manapság - hangsúlyozza dr. Reichmann - Oroszországtól Afrikáig, rengeteg helyen vannak hasonlóan mostoha körülmények, ami kiváló terep a tbc terjedésének.

A modern világban a tömeges oltás és az antibiotikumok elterjedése, valamint a fejlődő országoknak nyújtott segélyek a 60-70-es években látványosan visszaszorították a megbetegedések számát. A szívós, kitartó küzdelem, a tudomány fejlődése sem volt elegendő azonban, hogy a világ elfeledhesse ezt a kínzó kórt. A 90-es években világszerte ismét emelkedni kezdett a megbetegedések száma.

Az ENSZ egészségügyi szervezete a WHO jelentése szerint a földön évente 8,8 millió ember betegszik meg tbc-ben. Az új fertőzések és a halálesetek túlnyomó többsége az afrikai és közép-európai országokban következik be. A helyzetet súlyosbíthatja az alkoholizmus, a kábítószer-fogyasztás és az AIDS terjedése. Az AIDS az immunrendszert, a szervezet védekezőfunkcióját támadja meg, így a szervezet nem tudja felvenni a harcot, a tüdőbajt okozó baktériummal. Ha a világ nem szervezi meg a védekezést, hamarosan még jobban arathat a legyőzöttnek gondolt, de feltámadt halál - állapítja meg a Reichmann-jelentés.

Hazánkban 1954 óta legyengített tbc-bacilust tartalmazó BCG (Bacillus Calmette-Guérin) vakcinával oltják be az érett újszülötteket. Az oltás hatását 6 hónapos, majd 10-11 éves korban ellenőrzik, s ha az előző oltás védőhatása megszánt, a BCG-oltást meg kell ismételni. Az oltásnak is köszönhető, hogy 2002-ben csak 3007 új megbetegedést észleltek, míg 1950-ben több mint 45 ezret.

A megelőzés leghatékonyabb módja a tüdőszûrés. A lakosság évenkénti mellkasi röntgenvizsgálata nem csak tuberkulózis, hanem egyéb mellkasi betegségek, elsősorban a daganatok felismerését teszi lehetővé, amelyek korai stádiumban megkezdett kezeléssel az esetek többségében gyógyítható. Az új betegek számának növekedése sokszor annak köszönhető, hogy az emberek nem vesznek részt az évenkénti szûrővizsgálaton.

Kapcsolódó kifejezések: TBC  járvány  oltás  szűrés  tuberkolózis 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!