Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Mi okozza a „gombócérzést” a torokban?

sore-throatAhogy egyre hidegebb lesz az idő, egyre több kisgyerek betegszik meg. A legtöbben megfáznak és folyamatosan köhögnek, krákognak. De mi a helyzet a gombócszerű furcsa érzéssel a torokban, az is normális?

Dr. Ramon Franco, a bostoni Massachusets Szem- és Fül Intézet igazgatója szerint az ilyen tünet három dolgot jelenthet.

Egyrészt okozhatja egy átmeneti rekedtség, miközben a beteg erőlteti a beszédet. Másrészt ezt a gombócszerű érzést egyéb betegségek is kiválthatják, mint például a reflux, vagy valamilyen vírusos fertőzés, de a tünetek akár allergiára is utalhatnak. Igazából bármi, ami megzavarhatja a vokális redők nyitását és zárását.

A reflux egy igen gyakori betegség, ami állandó, legalább napi ötvenszeri krákogást okoz. A beteg gyomrából ilyenkor a gyomorsav bejut a torok alsó részébe és irritációt okoz. Kiváltó okai lehetnek a fűszeres ételek és a szénsavas italok, valamint a kávé fogyasztása és a dohányzás.

A cikk a reklám után folytatódik

A gombócszerű érzést természetesen okozhatja a mandulák megnagyobbodása is, ami vírus vagy bakteriális fertőzésre is utalhat.

Ha a tünetek két hétnél tovább fennállnak, forduljunk orvoshoz, mivel akár súlyos betegséget is jelezhetnek. A nyirokcsomók megnagyobbodása ugyanis gyakran lehet a jele például a rákos betegségeknek vagy pajzsmirigy problémáknak.

Kapcsolódó kifejezések: megfázás  reflux  torokfájás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!