Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Káros a túlzott higiénia

Káros a túlzott higiéniaA piszkos környezetben vagy állatokkal együtt élő emberek kevésbé hajlamosak bőrkiütésre, mint azok, akiknek a háztartása megfelel a modern higiénia követelményeinek.  Dán tudósoknak a The Lancet címû brit tudományos folyóiratban ismertetett kutatása szerint a több testvérrel, vagy háziállatokkal együtt élő, illetve parasztházban felnövő gyerekek 19 százalékkal ritkábban betegszenek meg ekcémában, mint azok a gyerekek, akik városban élnek és nincsenek testvéreik.

Igaz viszont, hogy azok, akik életük első hat hónapjában fertőző betegségen estek át, nagyobb valószínûséggel betegszenek meg bőrkiütésekben.

A dán Állami Oltóanyag Intézet kutatói 24 ezer nőt kérdeztek meg vizsgálódásuk során. Négy alkalommal kérdezték őket háztartásukról és gyermekeik egészségi állapotáról - kétszer terhességük alatt, továbbá akkor, amikor gyermekük hat, illetve 18 hónapos volt.

Vizsgálódásuk alátámasztotta azt a feltevést, hogy az allergiák és bőrbetegségek megelőzése szempontjából hasznos lehet, ha valaki kapcsolatba kerül bizonyos kórokozókkal. Ez magyarázatul szolgálhat arra a jelenségre is, hogy magasabb fokú higiéniával rendelkező nyugati államokban egyre gyakoribb az asztma és egyéb allergiás megbetegedés.
 
 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bőrkiütés  fertőző  higiénia 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!