Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Erzsébet napja van. Holnap Jolán napja lesz.
A+ A A-

Strandveszélyek – azaz mit kaphatunk el lubickolás közben?

Tartalomjegyzék

Strandveszélyek – azaz mit  kaphatunk el lubickolás közben?Hamarosan itt a nyár, de már most, május végén kánikulai meleg köszöntött ránk. Sokak örömére ismét megnyíltak a strandok kapui és ezzel kezdetét vette a lubickolás és a napozás élvezete. Sajnos, legtöbben már megtapasztaltuk a dolog kevésbé élvezetes oldalát is, vagyis elszenvedtünk néhány súlyosabb vagy kevésbé komoly strandnyavalyát.

Gombás fertőzések

Nyáron különösen nagy veszélynek van kitéve bőrünk gombásodás szempontjából. Az izzadás, a meleg, a bőr megnövekedett páratartalma, hőmérséklete kényelmes és biztonságos otthont teremt számukra, melyből igen nehéz kilakoltatni őket.

Gombás fejbőr
A fejbőr gombás fertőződésének leggyakoribb módja a gombákat tartalmazó hámsejtekkel való érintkezés, pl. fürdők, zuhanyzók, melyek nagy mennyiségben tartalmazhatnak fertőzött hámsejteket. A lappangási idő 8–10 nap közé tehető.A betegség a hám elszarusodó rétegeiben játszódik le. A fertőzött területek kezdetben nem viszketnek, később a széli részükön a bőr erősen kipirul, gyulladttá válik, hámlik, a haj és a szőrszálak kihullanak. Genny, majd hegesedés is keletkezhet, és a környező nyirokcsomók megduzzadhatnak.Tehát a fejbőrön megjelenő 1-2 cm átmérőjű kopasz, vagy rövidre letöredezett hajcsonkokkal borított, hámló foltok hátterében állhat gombás fertőzés. Amennyiben a fertőzés mélyebb területekre is behatol, megtámadhatja a hajhagymákat, és maradandó kopaszodást eredményez. A betegség fertőző, ezért kerülni kell a közös fejfedő, törölköző használatát.

A beteg környezetét (családtagok, háziállatok) is vizsgálni, szükség esetén kezelni kell! Naponta érintkezünk gombákkal, de csak egyes emberek szenvednek a gombák okozta megbetegedésektől.A gombás fertőzésekre hajlamosító tényezők: legyengült immunrendszer,táplálkozási elégtelenség,antibiotikumok szedése,stressz, feszültség,fogamzásgátlók, hormonkészítmények és szteroidok szedése,cukorbetegség,szénhidrátban (édesség) dús táplálkozás,terhesség és a havi ciklus alatt történő hormonszint-ingadozás is szerepet játszik abban, hogy a gombák elszaporodhassanak.

Lábgomba
Ezt lehet a legkönnyebben elkapni, elég csak pár perc mezítláb a nyilvános zuhany alatt, vagy pici lábáztatás a lábmosóban. Naponta több száz ember teszi bele a lábát ebbe a vízbe, ha ebből csak egynek is gombás fertőzése van, könnyen előfordulhat, hogy másoknak is továbbadja.

A strandokon előforduló leggyakoribb fertőzések a lábujjközi mikózis, aminek a tünetei egy fehér elszíneződés egy hámlás, súlyosabb esetben egy mély repedés a lábujjak között. A szakemberek véleménye szerint egy nyílt vízi strandon - mint amilyen például a Balaton - sokkal nehezebb fertőzéseket összeszedni: egyrészt teljesen más a víz minősége, meg persze a hőmérséklete is.

A cikk a reklám után folytatódik

Körömgomba
A hűsítő víz, a strandok, uszodák zuhanyozói könnyen terjesztik a láb- és körömgombát. A kellemetlen gombák megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek. Ugyanakkor a megfertőződött személy tovább fertőzi környezetét. Ezért nem árt az óvatosság a strandokon. De nemcsak a vízpart vagy az uszodai zuhanyozó jelenthet veszélyforrást, hanem a zárt, nem szellőző, főleg edzőcipő is  igaz, ez az évszaktól függetlenül.

A körömgomba világszerte elterjedt probléma, akár népbetegségnek is tekinthető. A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmöké. Egyes betegségekhez  például cukorbetegséghez  társulva, valamint idősebb korban a gombás fertőzés sokkal gyakoribb. A bőrgyógyászok által igazolt esetek túlnyomó részében a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen található meg. Amellett, hogy esztétikailag és pszichikailag zavarja a betegeket, gyakran az életminőségüket is hátrányosan befolyásolja. Járási, lábbeliviselési problémákhoz, orbánc és más betegségek kialakulásához vezethet, főként, ha a hajlamosító tényezők halmozottan fordulnak elő.

A gombás fertőzés észlelése után ajánlott azonnal  minél előbb  orvoshoz fordulni, mert maga a betegség könnyen gyógyítható, szövődményei viszont nehezebben. A gombával fertőzött körmön leggyakrabban sárgás, homályos (esetenként fehéres vagy zöldesbarna) elszíneződés jelenik meg. A köröm szabad éle, ritkábban az oldala, megvastagodik, az elszíneződés lassan az egész körömre ráterjed, formája eltorzul, fénytelenné válik. Alatta elpusztult körömdarabok gyűlnek össze, és végül leválhat a körömágyról.

Kezdetben a köröm csak ritkán fáj, de a későbbiek során, amikor megvastagodik, a körömre gyakorolt nyomás már fájdalmat okozhat. Egyetlen körömtől kiindulva a fertőzés átterjedhet a kéz vagy a láb többi körmére is. Ha a talpunkon száraz hámlás alakul ki vagy  főként nyári időszakban apró égő, viszkető hólyagocskák jelennek meg, felmerül a fertőzés gyanúja. A talpi rész oldalán, lábfejre húzódva létrejövő hámló, viszonylag éles hatású, viszkető, enyhén gyulladt folyamat is gombás fertőzésre utal. A lábujjak között kialakuló hámlás, berepedezés hasonlóképp intő jel. Leginkább gombás eredetű a lábkörmök, gyakran a nagylábujj körmének deformáltsága, amely lassan, fokozatosan vagy sérülést követően jön létre. A jelekre figyelni kell, a kezelést azonban bízzuk a szakemberre. A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így rontják a gombák életkörülményeit, s ezzel segítik megakadályozni megtelepedésüket. Az ilyen készítmények használata különösen fontos a gyakori uszodalátogatóknál, rendszeres sportot, komoly fizikai erőkifejtést végzőknél. A saját törülköző és a papucs használata természetes higiéniás követelmény.

Kandidázis - candida fertőzés
A kandidiázis (moniliázis) a Candida nevű sarjadzógomba által okozott fertőzés

A Candida a szájüreg, az emésztőrendszer és a hüvely normális és ártalmatlan lakója. Bizonyos körülmények között ugyan megfertőzheti a nyálkahártyákat és a nyirkos bőrterületeket. Típusosan a szájüreg, a hüvely nyálkahártyáját, a nemi szerveket, a végbélnyílást, a hónalj területét, nőknél az emlők alatti területet és a has bőrredőit fertőzi meg. Vannak tényezők, melyek elősegítik a Candida fertőzés kialakulását, mint például a meleg, párás idő; a szűk, műszálas alsónemű; a nem megfelelő személyes higiénia; és a bőrredőkön megjelenő gyulladásos betegségek, pl. a pikkelysömör.

© Copyright 1993-2014 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!