Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

AIDS kutatás: nem volt zéró páciens

HIVEgy félreértés is kellett hozzá, hogy a féktelen szexuális étvágyú kanadai légiutas-kísérőt évtizedekig az első észak-amerikai HIV-fertőzöttnek, a betegség humán epicentrumának tartsák.

Egy félreértés, és a „nulladik AIDS-beteg” legendája ellen emelte fel a szavát egy brit kutatócsoport. A Cambridge-i Egyetem szakemberei szerint az 1984-ben elhunyt kanadai légiutas-kísérőt, Gaëtan Dugast tévesen nevezték meg az amerikai AIDS-járvány forrásaként. Az évtizedes vérminták elemzésével a kutatók arra jutottak, hogy Dugas csak egyike volt az első újvilági fertőzötteknek. A történet részletei túlzás nélkül regénybe illőek, ezekből kiderül, hogy a férfira tévedésből, de nem egészen véletlenül ragadt rá a dehonesztáló jelző.

Immunhiányos tünetekkel először az 1980-as évek elején jelentkeztek az első betegek Amerikában, hamar kiderült, hogy egy korábban ismeretlen, és halálos kórral állnak szemben. A korai betegek elsöprő többsége a Los Angeles-i, majd a New York-i meleg közösségből került ki, ezért őket kezdték alaposabban vizsgálni a járványügyi szakemberek. Az esetek kódokat kaptak: LA 1, LA 2, NY 1, NY 2, és így tovább.

Az 57-es eset, Gaëtan Dugasé viszont különleges volt, mert ő egyik városban sem élt, csak munkájából adódóan fordult meg ezeken a helyeken. Először az „Outside of California”, azaz „Kalifornián kívüli” jelzőt kapta, majd ezt egy „O”-betűre rövidítették. Később újabb kutatók szálltak be az AIDS vizsgálatába, és a többi számozott esetet alapul véve az O betűt már nullának vélték: így született meg a „nulladik beteg” fogalma.

A félreértést erősítette, hogy Gaëtan Dugas csakugyan sok eset, fertőzési lánc között volt összekötő kapocs, a felrajzolt fertőzési diagramok közepén helyezkedett el. Erről féktelen szexuális étvágya tehetett. 1953-ban született, 19 évesen, 1972-ben lett szexuálisan aktív, ezután 1984-es megbetegedéséig saját bevallása szerint több mint 2500 partnere volt. A diagnózis előtti három évben különösen aktív volt: több mint 750 alkalmi kapcsolata volt férfiakkal a világ minden pontján; ez heti 4-5 új partner. Gaëtan Dugas ezeket a kényes részleteket őszintén megosztotta a járványügyi szakemberekkel, ráadásul különleges neve is volt, ami a brit kutatók szerint hozzájárult ahhoz, hogy ráragadjon a „nulladik beteg” bélyege.

A homoszexuális újságíró Randy Shilts szintén hozzájárult a tévhit elterjesztéséhez az AIDS korai terjedését bemutató „És a zenekar játszik tovább…” című bestseller könyvével, amiből film is készült.

A jelenlegi tudományos álláspont szerint a HIV-vírus Haitin keresztül már a 60-es évek végén eljutott Amerikába, Gaëtan Dugas ezért sem tehető felelőssé a járvány kirobbantásáért.

 

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: AIDS  HIV  zéró páciens 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!