Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

AIDS – a felelős szexuális magatartás lehet a kulcs

1share1condomAz AIDS azaz Acquired Immune Deficiency Syndrome, magyarul annyit jelent, hogy szerzett immunhiányos tünetegyüttes, mely az immunrendszer sejtjeit pusztítja. Az AIDS-et először 1981-ben azonosították, és ugyanazon év december 1-jétől jegyzik önálló betegségként. Erre vezethető vissza, hogy a máig ezen a napon tartják a nemzetközi AIDS világnapot.

A betegség leginkább szexuális úton terjed a nyálkahártyán és a testnedveken keresztül, így a felelős szexuális magatartás és a megfelelő védekezés nagy szerepet játszhat az AIDS terjedésének megakadályozásában. Csupán Magyarországon 2012 első két negyedévében 116 új fertőzött beteget regisztráltak, ezzel 2 230 fölé nőtt a hazai érintettek száma. A legtöbb regisztrált fertőzött Budapesten él (1047), melyet Pest megye és Fejér megye követ a sorban.¹

Az A-HA! Országos Szexuális és Mentálhigiénés Felvilágosító Program (www.ahaprogram.hu) egyik kiemelt feladatának tekinti az AIDS és a szexuális úton terjedő megbetegedések elleni küzdelmet. Ennek egyik legfontosabb pillére a szexuális felvilágosítás. Az AHA! munkájának célja, hogy a fiatalok már a szexuális életük megkezdése előtt tisztában legyenek a felelős szexuális magatartás fontosságával, felkészüljenek az ehhez kapcsolódó kockázatokra és veszélyekre.

A Durex évek óta támogatja az AHA! 14 és 18 év közötti korosztálynak tartott szexuális felvilágosító tevékenységét, elsősorban a tanórákon kiosztott felvilágosító csomagban elhelyezett óvszeradománnyal és a program iskolán kívüli munkájának segítésével. Az A-HA! 2002-es működése óta közel 5.200 magyarországi iskolába jutott el, és tartott felvilágosító órákat. Ez több mint 26.000 tanórát és 650.000 szétosztott diákcsomagot jelent. A Durex igyekszik évről-évre segítséget nyújtani a programnak, ezért az idei Balaton Soundon láncmasszázs rekordkísérletét jótékonysággal kapcsolta össze, és a résztvevők számával megegyező számú óvszert adományozott az A-HA! programnak. Ezt az adományt a vállalat december 1-jén az AIDS világnap alkalmából adja át egy iskolai felvilágosító óra keretein belül, hogy ezzel is hangsúlyozza a szexuális tájékozottság fontosságát.

A cikk a reklám után folytatódik

#1share1condom

E mellett a Durex idén globális kampánnyal is készült a világnapra. A legnagyobb közösségi portálon csupán egy kép megosztásával bárki adományozhat óvszert helyi AIDS prevenciós intézetek számára. A magyarok által összegyűjtött óvszeradományt a Durex szintén az A-HA! Programhoz fogja eljuttatni. A www.1share1condom.com weboldalon pedig percről percre nyomon követhetjük, hogy világszerte mennyi adomány gyűlt össze.

sharecondom

#1share1condom
Ossza meg a képet és adományozzon egy óvszert
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=494830233872136&set=a.135223066499523.16403.133474593341037&type=1&theater

LoveSexDurex
http://www.facebook.com/LoveSexDurex?fref=ts

1 OEK, Epinfo 2012. 19. évfolyam 42. szám

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: A-HA! Program  AIDS  AIDS Világnap 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!