Ma Boglárka napja van. Holnap Lehel napja lesz.
A+ A A-

Öt ok amiért szükséges maszkot viselni a védőoltást követően is

covid 19 stop 5073811 1920„Őszintén szólva nem hiszem, hogy valaha fogok maszk nélkül menni a munkahelyemre” – mondta Dr. Eugenia South, a Philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Urban Health Lab karának igazgatója. „Nem hiszem, hogy valaha is biztonságban fogom érezni magam” – folytatta. Bár a Covid oltások rendkívül hatékonyak, South azt tervezi, hogy a maszkot továbbra is viseli fogja a kórházon kívül is. Egészségügyi szakértők szerint jó okok vannak a példája követésére.

„A maszkok viselésének és a társadalmi távolságtartásnak belátható időn belül folytatódnia kell – mindaddig, amíg nem áll rendelkezésre a nyájimmunitás bizonyos szintje” – mondta Dr. Preeti Malani, a Michigani Egyetem egészségügyi vezetője. – A maszkok és a távolságtartás továbbra is velünk marad. Ő és más egészségügyi szakértők öt okot soroltak fel, hogy miért kell még a vakcina megkapása után is tovább viselni a maszkot.

1. Egyetlen oltás sem 100%-os hatékonyságú

Nagy klinikai vizsgálatok szerint a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinák két adagjának megkapását követően megelőzhető a koronavírus okozta megbetegedések 95%-a. Bár ezek az eredmények lenyűgözőek, 20 emberből 1 ember védtelen marad – mondta Dr. Tom Frieden, a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ igazgatója.

Bár a vakcinákat a legjobb klinikákon, kontrollált vizsgálatokban optimális körülmények között tesztelték. a való világban az oltások általában valamivel kevésbé hatékonyak. A tudósok speciális kifejezéseket használnak a jelenség leírására. A vakcinák által a klinikai vizsgálatokban nyújtott védelmet „hatásos”-nak nevezik, míg a beoltott populációban a tényleges immunitás a „hatékonyság”.

A covid vakcinák hatékonyságát befolyásolhatja a kezelésük módja – mondta Malani. Az mRNS vakcinákban használt genetikai anyag – amely a koronavírusból származó messenger RNS-sel készült – annyira törékeny, hogy gondosan kell tárolni és szállítani. A szabályoktól történő bármilyen eltérés befolyásolhatja az oltások működését – mondta Malani.

2. Az oltások nem nyújtanak azonnali védelmet

Egyetlen oltás sem hatékony azonnal – mondta Malani. Körülbelül két hétbe telik, amíg az immunrendszer előállítja a vírusfertőzéseket gátló antitesteket.

A Covid oltások egy kicsit hosszabb időt igényelnek, mint más oltások, például az influenza elleni védőoltás, mert a Moderna és a Pfizer készítményeket egyaránt két adagban kell alkalmazni. A Pfizer vakcinákat három hét különbséggel adják meg; a Moderna-t négy hetes különbséggel alkalmazzák. Más szavakkal, a teljes védelem csak az első adag beadását követő öt-hat héttel érhető el. Tehát az újév napján oltott személy csak Valentin naptól lesz teljes mértékben védve.

3. A Covid vakcinák nem akadályozhatják a vírus terjedését

Az oltások kétszintű védelmet nyújthatnak. A kanyaró elleni oltás megakadályozza, hogy a vírusok fertőzést okozzanak, ezért az oltott emberek nem terjesztik a fertőzést.

A legtöbb más vakcina – beleértve az influenza elleni oltásokat is – megakadályozza az emberek megbetegedését, de nem továbbítja a vírust másoknak.

Míg a Covid vakcinák egyértelműen megakadályozzák a megbetegedést, a kutatóknak több időre van szükségük ahhoz, hogy kiderítsék, megakadályozzák-e a vírus átvitelet is – mondta Saskia Popescu, a Phoenixben működő epidemiológus, a George Mason Egyetem Schar School of Policy and Government adjunktusa.

„Még nem tudjuk, hogy a vakcina megvéd-e a megfertőződéstől, vagy csak a megbetegedéstől” – mondta Frieden, a Resolve to Save Lives globális közegészségügyi kezdeményezés vezérigazgatója. „Más szavakkal, az oltott személy akkor is képes lehet a vírus terjesztésére, ha semmilyen tünete sincs.” Amíg a kutatók nem tudnak válaszolni erre a kérdésre, Frieden szerint a maszkok viselése a legbiztonságosabb módszer az oltott emberek számára, hogy megvédjék a körülöttük élőket.

DiabFórum magazin

4. A maszkok megvédik a sérült immunrendszerrel rendelkező embereket

A rákos embereket különösen veszélyezteti a Covid. A tanulmányok azt mutatják, hogy másoknál nagyobb valószínűséggel fertőződnek meg és halnak meg a vírus miatt, de előfordulhat, hogy vakcinák sem védik őket – mondta Dr. Gary Lyman, a Fred Hutchinson Rákkutató Központ professzora.

A rákos betegek több szempontból is sebezhetők. A tüdőrákban szenvedők kevésbé képesek leküzdeni a tüdőgyulladást, míg a kemoterápián vagy sugárkezelésen átesőknek gyengített az immunrendszerük. A leukémia és a lymphoma közvetlenül támadja az immunsejteket, ami megnehezíti a betegek számára a vírus elleni küzdelmet.

Az orvosok nem sokat tudnak arról, hogy a rákos emberek hogyan reagálnak az oltásokra, mert kizárták őket a randomizált vizsgálatokból – mondta Lyman. Néhány résztvevőnél a vizsgálat közben diagnosztizálták a rákos megbetegedést, az ő esetükben a vakcinák csupán 76%-ban voltak hatékonyak. Bár a vakcinák biztonságosnak tűnnek, „más vakcinákkal végzett korábbi vizsgálatok alapján aggályos, hogy az immunszuppresszált betegek, beleértve a rákos betegeket is, nem képesek akkora immunválaszra, mint az egészségesek és esetükben nem érhető el a 95%-os védettség”.

Néhány embert nem lehet beoltani. Míg az allergiás emberek többsége biztonságosan kaphatja a Covid vakcinákat, azt tanácsolják, hogy ne alkalmazzák a vakcinát olyanok esetében, akiknél korábban súlyos allergiás reakciók léptek fel az oltóanyagok összetevőivel, köztük a polietilénglikollal szemben. Az ügynökség figyelmezteti azokat az embereket is, akiknél veszélyes allergiás reakciók jelentkeztek az első oltási adag után, hogy hagyják ki a másodikat.

Lyman arra ösztönzi az embereket, hogy továbbra is viseljenek maszkot, hogy megvédjék a rákos betegeket és másokat, akik még nem teljesen védettek.

5. A maszkok a genetikai mutációk ellenére védenek a koronavírus bármely variánsa ellen

A globális egészségügyi vezetőket rendkívül aggasztják a koronavírus új genetikai változatai, amelyek legalább 50% -kal fertőzőbbnek tűnnek, mint az eredeti. Eddig a tanulmányok azt sugallják, hogy a vakcinák továbbra is működni fognak ezen új törzsek ellen.

Egy dolog egyértelmű: A közegészségügyi intézkedések – például a tömegek elkerülése, a fizikai távolságtartás és a maszkok – csökkentik a koronavírus minden törzsével, valamint más légzőszervi megbetegedésekkel a megfertőződés kockázatát – mondta Frieden. Például világszerte drámai módon alacsonyabb az influenzás esetek száma, mióta az országok elkezdték kérni a polgárokat, hogy maradjanak otthon és maszkot viseljenek.

„A maszkok továbbra is hatékonyak maradnak” – mondta Malani. „De a gondos és következetes használat elengedhetetlen.”
A pandémiának a végét nem a maszkok, a fizikai távolságtartás és az oltások közötti választás fogja jelenteni, mondta Offit, hanem az, hogy ezeket kombináljuk. „Mindhárom megközelítés együttesen működik a legjobban” – mondta.

(Forrás: Medscape)

Kapcsolódó kifejezések: COVID  koronavírus  maszk  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!