Ma Lőrinc napja van. Holnap Zsuzsanna és Tiborc napja lesz.
A+ A A-

Hepatitis világnap 2012

Magyarországon nagyságrendileg 100.000 ember él hepatitis B vagy C fertőzéssel, közel felük nem is tud róla. A hepatitis B és C vírusok legveszélyesebb tulajdonsága, hogy tünet nélkül akár 10–50 éven át lappanghatnak, mely idő alatt olyan idült gyulladást okoznak, ami májzsugor és végül májrák kialakulásához vezet. A vírusfertőzés időben történő felfedezésével és meggyógyításával mindez megelőzhető.

AIDS okozta halálozások száma Magyarországon 2009-ben: 9 fő
TBC okozta halálozások száma Magyarországon 2009-ben: 39 fő

Májzsugorban elhunytak száma: 5000 fő/év, 

– melynek kb. 30%-a hepatitis B és C vírusfertőzés következménye: 1500 fő/év

kronikus-virushepatitisek

[1] KSH
[2] EPINFO

A hepatitis C vírusát 1989-ben fedezték fel, s hazánkban 1992 óta szűrik a vérkészítményeket erre a kórokozóra. A napjainkban hepatitis C vírusfertőzésben szenvedők nagy része 1992 előtti egészségügyi ellátás (vérátömlesztés, egyéb vérkészítmények, nagyobb műtétek) során fertőződött meg. Manapság a C vírushepatitis az intravénás vagy intranazális (orron keresztül, szippantással) kábítószer-élvezők között, és olykor tetoválással terjed, az egészségügyi ellátás során szerzett friss fertőzés ritka. Előfordulhat, hogy fel nem fedezett fertőzött személy családtagjait megfertőzi pl. közös borotvahasználattal, vagy ha vérzésének ellátása során közvetlen vérkontaktus keletkezik.

A betegek a fizikai szenvedéseken túl számos lelki terhet is hordoznak: fertőzőképességük miatt családi és munkahelyi problémákkal találkoznak, sőt az egészségügyi ellátásban is hátrányt szenvedhetnek. Például számos esetben a fogászati kezeléskor elutasítják őket, ha felvállalják betegségüket. Jogaiknak érvényesítése csak állandó küzdelem árán valósítható meg, azonban ezek eredménye is gyakran kétes. Megállapítható, hogy az idült vírusos májbetegségben szenvedő betegeket általában teljesen indokolatlanul és rendszeresen sérelmek érik, jogvédelmük pedig esetleges.

Összességében
A hepatitis B vírus fertőzés elleni oltással e betegség megelőzhető. A hepatitis B és C vírusokkal fertőzöttek korai felismerése és meggyógyítása életminőségük jelentős javulását eredményezi, valamint megelőzi a májzsugor és a májrák kialakulását. Ez a valódi prevenció!

A krónikus hepatitis-C kivizsgálása és kezelése

Hazánkban az idült vírusos májgyulladások kivizsgálását és kezelését centrumokban végzik egységes szakmai és finanszírozási protokoll alapján. A kivizsgálás során elvégezzük a vírus-kimutatási vizsgálatokat, genetikai vizsgálatokat, hasi ultrahangot és vér laboratóriumi vizsgálatokat, valamint ezek mellett a tranziens elasztográfiát (fibroscant), vagy májból történő mintavételt (májbiopszia). A fibroscan az ultrahang vizsgálathoz hasonló non-invazív technika, mely képes megmérni a májban felszaporodó kötőszövetes állomány mennyiségét, és így meg tudja határozni a betegség stádiumát. A fibroscan bevezetésével ma ritkán szükséges a májbiopszia. A fenti összes lelet értékelése alapján állapítható meg, hogy a protokollban szereplő kezelési feltételek fennálnak-e, és melyik kezelés ajánlható a betegnek.

A hepatitis C kezelésében a pegilált interferon és ribavirin hatóanyagok kombinációjával a hazánkban előforduló 1-es genotípus esetén a betegek 38-44%-a tehető vírusmentessé, s ha a vírusmentesség tartós, a máj önregenerációs képességének köszönhetően a májfibrózis (a máj szövetének hegesedése) lassan visszafejlődik. Ha az első kezelés után a páciens nem gyógyul meg, vagy visszaesik, ugyanennek a terápiának a megismétlésével 20% alatti az eshetősége annak, hogy vírusmentessé váljon. A folyamat akkor is lelassul, ha nem sikerül teljes vírusmentességet elérni, de a májfunkciók tartósan javulnak.

Új remény

2011 májusában az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság 10 nap különbséggel törzskönyvezte az első két új, a hepatitis C vírus ellen direkt ható, proteázgátló gyógyszert; 2 hónappal később az Európai Gyógyszerügyi Hatóság is mindkét gyógyszert törzskönyvezte. E gyógyszerek a Hepatitis C vírus fehérjebontó enzimjét (proteázt) bénítják, aminek következtében a vírus szaporodása gátolódik. Mindkét szer csak az 1. genotípusú Hepatitis C vírus ellen bizonyult igazán hatásosnak (Magyarországon ez több, mint az esetek 95%-a). Mindkét szer kizárólag hármas kombinációban, pegilált interferonnal és ribavirinnel együttesen alkalmazható. Hármas kombinációban alkalmazva 63–75% körülire emelik a korábban nem kezelt betegek gyógyulási arányát, és a korábbi kettős kezelésre meg nem gyógyult betegeknél is sikerrel alkalmazhatók, azaz a betegek 59–66%-a meggyógyíthatóvá válik.

kronikus-virushepatitisek2

A cikk a reklám után folytatódik

Nehézségek

Több mint egy évvel az Amerikai és az Európai Gyógyszerügyi Hatóság engedélyezése után már számos európai országban támogatással elérhetőek a gyógyszerek, de hazánkban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár még mindig nem támogatja az új gyógyszerek használatát.

Az új, proteázgátló gyógyszerekkel történő kezelés költsége jóval magasabb, mint a korábbi kezelések költsége, azonban – figyelembe véve a gyógyulás magasabb arányát – egy beteg meggyógyítása nem kerül többe, mint korábban. A korábbi kettős kezelés által meg nem gyógyult, vagy visszaeső betegek számára ezek a gyógyszerek jelentik az egyetlen reális reményt a gyógyulásra. A betegek magas száma (csaknem 3000 beteg) miatt az új hármas kezelés bevezetésekor a kezelés éves összköltsége társadalmi szinten az első 3-5 évben jelentős.

A proteázgátlókkal történő kezelés alatt a vírus nukleinsav vizsgálat pontos követése PCR vizsgálattal elengedhetetlen. Ez betegenként a kezelés időtartama alatt 4-7 vizsgálatot jelent (kb. 30.000 Ft/db). A vírus-vizsgálati eredmények azonnali ismerete alapvetően fontos, mivel ha rezisztens mutánsok jönnek létre, és nem hagyjuk abba időben a drága gyógyszerekkel végzett kezelést, a rezisztencia fokozódik. Összefoglalva: ha késik a diagnosztika, a betegek kb. 10%-nál éves szinten 100 milliókat kidobva rezisztens vírusokat „gyártunk”. A PCR vizsgálatnak a finanszírozása jelenleg országosan súlyos nehézségekkel küszködik, a PCR eredményekre hónapokig kell várni.

A mai helyzet

Az új gyógyszeres kezelési lehetőségek hazai legköltséghatékonyabb alkalmazásának módját a szakemberek már 2011 szeptemberében meghatározták az új szakmai protokollban. Ennek bevezetése azonban nem lehetséges, mivel az új gyógyszerek nem hozzáférhetőek. A szakma külön on-line regisztert hozott létre annak érdekében, hogy a hármas kezelésre várókat nyilvántartsa, valamint, hogy az un. prioritási index alapján objektív kritériumok szerint meghatározza, hogy a legrászorultabb betegek juthassanak legelőször a kezeléshez.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 2012-re ugyanakkora keretet határozott meg a vírusos májgyulladások kezelésére, mint 2011-ben – tehát az új gyógyszerek emelkedett kezelési költségére nem volt tekintettel, és nem biztosít lehetőséget a korábban nem gyógyult betegek meggyógyítására. Itt nem tüneti kezelésről, vagy az élet pár hónapos meghosszabbításáról van szó, hanem egy sok szenvedést okozó, halálhoz vezető idült, fertőző betegség végleges meggyógyításáról!

Betegként és kezelőorvosként is nagyon nehéz elfogadni azt, hogy a gyógyulást jelentő gyógyszerek az országban vannak, de támogatás hiányában a betegek mégsem juthatnak hozzájuk. A gyógyult betegeknél nem alakul ki májzsugor és májrák, valamint jelentősen javul a betegek életminősége. Az emberi oldal mellett azonban azt is fontos látni, hogy a kezelés költséghatékony, mert egyrészt a gyógyult betegek kevesebb terhet jelentenek az egészségügynek, családjuknak és a társadalomnak, míg munkájukkal újra hasznot hoznak a gazdaságnak, másrészt a fertőzés hosszú távú felszámolásának egyetlen lehetséges módja a fertőzöttek meggyógyítása.

Az olimpia most kezdődik. A vírusos májbetegségek sporttal vagy egészséges életmóddal nem gyógyíthatók. Több élsportoló halálát okozta már a csendes gyilkos, így a világbajnok csapat tagja, az olimpiai ezüstérmes Kolczonay Ernő halálát is ez okozta.

Magyarország kevés szempontból kerül a dobogó első helyére Európában vagy a fejlett ipari országok között. Ezen kevesek egyike a betegen eltöltött életévek száma, a másik a májbetegségek okozta halálozás. A szomorú adatokra tekintve számos magyarázatot adhatunk, melyek közül azonban kevés tényezőt tudunk megváltoztatni. A megváltoztatható tényezők között lényegesnek tekinthető a fertőző májbetegségek és különösen az idült májgyulladások elleni küzdelem. Ennek módjai:
1.    A betegségek felismerése szűrővizsgálatokkal.
2.    A fogékonyak, illetve a lakosság oltása (hepatitis B esetén lehetséges).
3.    Az idült vírushepatitisben szenvedők kezelése, meggyógyítása.

Hepatitis vírusok

Hepatitis A
Csak heveny májgyulladást okoz. Ivóvízzel, ételekkel fertőz. Minél idősebb korban találkozunk a fertőzéssel, annál súlyosabb lefolyású a betegség.
Védőoltás javasolt, aki korábban nem kapott oltást, vagy nem esett át májgyulladáson.

Hepatitis B
A világ egyik legelterjedtebb fertőző betegsége. Hazánkban a lakosság a 3 ezreléke HBsAg pozitív (vérből kimutatható vírusfehérje). Testnedvekkel, tehát szexuális úton és vérrel terjed. Heveny és krónikus májgyulladást válthat ki, a vírus a DNS-ünkhöz kapcsolódva májrákot okozhat. Ma Magyarországon a várandós nőket automatikusan szűrik hepatitis B vírusra, az egészségügyi dolgozók, és 1999 óta minden 14 éves iskolás kap védőoltást.
Védőoltás javasolt annak, aki korábban nem kapott védőoltást és veszélyeztetett.

Hepatitis C
Heveny, de gyakrabban krónikus májgyulladást okozhat. Hazánkban a lakosság a 7 ezreléke anti-HCV pozitív (vérből kimutatható vírus elleni ellenanyag). Vérrel terjed. Legveszélyesebb tulajdonsága, hogy tünet nélkül akár 10-50 éven át idült gyulladást okoz, ami májzsugorhoz, májrákhoz vezet.
Védőoltás nincs, de az idült májgyulladás meggyógyítható, a vírus kiirtható a szervezetből, ezzel a vírus terjedése megállítható.

Hepatitis D
A hepatitis D vírus kizárólag a hepatitis B vírusfertőzéssel együttesen fordulhat elő.

Hepatitis E
Heveny májgyulladást okoz. Ivóvízzel, ételekkel fertőz, rágcsálók is terjesztik. Az esetek többségében panaszmentesen zajlik, de várandós nőknél akár halálos is lehet. Hazánkban évente egyre több esetet regisztrálnak.
Védőoltás hazánkban nincs, szűrés javasolt. Kínában már van törzskönyvezett védőoltás.

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!