Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Orsolya napja van. Holnap Előd napja lesz.
A+ A A-

Az ajakherpesz kiújulásának gyakorisága

ajakherpeszAmerikai kutatók azonosították az első olyan gént, amelynek különböző variánsai összefüggésbe hozhatók az ajakherpesz kiújulásának gyakoriságával – számolt be róla a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

A herpes simplex vírus 1-es típusával (HSV-1) való fertőzöttség a népesség legalább hetven százalékát érinti. A szervezetbe került vírusokat az immunrendszer nem távolítja el, azok az idegvégződésekben bújnak meg újabb aktiválódásukig.


A kiújulás szembetűnő jele a szájon vagy annak környékén megjelenő hólyagos elváltozás. „Kutatók úgy vélik, hogy a kiújulás gyakoriságát három tényező határozza meg: maga a vírus, környezeti tényezők és örökletes hajlam” – magyarázta John Kriesel, a Utahi Egyetem orvosi karának munkatársa, akinek kutatócsoportja a kiújulás gyakoriságával kapcsolatba hozható géneket kereste.

A cikk a reklám után folytatódik

355 herpes simplex vírust hordozó és 263 azzal nem fertőzött ember genetikai állományát elemezték és hasonlították össze a vizsgálatban. Ennek során bukkantak rá a C21orf91 jelű génre, amely különböző változatainak jelenléte összefüggést mutatott a vírus aktiválódásának gyakoriságával.

Két génvariáns védőhatást mutatott az aktiválódással szemben, míg másik két génváltozat növelte a kiújulás kockázatát – ismertették eredményüket a Journal of Infectious Diseases című szakfolyóirat decemberi számában a szakemberek.
 Terveik szerint a kutatók a genetikai elemzést nagyobb népességcsoporton is elvégzik a későbbiekben.


MTI

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: C21orf91  HSV-1  ajakherpesz  herpes simplex vírus 1 
Ez is érdekelheti
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!