Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.
A+ A A-

A fertőzések fellegvárai a magyar strandok

A fertőzések fellegvárai a magyar strandokA nagy melegben a legkellemesebb hûsölni a vízparton, de ha nem vigyázunk a szeptembert a bőrgyógyásznál tölthetjük. Jéghideg víz. A legjobb hûsítő a nyári melegben. De a medence korlátja, a padok, a beton, - amin rendszerint mezítláb járunk -, valamint a lábmosó, láthatatlan veszélyforrás lehet a strandolók számára. Ezeken a helyeken ugyanis előszeretettel telepednek meg különböző baktériumok, melyek gombás fertőzéseket idézhetnek elő.

Lábgomba. Ezt lehet a legkönnyebben elkapni, elég csak pár perc mezítláb a nyilvános zuhany alatt, vagy pici lábáztatás a lábmosóban. Naponta több száz ember teszi bele a lábát ebbe a vízbe, ha ebből csak egynek is gombás fertőzése van, könnyen előfordulhat, hogy másoknak is továbbadja.

"A strandokon előforduló leggyakoribb fertőzések a lábujj közi mikózis, aminek a tünetei egy fehér elszíneződés egy hámlás, súlyosabb esetben egy mély repedés a lábujjak között, hasonlóan gyakori lehet a szemölcs is" - riogatta a Magellán riporterét Dr. Puskás Márton - bőrgyógyász, főorvos.

A szakemberek véleménye szerint egy nyílt vízi strandon - mint amilyen például a Balaton - sokkal nehezebb fertőzéseket összeszedni. Egyrészt teljesen más a víz minősége, meg persze a hőmérséklete is. A nők esetében ez nagyon fontos, hiszen egy melegvizes medence - ami 30, 32 Celsius fokos - komoly problémát okozhat. Ebben ugyanis könnyen megtelepednek olyan kórokozók, amik hüvelygyulladást a későbbiekben méhgyulladást majd petevezeték gyulladást okozhatnak.

DiabFórum magazin


De nem ez az egyetlen dolog, amire figyelni kell.

Sok nő tamponnal próbál védekezni az esetleges fertőzések ellen, ez azonban csak akkor hatásos, ha felhelyezés előtt baktérium ellenes anyaggal bekenik.

Tehát ne járjunk mezítláb, ne töltsünk el hosszabb időt vizes fürdőruhában, ne üljünk le mások után a székre, inkább zuhanyozzunk LE minden strandolás után. Ha ezeket a tanácsokat megfogadják, szeptember első heteit biztos nem kell a bőr- vagy a nőgyógyásznál tölteniük.

Kapcsolódó kifejezések: baktérium  betegség  part  strand  víz 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!