Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Natália napja van. Holnap Judit napja lesz.
A+ A A-

AIDS-világnap - ÁNTSZ: nem emelkedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma

Aids piros szalagMagyarországon a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma - tájékoztatta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-t.

Az AIDS világnapja kapcsán az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén. Kiemelték, a világnap alkalmából december 1-jén az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján meghosszabbított nyitva tartással, 9 és 18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket.

A UNAIDS (az ENSZ szakügynöksége) adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. Az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek - írták.

Az ÁNTSZ hozzátette: azért, hogy ne emelkedjen a HIV-fertőzöttek száma, kombinált prevencióra van szükség. Ha minden országban sikerül a kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, akkor 2030-ra évente kevesebb mint 200 ezer ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb mint 200 ezer beteg hal meg AIDS-ben.

A kombinált prevenció fontos elemének nevezték a lakosság ismereteinek bővítését a HIV terjedéséről és a fertőződés megelőzéséről, valamint a szűrővizsgálatok számának növelését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban döntött a világnap megtartásáról, hogy ezzel is felhívja a figyelmet a gyilkos kór elleni nemzetközi összefogás szükségességére. Az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV-vírus előidézte fertőzés utolsó szakasza. A HIV-fertőzés gyógyítására egyelőre nincs hatásos terápia, az időben elkezdett antiretrovirális kezeléssel azonban a vírus kontrollálható, és a fertőzött ember hosszú, produktív életet élhet.

Az AIDS-járvány 1980-as évekbeli kezdete óta - becslések szerint - 35 millióra tehető a betegség áldozatainak száma. 2015-ben - a WHO legfrissebb adatai szerint - 1,1 millióan haltak meg a betegségben, ez a szám 45 százalékkal kevesebb, mint a 10 évvel korábbi. A UNAIDS jelentése szerint jelenleg több mint 37 millió ember él HIV-vírussal a szervezetében (az érintettek fele nem is tud a fertőzöttségéről), a fertőzések és a halálozások száma immár csökkenő tendenciát mutat.

Magyarország jelenleg a világ kedvezőbb HIV/AIDS-járványügyi helyzetű országai közé tartozik.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AIDS  AIDS világnapja  HIV-vírus  UNAIDS 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!