Ma Csilla és Noémi napja van. Holnap Béla napja lesz.
A+ A A-

Az influenzaszezon kapujában állunk

InfluenzaszezonOlyan oltóanyag került-e forgalomba, amelynek influenzatörzsei egyébként is tarolnak a térségben?

Nemrég megkezdte működését az influenzafigyelő-szolgálat. A legfrissebb adatok szerint ugyan még nincs influenzaaktivitás, ám épp itt van az ideje annak, hogy az idei évre szóló vakcinát beadassa magának, aki teheti - írja a feol.hu.

Ha akarjuk, ha nem, idén is lesz influenzaszezon. A kérdés inkább az, sikerül-e az átoltottságot javítani, illetve hogy az idei évben olyan oltóanyag került-e forgalomba, amelynek influenzatörzsei egyébként is tarolnak a térségben. 

A Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Fejér Megyei Hírlap kérdésére elmondta: az idei évi oltóanyag-összetétele az elmúlt influenzaszezonhoz képest megváltozott. Továbbra is két A és egy B-típusú inaktivált vírustörzset tartalmaz, azonban az egyik A és a B-típusú törzs az elmúlt szezonhoz képest eltérő. Ennél többet nem is kell, hogy laikusként értsünk, a lényeg, hogy a „mix” elkészült, és már el is kezdték a beadásukat. A 3 éven felüliek oltására szolgáló vakcinákat a járási népegészségügyi osztályok már továbbították a háziorvosi praxisokba. Mint kiderült, a 3 éven aluliak oltásához szükséges oltóanyag is rendelkezésre áll: négy – két A és két B-típusú – komponensből áll.

 

Még nincs járvány

A Nemzeti Népegészségügyi Központ influenzafigyelő szolgálata szerint egyébként még nincs az országban influenzaaktivitás, az a 3500 beteg, aki október 8-a és 14-e között fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, még teljesen normális mennyiségnek számít. Viszont már a nyakunkon van, hiszen a gyerekek javában járnak közösségbe és fertőzik egymást, valamint az ősz is megmutatta kellemetlenebb oldalát. Tehát csak idő kérdése, és az ünnepi szezon mellett megjelenik a járvány is… Ezt azért nagyobb eséllyel előzi meg az, aki már most beadatja az influenzaoltást, amelyet tehát a háziorvosoknál érdemes kérni.

Anyagcsere-betegség és várandósság esetén is ingyenes a védőoltás

A 3 évesnél idősebbek esetében biztosítják az ingyenes vakcinát a krónikus betegségben szenvedőknek, súlyos elhízás vagy ideg-, izombetegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegeknek, a veleszületett vagy betegség/ kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegeknek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is). Továbbá ingyenes az oltás az anyagcsere-betegségben szenvedőknek, mint például a cukorbetegeknek, valamint a várandósoknak – a várandósság teljes időtartama alatt –, illetve azoknak a nőknek, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik.

Kérhetnek térítésmentesen vakcinát a rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek és a tartós szalicilátkezelésben részesülő gyermekek és serdülők is. A 60 éven felüliek pedig, egészségi állapotuktól függetlenül, ingyen kaphatják meg az influenzaoltást. A cél ugyanis az, hogy az érzékeny rétegekben nőjön az átoltottság, hogy az influenza ne gyengítse tovább a szervezetet.

További részletek, illetve kedvezményezett gyermekek a cikkben.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: influenza járvány  influenzaszezon  oltóanyag  védőoltás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!