Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Laura, Alida és Alina napja van. Holnap Arnold és Levente napja lesz.
A+ A A-

Hatékony az agyhártyagyulladás elleni új vakcina

Meningitis-bacteriaAz egyik leggyakoribb típusú gyermekkori agyhártyagyulladás ellen hatékony az új vakcina, amelynek klinikai próbáiról chilei kutatók a The Lancet orvosi folyóiratban számolnak be.

Mint a BBC hírportálja írta, Nagy-Britanniában évente körülbelül 2 ezer ilyen esetet jelentenek be, főként 5 év alatti gyerekeknél fordul elő a meningitis B típusa.


A meningitis B kórokozója ellen nehéz egyetlen, univerzális vakcinát előállítani, mert több ezer, egymástól csak kissé eltérő baktériumtörzs okozhatja a betegséget. A meglévő oltóanyagok az agyhártyagyulladást kiváltó baktériumtörzsek közül csak négy-öt ellen kínálnak védelmet.

A 4CMenB jelű új vakcinát úgy állították elő, hogy több ezer meningitis B baktériumtörzs genetikai összetételét elemezték azt keresve, hogy milyen közös elemeik vannak, amelyek célpontul szolgálhatnak egy hatékonyabb vakcinának.

A cikk a reklám után folytatódik

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy kisgyerekeknél hatékony az új vakcina, a Chilei Egyetem kutatói most a 11 és 17 év közötti korosztálynál vizsgálták hatékonyságát. Megállapították, hogy a védőoltás két adagja csaknem teljes, 100 százalékos védettséget nyújtott azoknak, akiknek beadták.


A tanulmány chilei szerzői úgy vélik, hogy a védőoltás a vakcinálási program hatékony eleme lehet azokban az országokban, ahol gyakori a meningitis B-vel való fertőzés, így az Egyesült Államokban és Európában is.

MTI

Kapcsolódó kifejezések: 4CMenB  agyhártyagyulladás  meningitis B 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!