Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Öt ok amiért szükséges maszkot viselni a védőoltást követően is

Bővebben...„Őszintén szólva nem hiszem, hogy valaha fogok maszk nélkül menni a munkahelyemre” – mondta Dr. Eugenia South, a Philadelphiai Pennsylvaniai Egyetem Urban Health Lab karának igazgatója. „Nem hiszem, hogy valaha is biztonságban fogom érezni magam” – folytatta. Bár a Covid oltások rendkívül hatékonyak, South azt tervezi, hogy a maszkot továbbra is viseli fogja a kórházon kívül is. Egészségügyi szakértők szerint jó okok vannak a példája követésére.

Utolsó frissítés: 2021. március 23. kedd, 22:40

Találatok: 458

Több napig fertőz az új koronavírus

Bővebben...New England Journal of Medicine-ben megjelent legfrissebb kutatási adatok szerint egyes felületeken akár 3 napig (72 órán keresztül) is fertőzőképes marad az új koronavírus. A közölt adatok szerint rézen akár négy óráig, kartonpapíron 24 óráig, műanyagon és rozsdamentes acélon pedig 72 óráig is életben marad a koronavírus, ami a levegőben szálló részecskékre tapadva több órán át életképes.

Utolsó frissítés: 2020. március 19. csütörtök, 18:03

Találatok: 1308

A gyerekeket az immunrendszerük jobban védi, a koronavírus ellen is

Bővebben...A gyerekeket jobban védi immunrendszerük az új koronavírus ellen - vélik a szakértők. A tudósok arra a jelenségre keresik a magyarázatot, miként lehet, hogy a gyerekek könnyebben "megússzák" a betegség súlyosabb következményeit és kevesebb tünettel kell megküzdeniük.

Utolsó frissítés: 2020. február 11. kedd, 08:54

Találatok: 1033

Koronavírus tünetei, megelőzés, védekezés, terjedés, halálozás (koronavírusok - Kína, Vuhan vírus - járvány, tüdőgyulladás)


Bővebben...


A kínai Vuhanból indult, cseppfertőzéssel emberről emberre és állatról emberre is terjedni képes, átlagosan 1-2 hetes lappangási idővel jelentkező fertőzést már több mint 30 ország betegein regisztrálták.

2019. december 31-én a WHO-t figyelmeztették számos tüdőgyulladásos esetre Kína Hubei tartományában, Vuhan városában. A vírus nem egyezik meg más, eddig ismert vírussal. A kínai hatóságok 2020. január 7-én megerősítették, hogy valóban a SARS-hoz, MERS-hez hasonló, azonban virulensebb (könnyebben terjedő), hosszabb lappangási idővel rendelkező új koronavírus pusztít.
Az új koronavírus hivatalos neve: COVID-19, melyet a WHO Jan. 29.-én "globális egészségügyi vészhelyzet"-nek nyilvánított. A "globális egészségügyi vészhelyzet" protokollt a SARS járvány kitörésének idején készítették elő és azóta 6 betegségnél alkalmaztak.


A koronavírusok tünetei Bővebben...

 • Orrfolyás
 • Fejfájás
 • Köhögés
 • Torokfájás
 • Magas, 38 C° feletti láz
 • Légszomj és légzési nehézségek
 • Izomfájdalmak
 • Általános rossz közérzet

Koronavírus halálok száma: 386278
Koronavírus fertőzések száma: 6554160  Megerősített fertőzöttek Bejelentett halálesetek
Kína  78832  2788
Dél-Korea  2022  13
Diamond Princess tengerjáró  705  4
Olaszország  655  17
Irán  245  26
Japán  214  4
Szingapúr  96  0
Hong Kong  92  2
Amerika  60  0
Németország  49  0
Kuvait  43  0
Thaiföld  40  0
Franciaország  38  2
Bahrein  33  0
Tajvan  32  1
Spanyolország  25  0
Ausztália  23  0
Malajzia  22  0
Egyesült Arab Emírségek  19  0
Nagy-Britannia  16  0
Vietnám  16  0
Kanada  12  0
Makaó  10  0
Svájc  8  0
Irak  7  0
Svédország  7  0
Oman  6  0
Ausztria  2  5
Norvégia  5  0
Fülöp-szigetek  3  1
Horvátország  3  0
Görögország  3  0
India  3  0
Izrael  3  0
Libanon  3  0
Finnország  2  0
Pakisztán  2  0
Oroszország  2  0
Afganisztán  1  0
Algéria  1  0
Fehéroroszország  1  0
Belgium  1  0
Brazília  1  0
Kambodzsa  1  0
Dánia  1  0
Egyiptom  1  0
Észtország  1  0
Grúzia  1  0
Litvánia  1  0
Észak-Macedónia  1  0
Nepál  1  0
Hollandia  1  0
Új-Zéland  1  0
Nigéria  1  0
Románia  1  0
San Marino  1  0
Sri Lanka  1  0
ÖSSZESEN   6554160   386278

Koronavírus terjedése


Bővebben...Bővebben...

Koronavírus védekezés, megelőzés

 • Rendszeres kézmosás, arcmosás, higiénés szabályok betartása
 • Szoros érintkezés kerülése bárkivel, aki légúti betegség tüneteit mutatja (köhögés, tüsszentés)
 • Zárt terekben sok emberrel - maszk viselése ajánlott
 • Rendelőkben, kórházakban, reptereken, nagyobb vonat ill. buszállomásokon - maszk viselése fontos, kesztyű viselése ajánlott
 • Húsok, élelmiszerek alapos tisztítása és hőkezelése (sütése, főzése)

Bővebben...

 

Mi a koronavírus?

Bővebben...A koronavírusok (CoV) egy nagy víruscsalád, nevüket az elektronmikroszkopos képen látható burokba ágyazott fehérjetüskékről kapták, melyek a Nap koronájához hasonló alakzatot képeznek. A koronavírusok a megfázástól kezdve súlyosabb betegségeket okozhatnak, mint például a Közel-Keleti légzési szindróma (MERS) és a súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS).

A koronavírusok zoonózisok, azaz állatok és emberek között terjedhetnek. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS civet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket. Az első koronavírusokat az 1960-as években izolálták megfázásban szenvedő betegek orrüregéből.

A koronavírusok általában enyhe vagy közepes mértékű a náthához hasonló légúti megbetegedést okoznak, amely általában csak néhány napig tart. A súlyos koronavírus-fertőzések (pl. MERS, SARS) kórházi ellátást igényelnek.

Embert fertőző koronavírus törzsek, nagyobb járványok kórokozói


SARS koronavírus

Az embereket a koronavírus hat ismert faja tudja megfertőzni, közülük a legismertebb a világszerte pánikot okozó, a SARS betegséget okozó koronavírus. Ez annyiban egyedi, hogy a felső és alsó légutak, valamint a bélrendszer szöveteiben is képes szaporodni.

2003 elején a Kína Kuangtung tartományából indult járvány hetek alatt szétterjedt és csaknem világméretű (a világ 37 országában okozott megbetegedéseket) járványt okozott. A betegség légúti panaszokkal, súlyosabb esetben tüdőgyulladással járt. A SARS járvány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján 8096 ismert megbetegedést okozott. A betegek 9.6 százaléka, 774 ember halt bele. A megbetegedéseket a SARS-koronavírus okozta, amely a természetben pl. cibetmacskákban fordul elő. 2015-től már nem jelentettek több SARS esetet.

MERS koronavírus

2012-ben fedezték fel az embert megbetegítő hatodik kórokozót, a közel-keleti légúti szindrómát okozó koronavírust a MERS-t (Middle East respiratory syndrome). A légúti és gyomorpanaszokkal járó betegség Szaúd-Arábiából indult ki. A kórokozó vírust megtalálták denevérekben és tevében is.

2014 júliusáig világszerte 836 megbetegedést jelentettek, melyből 288 halállal végződött. Szaúd-Arábia volt a járvány középpontja, itt 689 eset és 283 halál fordult elő. Ezenkívül 21 másik országból jelentettek eseteket, elsősorban a közel-keleti és dél-ázsiai térségből, de az Egyesült Államokban és Európában - Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Olaszország, Görögország, Hollandia - is történtek megbetegedések. Szinte valamennyi eset Szaúd-Arábiához volt köthető.

„2019-nCoV” a SARS vírus testvére

Ez a Kína, Vuhan városából kiindult koronavírus (nCoV) egy új törzs, korábban nem azonosították emberekben.

Súlyosabb esetekben a fertőzés az alsó légutakat érinti, amely tüdőgyulladást, súlyos akut légzőszervi szindrómát, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat. Ezek gyakrabban fordulnak elő szív- vagy tüdőbetegségben szenvedő, vagy gyengült immunrendszeri betegek esetén, főleg idősebbeknél és újszülötteknél.

A fertőzés terjedésének megakadályozására általános ajánlás a rendszeres kézmosás, a száj és az orr lefedése köhögés és tüsszentés esetén (maszk viselése). Kerülni kell a szoros érintkezést olyan személyekkel, akiknél a légúti betegség tünetei (pl. köhögés és tüsszögés) fennállnak.

 

Koronavírus - gyakori kérdések

 

Megfertőződhetnek-e az emberek új állati eredetű koronavírussal?

A koronavírusok zoonózisok, azaz állatok és emberek között is terjednek. Részletes vizsgálatok kimutatták, hogy a SARS civet macskákból, a MERS pedig a dromedárokból került át az emberekbe. Számos ismert koronavírus kering az állatokban, melyek még nem fertőztek meg embereket.

Milyen tünetei vannak, ha valaki koronavírussal fertőzött?

A vírustól függ, gyakori tünetek között szerepelnek a láz, köhögés, légszomj és légzési nehézségek. Súlyosabb esetekben a fertőzés tüdőgyulladást, súlyos akut légzőszervi szindrómát, veseelégtelenséget és akár halált is okozhat.

Terjed-e a koronavírus emberről emberre?

Igen, néhány típusú koronavírus átterjedhet emberről emberre, cseppfertőzéssel, általában egy fertőzött beteggel való szoros kapcsolat után.

Van-e oltás új koronavírus ellen?

Nincs oltás, egy új oltás kifejlesztése több évig is eltarthat, de egyes gyógszergyárak kutatói - mint pl. az Inovio - már elindították a fejlesztését.

Kezelhető-e az új koronavírus?

Az új koronavírus által okozott betegségre nincs specifikus kezelés. Számos tünet azonban kezelhető, ezért a kezelés a beteg klinikai állapotától függ. Emellett a fertőzöttel szoros kapcsolatban álló emberek megfigyelése is rendkívül fontos. Az erős immunredszerek könnyebben leküzdik a vírusokat, így a koronavírust is.


Koronavírus - hasznos oldalak

 

Magyar nyelven - Vuhan koronavírusVuhani koronavírus-járvány a Wikipédián


Angol nyelven - Vuhan koronavírusRendszeresen frissülő interaktív világtérkép a koronavírussal fertőzött betegek és halálozások statitsztikájávalVuhan koronavírus járvány - hírek

2020. február 28.

09:42 - Tisztifőorvos: a tünetek és az utazási előzmény önmagában nem elég a gyanúhoz

Önmagukban a betegség tünetei vagy a beteg utazási előzményei nem elegendők a koronavírus-fertőzöttség gyanújához, mindkettő szükséges ahhoz, hogy egy esetet gyanúsnak minősítsenek - mondta az országos tisztifőorvos.
Müller Cecília megjegyezte: Magyarországon influenzajárvány van, valószínűleg sok ember jelentkezik háziorvosánál lázzal és száraz köhögéssel, vagyis a koronavírushoz hasonló tünetekkel. Kiemelte: nem elégendők önmagukban a tünetek és nem elegendők önmagukban a beteg utazási előzményei sem a gyanúhoz, a kettő csak együtt vélelmezi a gyanút.
Hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) azokat az eseteket minősíti gyanúsnak, amelyekben a magas láz és az influenzaszerű tünetek elsősorban száraz köhögéssel járnak, a beteg rosszul érzi magát és olyan területen járt, ahol megvan az esély a betegség közösségi terjedésének, vagy pedig annyira beteg, hogy mindenképpen kórházi ápolásra szorul.
Mint mondta, ha valakinél a tünetek fennállnak és a beteg korábban fertőzött területen járt, akkor fel kell hívnia a háziorvosát.


2020. február 27.

10:19 - Dél-Koreában hatalmasat ugrott az új fertőzöttek száma

Dél-Korea 171 új koronavírus-fertőzést jelentett be, amely ezzel együtt az elmúlt 24 órában összesen 505-re emelkedett. Dél-Koreában az új fertőzöttek száma meghaladta Kína mai új esetszámát - további részletek a VirusForum.hu oldalon.

00:17 - Romániában is megjelent a fertőzés

Romániában is megjelent a koronavírus: az ország déli részén, egy Gorj megyei férfinál mutatták ki a fertőzést - közölték szerda este az egészségügyi minisztérium illetékesei. A jelenleg karanténban lévő 20 éves férfi egyelőre tünetmentes. Azért vettek tőle mintát, mert egyike annak a 44 román állampolgárnak aki a múlt hét végén érintkezésbe került egy 71 éves olaszországi koronavírus-fertőzéses beteggel, akiről kiderült, hogy kórházba kerülése előtt felesége romániai rokonságánál járt látogatóban.
A férfit, aki az olasz állampolgár romániai vendéglőjében dolgozott, Bukarestbe szállítják. Hét, vele egy lakásban élő családtagjánál a koronavírus-teszt negatívnak bizonyult: ők egyelőre hatósági őrizet alatt otthonukban maradnak - közölte Raed Arafat a belügyminisztérium katasztrófavédelmi államtitkára.


2020. február 26.

18:10 - Észak-Macedónia új koronavírus-fertőzöttje is Olaszországban járt

Azonosították az első koronavírus-fertőzést Észak-Macedóniában - közölte Venko Filipce egészségügyi miniszter szerdán. A Vesti. mk macedón hírportál beszámolója szerint az első fertőzött egy nő, aki Olaszországból tért haza.
"A beteg teszteredményei pozitívak lettek. Ő az első koronavírus-fertőzött az országban" - közölte az egészségügyi tárca vezetője. Hozzátette: a nő kisbusszal érkezett Olaszországból Észak-Macedóniába, a jármű többi utasát még vizsgálják, hogy kiderüljön, megfertőződtek-e. A miniszter azt is közölte, hogy a délelőtti órákban hárman jelentkeztek a szkopjei kórház fertőzőosztályán influenzás tünetekkel, de csak az Olaszországból hazatért nőnél mutatták ki a koronavírus jelenlétét.
Észak-Macedónia fokozott ellenőrzést vezetett be a határain, hogy kiszűrje az esetleges megbetegedéseket. Akinél valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy elvégezzék nála a szükséges vizsgálatokat.

16:13 - Nem koronavírusos a bécsi kórházban kezelt magyar nő

Miháczi Beátának negatív lett a koronavírusra a teszt eredménye, "csak" felső légúti fertőzése van.

16:06 - Terjedésnek indult a koronavírus Németország legnépesebb tartományában

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt. Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent - mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján. Hangsúlyozta: a hatóságok teljes erővel dolgoznak, hogy "amennyire csak lehet, megállítsák a koronavírus további terjedését". Mint mondta, fontos elkerülni a pánikot, azért is, mert egy esetleges "hisztéria" révén gyorsan kimerülnének a vírus jelenlétének vizsgálatára szolgáló laboratóriumi kapacitások.
Szerdára virradóra egy 47 éves férfinál állapították meg a kórokozó jelenlétét. Düsseldorfban kezelik intenzív osztályon súlyos tüdőgyulladással. Feleségénél nap közben mutatták ki a vírust. Egyelőre nem tudni, miként fertőződtek meg. Fertőzésgyanús eseteket jelentettek Kölnből, Leverkusenből és Moersből is.

12:03 - Gulyás: továbbra sem tudunk koronavírusos megbetegedésről Magyarországon

Jelenleg Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tud a kormány - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón. Bár a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye annak, hogy el tudjuk kerülni, hogy a koronavírus Magyarországot is érintse, pillanatnyilag Magyarországon koronavírusos megbetegedésről nem tudunk - fogalmazott Gulyás Gergely.

06:40 - Kínában a koronavírus-járvány már túlnyomó részt a közép-kínai Vuhanra korlátozódik

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság szerdán közölt adatai szerint Kína szárazföldi részén újabb 406 fertőzöttet diagnosztizáltak kedd éjfélig, ezzel a napi esetek száma csökkent a kedden jelentett 508-hoz képest. A járvány összes fertőzöttjeinek száma a szárazföldi Kínában elérte a 78064-et, miközben újabb 52 halálozással a kór immár 2715 életet követelt. Az új fertőzöttek közül 401-et jelentettek a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományból, közülük 370-et a tartomány székhelyéről, Vuhanból, ahol a vírus terjedése tavaly decemberben elindult. Az előző napon még 464 új fertőzöttről adtak számot Vuhanból. Kína szárazföldi területének többi részéről szerdán már csupán öt új esetet jelentettek.
A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 46 ezer alá csökkent, közülük 8752 páciens állapota súlyos. További 2491 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban, miközben a gyógyultak száma megközelíti a 30 ezret. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a járvány Kínában január 23. és február 2. között érte el csúcspontját, és azóta folyamatosan mérséklődik.


2020. február 25.

21:40 - Svájc első betege Lombardiában járt

Egy 70 éves férfi az első, aki Svájcban pozitívnak bizonyult a koronavírusra - erősítette meg az ország szövetségi közegészségügyi hivatala (FOPH) a CNN-nek. A férfi az Olaszországgal határos Ticinóban él, február közepén járt az olaszországi Lombardiában. Kórházba került, ahol „karanténban és jó egészségi állapotban van” - mondta a FOPH szóvivője.
Olaszország Európa legnagyobb „koronavírus-kitörésének” gócpontja. Az olasz esetek elsősorban lombardiai régióra koncentrálódnak.

19:44 - Tenerife - magyarok is vannak a karantén alá vont szállodában

Magyarok is vannak a Tenerifén karantén alá helyezett szállodában – közölte a Külügyminisztérium államtitkára. Arról még nem tudni, hogy hányan vannak és érintettek-e a koronavírus-fertőzésben, ezért a madridi konzul a helyszínre utazik tájékozódni.

15:42 - Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus

Két Magyarországgal szomszédos országban Ausztriában és Horvátországban is megjelent a koronavírus. A fertőzöttek pár nappal ezelőtt jártak Olaszországban.
Lombardiában fertőződhettek meg a tiroli fiatalok
Ausztriában is megjelent a COVID-19 járványt okozó koronavírus: két ember fertőződött meg Tirolban - közölte egy helyi egészségügyi szóvivő kedden. Két 24 éves emberről van szó. Mindketten olaszországi Lombardiából származnak, Innsbruckban élnek, és valószínűleg Lombardiában fertőződtek meg - mondta Günther Platter tiroli kormányzó. Állapotuk nem életveszélyes, tette hozzá.
Milánóban járt a horvát beteg
Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy az első fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.
Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Leszögezte továbbá, hogy nincs szükség pánikra, és minden eshetőségre felkészültek. Szavai szerint ebben a szakaszban nem várhatók nagyobb bonyodalmak, sem nagyszámú megbetegedések. Az egészségügyi rendszer felkészült, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy az állampolgárok biztonságban legyenek. "Jelenleg arra összpontosítunk, hogy felkutassuk azokat, akik kapcsolatban álltak a fiatalemberrel, és megfelelően kezeljük őket" - mondta a tárcavezető.
Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat. Azonnali karantént rendelnek el továbbá azok számára, akik magas fertőzési kockázatnak voltak kitéve, mint például a Japánban tartózkodó brit-amerikai üdülőhajó, a Diamond Princess horvát utasai. A hatóságok vizsgálják továbbá annak lehetőségét is, hogy a zágrábi kórház fertőzőosztályán kívül - az ország más területein - hol tudnának elkülönítési központokat létrehozni.

11:05 - Tisztifőorvos: folyamatosan alkalmazkodni kell a járványügyi helyzethez

Bővebben...A járvány folyamatosan változó dinamikus rendszer, amelyhez alkalmazkodni kell, ezért vált szükségessé az eddigi eljárásrend megváltoztatása - hangsúlyozta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: folyamatosan nyomon követik a járványügyi helyzetet a világban, azon belül Európában.
Az olaszországi események szükségessé tették, hogy kiterjesszék az eddigi "eset" definíciót. Most már nemcsak az érintett kínai tartományokból, hanem az Olaszországból és más országokból érkezőkre is összpontosítanak. Kiemelten figyelnek az olyan esetekre, ha valakinek súlyos légúti tünetei vannak és kórházi kezelést igényel, továbbá ha valaki olyan helyről érkezett, ahol valószínűsíthető a betegség terjedése és legalább egy tünete van (lázas vagy köhög) - ismertette.
Elmondta, mivel Debrecenbe is érkeznek Olaszországból repülőjáratok, a debreceni járatokra is kiterjesztették a szűrést, a testhőmérséklet mérését. Az ezzel kapcsolatos eljárásrend nem változott, ha valakinek 38 fok feletti a hőmérséklete és a vizsgálatok alapján a szakemberek szerint gyanúra ad okot, akkor a Szent László Kórházban elkülönítik, amíg igazolódik vagy sem a betegség.

06:02 - Nagyrészt a közép-kínai Vuhanra korlátozódott a járvány Kínában

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig 508 új fertőzöttről számolt be, közülük 464-et jelentettek Vuhanból, és mindössze kilencet a városnak helyet adó Hupej tartományon kívülről. A fertőzöttek száma ezzel Kínában 77 658-re emelkedett. Hétfő éjfélig további 71 ember veszítette életét a vírus okozta betegség következtében, a járvány ezzel immár 2663 életet követelt az ország szárazföldi részén. A gyógyultak száma ugyaneddig 27 ezer fölé emelkedett. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 48 ezer alá csökkent, közülük 9126 páciens állapota súlyos. További 2824 fertőzésgyanús esetet tartanak számon az országban.
Miközben a járvány Kínában egyre csillapodik, Dél-Koreában a helyzet napról-napra súlyosbodik, ahol jelenleg 898 fertőzöttet, 8 halálozást, 22 gyógyult beteget tartanak nyilván.


2020. február 24.

17:57 - Hétre emelkedett a halottak száma az észak-olaszországi koronavírus fertőzés miatt

Heten veszítették életüket, ebből hatan az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban a koronavírus okozta fertőzés nyomán, mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak - jelentette az Ansa olasz hírügynökség hétfőn. A végleges adatokat a katasztrófavédelem a következő órákban közli.
Az utolsó beteg, egy 80 esztendős férfi a nap folyamán a milánói Sacco kórházban halt meg. A vesztegzár alá helyezett Lodi térségéből származott. Kevesebb mint egy nap alatt majdnem kétszeresére emelkedett az olaszországi áldozatok száma. A legtöbb áldozatot Lombardiából jelentették, egy idős férfi Venetóban halt meg. A fertőzöttek száma meghaladja a 200-at, ebből több mint 170 személyt Lombardiában, több mint 30-t Venetóban tartanak számon. További betegeket Emilia Romagnában, Piemontban és a közép-olaszországi Lazióban regisztráltak. Utóbbiban két kínai turistáról van szó, akiket még február elején szállítottak kózrházba egy római szállodából, állapotuk javulóban van. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon. A halottak és fertőzöttek száma folyamatosan változik: a hivatalos adatokat az olasz katasztrófavédelem jelenti be minden délben és este, de a tartományok ezzel egy időben közlik saját adataikat is, amelyek nincsenek mindig összhangban egymással.
Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés "okozóját" keresik: több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két északolasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia között.
Milánóban a metrójáratok majdnem üresen közlekednek, Torinó központja is leginkább szellemvárosra emlékeztet.

Emberek állnak sorban a gyógyszertárak előtt a karanténba zárt Casalpusterlengo településen, amely a koronavírus jelképévé vált Olaszországban.
Közben a korlátlan utazást biztosító schengeni rendszer felfüggesztésének lehetőségről vitatkoznak Olaszországban és máshol is. Érvelésük szerint a határellenőrzéssel kívül lehet tartani ía vírust. Az Európai Bizottságot erről nem sikerült meggyőzni.

15:25 - Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban - jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.
Menczer Tamás közölte: a japán hatóságok tájékoztatása szerint pozitív lett a Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje.
A Diamond Princesst február 5-én karantén alá helyezték. Ezt február 19-én feloldották, és az emberek többsége február 22-éig elhagyta a hajót, de a személyzet jelentős része ott maradt. Köztük volt három magyar: egy zenész testvérpár és egy felszolgáló - tette hozzá.
Hármójuk közül egyikük koronavírus-tesztje pozitív lett. Őt elkülönítették, két-három napon belül átszállítják egy kórházba vagy egy megfigyelő központba. Elmondása szerint jól van - közölte Menczer Tamás.

07:25 - Tízezrek vesztegzár alatt Olaszországban

Olaszországban háromra emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, és több mint 130 ember szervezetében mutatták ki a COVID-19 vírust. Veneto és Lombardia tartományban több települést két hétre lezártak. Ez mintegy 50 ezer embert érint Milánó és Velence környékén - írja az - írja az Euronews.
14 magyart (tizenegy középiskolást, kísérőjüket és buszuk két vezetőjét) karanténba helyeztek Budapesten, a Szent László kórházban, miután hazatértek Észak-Olaszországból. A külügyminisztérium azt javasolja, hogy csak alapos megfontolás után utazzanak Észak-Olaszországba a magyar állampolgárok.


2020. február 23.

23:15 - Koronavírus: Ausztria felfüggesztette az Olaszország és Ausztria közötti vonatközlekedést

Vasárnap este megállítottak az osztrák határnál egy Velencéből Münchenbe tartó vonatot, miután az olasz állami vasút értesítette az osztrák kollégákat, hogy két ember is van a vonaton, akik lázas tüneteket produkáltak - írja az index.hu.
Az osztrák vasút, illetve az osztrák belügyminisztérium is megerősítette a lapnak, hogy minden Olaszországból érkező vonatjáratot felfüggesztenek.

11:15 - Olasz városokat zártak le a koronavírus miatt

Elnéptelenedtek az utcák Olaszországban, miután két halálesetet jelentettek, amelyet a Kínából származó új típusú koronavírus okozott. Szombaton egy 77 éves nő, egy nappal előtte egy 78 éves férfi vesztette életét Lombardia, illetve Veneto tartományokban. Olaszországban 50 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, az érintett településeken élők aggódnak.
Az olasz hatóságok a fertőzések kiindulópontjaként nyilván tartott tartományokban tizenkét várost lezártak, több mint ötvenezer ember rekedt lakóhelyén.
— Azokat a területeket, ahol gyorsan terjed a vírus, senki sem hagyhatja el, illetve nem léphet be oda, csak különleges engedéllyel – mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.
A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardia tartományban, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto tartományban Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az utóbbi két nap alatt alatt ezen a két területen óráról órára emelkedett a fertőzöttek száma. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. Az érintett térségekben felfüggesztették a termelési tevékenységet, zárva vannak a vállalatok, gyárak, hivatalok, oktatási intézmények, üzletek, templomok. Nem közlekednek a vonatok és leállították a helyi tömegközlekedést is. A lakosokat arra kérték ne csoportosuljanak, ha tehetik, maradjanak otthon. Az érintett önkormányzatokba úgynevezett steril folyosókon keresztül érkeznek az élelmiszerek és a gyógyszerek. Az utcákat rendőrök és katonák ellenőrzik.
A kormányfő együttműködésre és türelemre szólította fel a vesztegzár alá helyezetteket. Aki megszegi az előírásokat, és kilép a lezárt területekről, több mint 200 eurós pénzbírságot és három hónapig terjedő börtönt kockáztat.

06:35 - A WHO aggódik "a korábbi kapcsolat nélküli" fertőzések miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) aggódik az olyan koronavírusos megbetegedések miatt, amelyeknél nem mutatható ki egyértelmű kapcsolat a járvánnyal, bár Kínán kívül viszonylag kicsi az ilyen esetek száma.
Az ilyen esetek közé tartoznak, amikor a beteg nem járt Kínában, vagy nem volt kapcsolatban fertőzött személlyel - írta Tedrosz Adanom Gebrejeszusz.
A jelentések szerint a tüdőgyulladással járó kór a páciensek 80 százalékánál enyhe lefolyású, és a betegek 20 százalékának válságos az állapota. A jelentett esetek 2 százalékánál halt meg a beteg. "A legnagyobb gondunk az, hogy a COVID-19 a gyenge egészségügyi rendszerrel bíró országokra is kiterjedhet" - mondta írta a főigazgató. "Készültségi és reagálási stratégiai programot is közétettünk, amelyben 675 millió dolláros támogatást kértünk a legsérülékenyebb országoknak nyújtandó támogatásra".
Tedrosz bejelentette, hogy az ENSZ-szervezet a közeli hetekben 60 ezer újabb vírustesztet küld 19 országba.


2020. február 22.

21:13 - 62-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban

46 fertőzöttet az északi Lombardia régiójában, 12-őt Veneto régiójában, hármat Rómában és egyet Piemont régióban azonosítottak - jelentette be twitteren Alberto Cirio, Piemont kormányzója.
A lombardiai régió honlapja szerint a koronavírus által leginkább érintett három falu - Codogno, Maleo, Casalpusterlengo - a vasútállomásait lezárják. „Az összes pozitív teszttel rendelkező páciens közvetlenül vagy közvetve kapcsolódik a codognoi kórházhoz” - mondta Attilio Fontana, Lombardia kormányzója. Gallera szerint Lombardiában a betegség tünetei elsőként egy 38 éves olasz férfin jelentkeztek, aki egy Kínából visszatért kínai kollégájával találkozott. Az olasz férfi tucatnyi más embert fertőzött meg. A kínai férfiről azonban kiderült, hogy nem beteg, Kínában élő családjában viszont vannak fertőzöttek.
A venetói gócpont „okozóját” még nem sikerült azonosítani.
Rómában a három korábban azonosított fertőzött - egy olasz és két kínai turista - már felépült.

16:30 - Újabb olasz áldozat

Meghalt Olaszországban a második koronavírussal fertőzött beteg, jelentette kórházi forrásokra hivatkozva az olasz hírügynökség, pár órával azután, hogy a hatóságok bejelentették egy 78 éves, szintén új típusú koronavírussal fertőzött férfi halált. A legújabb áldozat egy Milánóban élő nő, a korábban elhunyt férfi padovai lakos volt.

07:04 - Elhunyt egy koronavírus-fertőzött Olaszországban

Olaszországban is van már halálos áldozata az új koronavírusnak, jelentette péntek éjjel az ANSA olasz hírügynökség, írja az MTI. A 78 éves páciens az északi Padova városban hunyt el a fertőzés következtében. A hírből nem derül ki, hogy hol támadta meg a betegség.
Olaszországban pénteken összesen 17 koronavírusos megbetegedést regisztráltak 15-en fertőződtek meg az észak-olaszországi Lombardia tartományban, ketten pedig a szintén északi Venetoban. A 17 fertőzöttből öten egészségügyi dolgozók. A pénteken regisztrált első fertőzött akkor kapta el a vírust, amikor egy Kínából hazatért kollégájával ebédelt. Kórházba vitték, de mielőtt felismerték volna, hogy koronavírusról van szó, addigra már öt orvost és három beteget megfertőzött.
Olaszországban összesen 250 ember van karanténban, és 10 településen rendelték el a vendéglátóhelyek, az iskolák és a hivatalok bezárását. Ez összesen 30 ezer embert érint.

Bővebben...05:26 - Így néz ki a koronavírus mikroszkóp alatt

A Hongkongi Egyetem LKS Orvostudományi Kara új képet közölt a vírusról.
24 órás tenyésztés után nagy számú vírusrészecske található a sejt felületén. (Egy beteg izolátumból nyert, ál-színes pásztázó elektronmikroszkópos felvételen a narancssárga pontok vírusrészecskék, a kék pedig a sejt felülete.)
Kredit: A Hongkongi Egyetem.


2020. február 21.

21:26 - Terjed a koronavírus Olaszországban

Bezáratták a közintézményeket, éttermeket és kávézókat az Olaszország északi részén fekvő Codognóban. A lombardiai kisvárosban 8 új koronavírusos esetet regisztráltak, egyiküket az intenzív osztályon ápolják, öten pedig a kórházban dolgoznak. Lombardia tartományban péntekre már 15-re nőtt a betegek száma és a szomszédos Venetóban is felbukkantak az első esetek.

20:52 - Már a Közel-Keleten terjed a koronavírus

Libanonban és Izraelben is megjelent a koronavírus. Libanonban helyi hatóságok megerősítették, hogy egy 45 éves nő betegedett meg, két másik gyanús esetet egyelőre vizsgálnak. Hamad Hasszan egészségügyi miniszter szerint a beteg nő az iráni Komból tért haza. Ez a síiták szent városa, ahol a perzsa állam első eseteit regisztrálták. A libanoni kormány ezért bejelentette, hogy minden Iránból érkezőt két hétre karanténba zárnak - írja az Euronews. Az izraeli Egészségügyi Minisztérium megerősítette az első koronavírus-esetét. Egy, a Diamond Princessről evakuált nőt diagnosztizáltak. A nő egyike volt annak a 11 utasnak, akiket Japánból evakuáltak. A tíz másik utas negatívnak bizonyult a vírus szempontjából. Mindegyikük 14 napos karanténban van a Tel Aviv melletti Sheba Orvosi Központban. További négy izraeli állampolgár, akik a hajón voltak és koronavírussal diagnosztizáltak, Japánban maradtak.

07:02 - Ismét emelkedett a napi új fertőzöttek száma Kínában

"Egy nappal azt követően, hogy a napi új fertőzöttek száma 394 esettel csaknem egy hónapos mélypontra csökkent, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közölt adatai szerint csütörtök éjfélig Kína szárazföldi részén 889 új beteget diagnosztizáltak. Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 75 465-re emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 118 halálozással a járvány immár 2236 életet követelt.
07:00 - Terjed a koronavírus Dél-Koreában.
"Vészhelyzetként" jellemezte a koronavírusjárvány fejleményeit Csung Szjekjun (Chung Sye-kyun) dél-koreai miniszterelnök. Az országban pénteken újabb 52 fertőzést jelentettek a csütörtöki 53 megerősített eset után. Így pénteken már 156 fertőzöttet tartanak nyilván Dél-Koreában, mely így a világon a harmadik legnagyobb járványgóc lett a kínai Hupej tartomány és a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró után - írja a 444.hu.
Ez hamar változhat. A pénteken azonosított 52 fertőzöttből 39-en egy helyi keresztény gyülekezethez tartoznak Daegu városában. A Shincheonji nevű gyülekezet több mint négyszáz tagjánál jelentkeztek tünetek péntekig, vagyis várhatóan a hivatalosan is megerősített esetek száma meredeken növekedhet a következő napokban.


2020. február 20.

11:52 - Koronavírus: meghalt a Diamond Princess 2 utasa

Folytatódott szerdán a Diamond Princess óceánjáró szállodahajó kiürítése, amelyen több mint ötszáznegyen ember kapta el a vuhani koronavírust, részben a két hete tartó karantén alatt. A japán hatóságok szerdán két idős utas halálát is bejelentették. Egy japán infektológus szakember szerint rosszul kezelték a helyzetet a hajón, így válhatott a Diamon Priincess a Kínán kívüli legnagyobb járványgóccá. Kentaro Iwata önkéntes elkülönítésből adott közre egy videót a közösségi médiában, amelyben azt mondta, hogy a hajón járványügyi káosz volt,nem különítették el megfelelően a betegeket, nem tették meg a szükséges óvintézkedéseket - írja az Euronews.

07:52 - Két ember belehalt a koronavírusba Iránban

"Két beteg meghalt a koronavírus miatt az iráni síiták szent városában, Komban, közölte a városi egyetem orvostudományi kara szerdán a MEHR hírügynökséggel. Az MTI híre szerint z volt az első eset, hogy az iráni hatóságok elismerték, hogy koronavírusos megbetegedések történtek az országban. Mindkét páciens karanténban volt.

Jelentősen csökkent a napi új megbetegedések száma Kínában. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság csütörtöki adatai szerint Kínában szerda éjfélig 394 új fertőzöttet diagnosztizáltak, írja az MTI.
A NAPI ÚJ ESETEK SZÁMA JANUÁR 29-E ÓTA ELŐSZÖR ESETT EZER ALÁ, ÉS JANUÁR 23-A ÓTA A LEGALACSONYABB.
Az új típusú koronavírus összes fertőzöttjének száma ezzel 74 576-ra emelkedett a szárazföldi Kínában, ahol újabb 114 halálozással immár 2118 életet követelt a járvány.


2020. február 19.

19:12 - Irán megerősítette az első két koronavírus-esetét

"Az elmúlt két napban számos gyanús esettel találkoztunk Qomban. A gyanús eseteket az orvosi minták alapján különítették el. Néhány órával ezelőtt a központi laboratórium megerősítette, hogy a gyanús esetek vizsgálatának eredményei pozitívnak bizonyultak a koronavírus szempontjából" - mondta Kianoosh Jahanpour az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője.

17:12 - Tovább csökkent az új esetek száma Kínában

Kedd éjfélig a gyógyultak száma 15 ezer fölé emelkedett Kínában. A helyzet továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legsúlyosabb: a napi új esetek közül 1660-at, míg a halálozások közül 116-ot jelentettek a 11 milliós városból. Ezzel az eddig a településen diagnosztizált összes fertőzött száma elérte a 44 412-t, a halálos áldozatoké pedig 1497-re nőtt.
Csung Nan-san, Kína vezető szakértője a légzőszervi betegségek terén egy keddi sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy a fertőzésen átesett betegek vérplazmájának alkalmazása reményt keltő eredményeket hozott a betegek kezelésében. A vírus semlegesítésére képes antitesteket tartalmazó plazmát ezért Hupejen kívül a dél-kínai Kuangtung tartományban is elkezdik bevetni a súlyos állapotban lévő pácienseknél - jelentette be a szakértő.
Véget ért a kéthetes karantén a Diamond Princess utasai és legénysége számára. Azok, akiket nem fertőzőtt meg a koronavírus, a japán Jokohamában szállhatnak partra. Kína mellett az óceánjáró is a járvány gócpontjának számít, az egyik utastól a fedélzeten tartózkodóknak a negyede, több mint 540 ember kapta el a betegséget. Pekingben továbbra is mindenkit két hétre karanténba zárnak, aki máshonnan tér vissza a kínai fővárosba. Az ázsiai országban időközben már meghaladja a kétezret a koronavírus halálos áldozatainak száma.


2020. február 18.

18:24 - Általánosan lecsengőben van a járvány Kínában

Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig. Ugyaneddig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában - írja az MTI.

08:22 - Általánosan lecsengőben van a járvány Kínában

Általánosan lecsengőben van az új típusú koronavírus-járvány Kínában a napi adatok alapján, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint még korai lenne a járvány tartós csillapodását kiolvasni a számokból. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság kedden közölt adatai szerint 1886 új esettel 72 436-ra nőtt a fertőzöttek száma Kína szárazföldi részén hétfő éjfélig. Ugyaneddig 98 új halálozást jelentettek, a vírus ezzel immár 1868 életet követelt a szárazföldi Kínában - írja az MTI.
A napi új fertőzöttek száma országosan 162-vel csökkent az egy nappal korábban közölt adathoz képest, míg a napi halálozások számában szintén enyhülés mutatkozott. A mérséklődés különösen a vírus gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományon kívül szembetűnő, Kína többi részén ugyanis már tizennegyedik napja fokozatosan csökken a napi új megbetegedések száma - a február 3-án közölt 890 új esettel szemben kedden 84 újonnan diagnosztizált fertőzöttről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről. A gyógyultak száma jelenleg összesen 12.842.
Hazaértek a Diamond Princessről evakuált amerikaiak. Többségük egy katonai támaszponton kerül karanténba a következő két hétre. A Jokohamánál veszteglő óceánjáró 13 amerikai utasát viszont a nebraskai egyetem klinikájára szállították, mert elég valószínű, hogy fertőzöttek. Körülbelül negyven amerikait japán kórházakban ápolnak - írja az Euronews.
Eközben kínai kutatók állítólag arra gyanakszanak, hogy a COVID-19 a kormány vuhani kutatóintézetéből került ki, vagyis nem természetes mutáció, hanem szándékos fejlesztés eredménye. A hírt független forrásból nem erősítették meg.


2020. február 17.

20:31 - Karanténba kerül az óceánjáróról hazatért két magyar

Karanténba kerül az óceánjáró hajóról hazatért két magyar állampolgár - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) hétfő este az MTI-vel. A két magyar február 1-14. között tartózkodott az MS Westerdam hajón. Az óceánjáró a múlt héten kötött ki Kambodzsában, miután több ország is elutasította a fogadását a koronavírus-fertőzéstől tartva - írták. Mivel a hajó egyik utasánál, egy 83 éves amerikai állampolgárnál időközben koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak, a fertőzés terjedési módjából adódóan nem zárható ki, hogy a magyarok is a betegség lappangási szakában vannak - olvasható a közleményben. A magyar pár szombaton érkezett haza repülővel Budapestre. "A magyar lakosság lehető legmagasabb szintű járványügyi biztonsága érdekében" karanténba kell őket helyezni - közölte a népegészségügyi központ.

11:11 - Újabb óvintézkedésekkel próbálják megfékezni a járványt Hupejben

Bővebben...A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfőn közölt adatai szerint a koronavírussal fertőzöttek száma vasárnap éjfélig 2048 új megbetegedéssel 70 548-ra emelkedett. Ugyaneddig 105 új halálozást jelentettek, amivel a járvány halálos áldozatainak száma Kínán belül elérte az 1770-et. A járvány gócpontjának számító Hupejen kívül azonban az ország többi részén a napi új fertőzöttek száma immár tizenharmadik napja folyamatosan csökken: a február 3-án jelentett 890 új esettel szemben hétfőn 118 újonnan diagnosztizált betegről számoltak be a több mint három hete lezárt tartományon kívülről.
Jelenleg a felgyógyultak száma 11.188 Kínában.
Hupej tartomány kormányzata vasárnap bejelentette, hogy még szigorúbb óvintézkedéseket vezet be a járvány megfékezésére. Az 58 milliós tartomány lakói ennek értelmében nem hagyhatják majd el a lakóhelyükül szolgáló városi lakónegyedeket vagy falvakat, ahová pedig csupán a legszükségesebb esetben engednek majd bármilyen külső személyt vagy járművet. A tartományban ráadásul betiltottak mindenféle közúti közlekedést - a rendőrautók, a mentőkocsik, a létfontosságú árukat szállító és a külön engedéllyel rendelkező járművek kivételével. Korlátozni fogják továbbá az emberek számát az üzletekben, és a bevásárlást is csak közösségi szervezésnek megfelelően intézhetik majd azok, akik engedélyt kapnak lakóhelyük elhagyására. A tartományban már bezáratták az összes olyan üzletet, amely nem folytatott nélkülözhetetlen tevékenységet, a gyógyszertáraknak pedig kötelező begyűjteniük a megfázás és láz tüneteinek enyhítésére szolgáló gyógyszerek vásárlóinak személyes adatait és elérhetőségeit.


2020. február 16.

20:31 - Koronavírus: a franciák hazatérhettek a karanténból

A kínai Vuhanból, a koronavírus epicentrumából kimenekített francia állampolgárok utolsó csoportja is elhagyhatta, a számukra Carry-le-Rouet üdülőfaluban kijelölt karantén területét. Az első, legnagyobb létszámú csoport már pénteken távozhatott. Mind a 181 ember tanúsítványt kapott arról, hogy nem fertőző - írja az Euronews.

11:40 - Hazamehettek a Vuhanból hazahozott magyarok a kórházból

Hazamehetett az a hét magyar állampolgár a kórházból, akiket 14 nappal ezelőtt helyeztek karanténba, miután Franciaországon keresztül hazaérkeztek a kínai Vuhanból - közölte Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. A hat férfi és egy nő a kórházi karantén ideje alatt végig tünet- és panaszmentes volt, laboratóriumi vizsgálataik kóros eredményeket nem mutattak.


2020. február 15.

18:50 - Megvan a koronavírus első halálos áldozata Európában

Meghalt Franciaországban egy koronavírussal megfertőződött kínai férfi, aki január 16-án érkezett az országba turistaként, a járvány gócpontjából, Hupej tartományból. Kilenc nappal később helyezték karantén alá a francia hatóságok. Az áldozat 80 éves volt. Ez az első halállal végződő koronavírusos megbetegedés, ami Ázsián kívül történt.

08:50 - Az Egyesült Államokban az influenzás betegekre is kiterjesztik a vírustesztet

Tegnap Nancy Messonnier, a CDC légúti megbetegedésekkel foglalkozó részlegének vezetője sajtótájékoztatóján közölte: a központ egyelőre öt közegészségügyi laboratóriumot kért fel a koronavírus-tesztek elvégzésére. Mint fogalmazott: az új típusú koronavírus fertőzése nyomán kialakult tüdőgyulladás tünetei hasonlóak az influenzáéhoz. A CDC részlegvezetője felhívta a figyelmet: még ha a tesz negatív is, ez nem jelenti azt, hogy az illető nem fertőződött, hiszen a koronavírusos fertőzés lappangási ideje eléggé hosszú. e Egyúttal tájékoztatott arról is, hogy az Egyesült Államokban jelenleg a télen "szokásos" influenzajárvány van, kivált megnőtt az N1H1 influenzavírussal fertőzöttek lélekszáma. Az Egyesült Államokban jelenleg 15 koronavírusos beteget kezelnek, és több mint 600, Kínából visszatért amerikai van még karanténban.


2020. február 14.

20:20 - Megjelent a koronavírus Egyiptomban is

Egyiptomból jelentették az új koronavírussal fertőzött első beteget az afrikai kontinensen – írta az MTI. A kairói egészségügyi minisztérium pénteki közlése szerint egy külföldi fertőzöttről van szó, állampolgárságát azonban nem említették. A tájékoztatásból az sem derült ki, hogy honnan érkezett Egyiptomba. A beteget elkülönítőben ápolják, tünetek azonban egyelőre nem jelentkeztek.

16:20 - Európaiak ezrei maradtak a koronavírus szellemvárosaiban

A koronavírus egész Kínában elterjedt. A járvány az 50 millió fős népeségű Hupejből indult. A tartományi székhely, Vuhan szellemváros képét mutatja, pedig 11 millióan élnek a metropoliszban.
Kuangtung a második legfertőzöttebb tartomány. A Budapest méretű Csuhaj szintén kihalt város képét mutatja: üres utcák, bezárt üzletek – írja az Euronews.hu.
Közülük egy asszony mondja, hogy sokkoló a mindennapokban nyüzsgő várost nekropoliszként látnia, mintha egy lékek sem lenne Csuhajban. Kihalt utcák, lehúzott redőnyű boltok. A jelenlegi tapasztalatok szerint két hét a koronavírus okozta betegség lappangási ideje. A szellemvárosokban élők azt kérdezgetik, hogy még hányszor kell kivárni a két hetet, amire újraindulhat az élet. Kínában csak csütörtökön 121-en vesztették életüket az új koronavírus okozta tüdőgyulladásban, ebből 108-an a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Hupejen kívül folyamatosan csökken az új megbetegedések száma - közölte pénteken a kínai egészségügyi bizottság.


2020. február 13.

10:40 - Koronavírus: egy nap alatt kiugróan megnőtt a halálos áldozatok száma

Kínát már korábban is azzal vádolták, hogy visszatartja az adatokat és kozmetikázza a számokat, vagyis nincs valós adata a világnak arról, milyen a járvány halálozási rátája. A kiugróan magas számok részben annak is köszönhetőek, hogy a tartományban új módszert vezettek be az esetek regisztrálására.
Eddig csak azokkal az esetekkel számoltak, ahol a nukleinsavas teszt bizonyította a koronavírus jelenlétét, most azonban azok az adatok is megjelentek az összesítésben, ahol más módszerrel, például CT-vizsgálat során sikerült kimutatni a fertőzést a tüdőben – írja a Bloomberg cikkére hivartkozva az index.hu.

07:58 - COVID-19: megint nagyon sok halott Kínában

A vírust COVID-19-nek nevezték el, mert a WHO irányelvei szerint tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.
Ismét rekord gyorsasággal nő az új koronavírus, a COVID-19 halálos áldozatainak száma, miközben a fertőzés terjedése is felgyorsult a járvány gócpontjában, a kínai Hupej tartományban.
A hatóságok legkevesebb 242 halálesetet és majdnem 15 ezer új fertőzöttet jelentettek egy nap leforgása alatt. A gyógyultak számát 2639-re tették szerdán. A kontinentális Kínában ezzel 1350 fölé emelkedett a Covid-19 miatt elhunyt betegek száma, miközben a fertőzötteké meghaladta a hatvanezret is csütörtökre.


2020. február 12.

14:47 - WHO: másfél évbe beletelhet, mire meglesz a vakcina

Nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is a "COVID-19-ként" elnevezett új koronavírus útján gyorsan terjedő kínai tüdőgyulladás-járvány - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója Genfben. A világszervezet illetékese szerint azonban megfelelő fellépéssel "valós esély" van a kór terjedésének megállítására. Egyben arra szólította fel a világ államait, hogy osszák meg egymás között a vírusmintákat és fokozzák az együttműködést.
Számos ország kutatói keresik a vírus elleni hatékony gyógymódot. Az Egyesült Királyság tudósai már állatokon kísérleteznek egy vakcinával - elvileg elsőnként, bár hangsúlyozzák: szó sincs kutatói versenyről.

07:37 - Csökken az új fertőzöttek száma Kínában

A járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban vasárnap óta tart a napról-napra bejelentett, új páciensek számának mérséklődése: a három nappal ezelőtti 2618 új beteghez képest kedd éjfélig 1638 új, aznap regisztrált esetről számoltak be a tartományból. Hupejen kívül Kína többi részén a csökkenés már február 3-a óta töretlen: a kilenc nappal korábbi 890-hez képest kedden 384 új fertőzöttet diagnosztizáltak az ország egyéb régióiban. A szerdán közölt adatok szerint a fertőzöttek száma Kínában megközelíti a 45 ezret, a betegség következtében pedig már 1115 ember halt meg a távol-keleti országban, miközben 4849-re emelkedett a gyógyultak száma. A fertőzések és halálozások száma továbbra is Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban a legmagasabb: közel 20 ezer fertőzöttet és 820 halálos áldozatot jelentettek kedd éjfélig a 11 millió lakosú városból, ahonnan a járvány tavaly decemberben elindult.
Ahogyan azonban arról a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap beszámolt: egyes epidemiológusok kételkednek a Kínából jelentett hivatalos adatok pontosságában, miközben a kínai sajtó - egyebek mellett a Caixin kínai gazdasági lap - is beszámolt a diagnosztikus módszerek pontatlanságáról, illetve időigényességéről, ami alapján elképzelhető, hogy a fertőzöttek valós száma magasabb az ismert adatnál.
A SCMP ráadásul kedden több egészségügyi forrásra hivatkozva arról is beszámolt, hogy Vuhanban mintegy 500 egészségügyi dolgozó fertőződhetett meg a koronavírussal január közepéig. A lap információi szerint, bár a kínai kormányzat számot adott néhány, a kórházi dolgozók körében történt fertőzésről, a beteg orvosok és ápolók teljes számát nem tette közzé.


2020. február 11.

08:47 - Vuhani koronavírus - elenyésző a fertőzött gyermekek száma

Az új típusú koronavírus (nCoV-2019) megjelenése óta több mint 1000 embert ölt meg, a fertőzöttek között azonban elenyésző a gyerekek száma. Nagyon kevesen betegek annyira, hogy diagnosztizálják náluk a vuhani koronavírust. A teljes cikk itt olvasható.

06:50 - 1000 felett az áldozatok száma

Elérte az 1 százalékot a koronavírus fertőzöttek halálozási esélye, jelenleg 1018 a koronavírusban elhunytak száma. Angliában újabb 4 beteget regisztráltak, így a hatóságok szigorítottak a karanténozás szabályain. Világszinten már több mint 42 ezer a fertőzőttek száma.


2020. február 10.

Bővebben...17:50 - Koronavírus: sok az új beteg a Diamond Princess-en

Majdnem duplájára nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma a Jokohamánál veszteglő óceánjárón. A Diamond Princessről a korábbi 70 eset után újabb 66 beteget jelentettek. A legénységgel együtt több mint háromezren vannak a múlt héten karanténba került hajón. Az utasok 56 országból érkeztek. Egyikük azt mesélte, hogy a személyzet nem megy be a kabinokba, a vendégek maguk cserélik az ágyneműjüket, ami szerinte elég jó ötlet, mert őszintén szólva minél kevesebbet érintkeznek, annál nagyobb biztonságban vannak ők, tehát az utasok, és az alkalmazottak is. Japánban összesen 161 megerősített koronavírusos fertőzött van, közülük 136-an vannak karanténban a Diamond Princess tengerjárón.

15:50 - Hallani a madárcsicsergést Pekingben

Zárt ajtók, üres utcák, szállingózó hó – minden olyan csendes, hogy Pekingben hallani a madarak énekét. Pedig a 22 millió lakosú városban van hatmillió autó. A koronavírus-járvány, illetve az attól való félelem teljesen megállította a várost. Aki teheti, otthon várja, hogy jobbra forduljon a helyzet. A havazás még inkább felerősítette az utcák csendjét és nyugalmát, mióta a hatóságok is azt javasolják, hogy mindenki maradjon otthon - a cikk folytatódik az Euronews oldalán.

07:50 - 900 felett a koronavírusos halálesetek száma Kínában

Kínában több millió ember térhet vissza a munkába hamarosan, miután a kínai holdújévhez kapcsolódó szünet véget ér a napokban. Az ünnep körüli szabadságokat központilag meghosszabbították, hogy ezzel is fékezzék a vírus terjedését. Kína-szerte számos lázmérő ellenőrző pont várja majd a visszatérőket. Vasárnap estére kilencszáznyolcra nőtt a betegségben elhunytak száma Kínában.

07:06 - Valószínűleg a tobzoska közvetítésével terjedt át a vírus állatról emberre

Valószínűleg a tobzoska közvetítésével terjedt át a koronavírus állatról emberre - mondta Rusvai Miklós virológus vasárnap este.
a tobzoskában olyan koronavírust mutattak ki, amelynek genetikai információja szinte teljesen megegyezik az emberekben található "új típusú koronavíruséval". Hozzátette: a koronavírusok nem ritkák, az embernek jelenleg legalább négy különböző koronavírusa van, amelyek légzőszervi és emésztőszervi megbetegedéseket okoznak, a háziállatoknak is számos fajta koronavírusa van, a vadállatokban élő koronavírusok száma pedig még több.
Rusvai Miklós szerint mivel gyorsan mutálódik, nagy valószínűséggel vakcina nélkül is eltűnhet a vírus. Például a SARS vagy más állati koronavírus - például a TGE nevű sertésbetegség - tűnt el úgy, hogy mire a vakcinát kidolgozták volna ellene, már nem volt szükség rá - mondta.


2020. február 9.

10:06 - Nincs koronavírus-fertőzött Magyarországon, de influenzajárvány van

Magyarországon nincs az új koronavírus által fertőzött beteg, viszont influenzajárvány van, és más kórokozók is okozhatnak felső légúti megbetegedéseket - hangsúlyozta Dánielisz Ágnes az NNK járványügyi főosztályvezetője, ezek a kórokozók is ugyanúgy cseppfertőzéssel terjednek, mint az új koronavírus, ezért érdemes gyakori kézmosással védekezni ellenük.
Hozzátette: a Kínából érkező csomagokat nyugodtan át lehet venni, a két ország közti hosszú utat - amely alatt hőnek, hidegnek és kiszáradásnak is ki van téve -, a koronavírus biztosan nem bírja ki. A szakember kitért arra is, hogy a legújabb hírek szerint székletben is kimutatták az új koronavírus örökítő anyagát, ám mint mondta, a járványügyi adatok alapján egyértelmű, hogy a megbetegedések cseppfertőzéssel terjednek.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ a koronavírussal kapcsolatos kérdések megválaszolására két 24 órában hívható zöld számot - 06-80-277-455 és 06-80-277-456 - is működtet, ezeken leginkább csomagokkal, utazással és felsőlégúti tünetekkel kapcsolatban érdeklődtek már - mondta.


2020. február 8.

17:06 - Újabb öt megbetegedéssel 11-re emelkedett a fertőzöttek száma Franciaországban

Öt újabb, az új koronavírussal megfertőződött beteget - négy felnőttet és egy gyereket - találtak Franciaországban, de az állapotuk nem ad okot aggodalomra - közölte szombaton Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter. Az új esetekkel 11-re emelkedett a Franciaországban kezelt betegek száma, akik közül 10-en jól vannak, egy 80 éves kínai turista továbbra is válságos állapotban van egy párizsi kórházban.
Az öt új beteget egy brit állampolgár fertőzte meg, aki Szingapúrban egy kongresszuson kapta meg az új koronavírust. A rendezvény után január végén néhány napot a francia Alpokban töltött, Contamines-Montjoie településen, és itt kapták el tőle többen a betegséget. Az öt új Franciaországban kezelt betegen kívül a brit férfi más közeli kapcsolatait is megfertőzte, összesen 11 embert, valamennyien brit állampolgárok, és ugyanabban a faházban laktak együtt. A franciaországi betegek szombatra virradó éjjel kerültek kórházba, és egyikük állapota sem súlyos - jelezte a miniszter. A francia hatóságok most megpróbálják felkutatni és tájékoztatni az összes olyan embert, aki Franciaországban kapcsolatba kerülhetett a brit fertőzöttel, aki egyébként már hazatért és jelenleg Nagy-Britanniában kezelik.

08:05 - Szentpéterváron térítésért házhoz rendelhető a vírusteszt mintavétele

Szentpéterváron a lakossági igényeknek megfelelően megjelent a térítéses koronavírus-teszt lehetősége, egyebek között házhoz hívható formában - közölte pénteken az Anatolij Szmorogyincev nevét viselő influenzakutató intézet pénteken az Interfax hírügynökséggel.
"Többen, akik külföldről tértek haza, vagy külföldiekkel léptek kapcsolatba, a betegségtől tartva meg akarják vizsgáltatni magukat, azt, hogy elkapták-e a koronavírust. Ha az ember fél, a félelmet meg kell szűntetni. Van kereslet erre a szolgáltatásra, ezért megjelent a kínálat is" - közölte az orosz egészségügyi tárcához tartozó intézet. Az intézet klinikáján a jelentkezők 2019-nCoV koronavírus, influenza és más kórokozók miatti akut légúti betegségek laboratóriumi diagnosztizálását kérhetik. Az teszteredmények másnapra készülnek el. A 2019-bCoV RNS-ének reverz transzkripciós polimeráz-láncreakció (RT-PCR) révén való kimutatása, későbbi szekvenálási megerősítéssel, 5 ezer rubelbe kerül. A házhoz való kiszállással való mintavételért további 1500 rubelt kérnek el. A rubel jelenleg mintegy 4,8 forintot ér.


2020. február 7.

22:36 - Kevesebb új koronavírus-fertőzött, de szigorúbb karantén Kínában

Két hetes kötelező karanténba helyezik a Kína belső területeiről érkezőket Hongkongban. Huszonhat koronavírus-fertőzöttről tudnak a helyi hatóságok, míg Kína teljes területén 31 ezer a szám, eddig 636-an haltak meg a vírusos tüdőgyulladás következtében. A városok utcái kihaltak a kötelező és az önkéntes karanténok miatt.
Kínán kívül huszonöt országban 270 esetet regisztráltak. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint van jó hír is: az elmúlt két napban csökkent az új fertőzöttek száma Kínában. A betegek ellátásában azonban súlyos gondok vannak - írja az Euronews.

15:03 - A járványra figyelmeztető orvost gyászolja Kína

Erős érzelmeket és indulatokat váltott ki Kínában Li Wenliangnak, annak az orvosnak a halála, aki először hívta fel a figyelmet az új koronavírus terjedésére.
Az orvost, aki Vuhan egyik központi kórházában dolgozott, decemberben rémhírterjesztésért felelősségre vonta a kínai rendőrség. A múlt héten jelentkeztek rajta a betegség tünetei, csütörtökön elhunyt. Pekingben is sokan gyászolják - írja az Euronews.

12:33 - Megerősített koronavírusos esetek száma a Japán tengerjáró, a 'Diamond Princess' fedélzetén

Utasok

 • 28 - Japán
 • 11 - Egyesült Államok
 • 7 - Ausztrália
 • 7 - Kanada
 • 3 - Hong Kong
 • 1 - Argentína
 • 1 - Tajvan
 • 1 - Új-Zéland
 • 1 - Nagy-Britannia
Legénység, személyzet
 • 1 - Fülöp-szigetek

10:25 - Egyetlen nap alatt 41-gyel nőtt a japán karanténhajón a fertőzöttek száma

A Japánban, Jokohama partjainál karantén alá zárt óceánjáró hajón először csak egy, később már 10, tegnapi bejelentés szerint 20, ma pedig már 61 fertőzöttről lehet tudni.
Az újabb 41 fertőzött közül 21 japán, nyolc amerikai, öt-öt ausztrál és kanadai, illetve 1-1 Argentin és brit állampolgár van - írja az Euronews.
Az óceánjáró fedélzetén 2666 utas és 1045 fős legénység tartózkodik, összesen 56 országból, és mindnyájuknak két hétig a kabinjaikban kell maradniuk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium tudomása szerint három magyar is dolgozik a tengerjárón.

06:59 - Koronavírus: Több, mint 31 ezer fertőzött és 638 halott van

Tovább emelkedett az új koronavírus fertőzötteinek és halálos áldozatainak száma Kínában. A járvány még mindig az ország középső részén fekvő Hupej tartományt sújtja elsősorban - derül ki a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság pénteken közzétett adataiból.

 • Ma reggelig összesen 31 ezer 462 fertőzöttet diagnosztizáltak.
 • 638-an haltak meg.
 • A fertőzések közel 71 százalékát jelentették Hupej tartományból, míg a szárazföldi Kína többi részén ugyaneddig 9049 fertőzöttről adtak hírt.
 • A gyógyultak száma összesen 1588-ra emelkedett.


2020. február 6.

Bővebben...17:22 - Belehalt a betegségbe a járványra az elsők között figyelmeztető kínai orvos

Belehalt az új koronavírus okozta betegségbe csütörtökön az a kínai orvos, aki az elsők között próbálta meg felhívni a figyelmet a járvány veszélyére - jelentette a kínai sajtó.
A 34 éves Li Ven-liang, aki a közép-kínai Vuhani Központi Kórház szemészeti osztályán dolgozott, december 30-án küldött figyelmeztetést kollégáinak a járvány veszélyéről, miután hét olyan fertőzéses esettel találkozott, amelyeket akkori megítélése alapján a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS vírus okozhatott. Kollégáinak ekkor egy internetes csoportos beszélgetésben küldte szét az üzenetét az esetekről, és azt tanácsolta nekik, hogy viseljenek védőfelszerelést a fertőzés elkerülése érdekében.
Néhány nappal később beidézték a rendőrségre, ahol aláírattak vele egy dokumentumot, miszerint "hamis állításaival súlyosan megzavarta a társadalmi rendet". Az orvossal együtt nyolc másik embert is előállítottak ugyanekkor "álhírek terjesztése" miatt. Li a történteket a kínai Twitterként ismert Weibo mikroblogon tette közzé január végén, egy fényképpel együtt, amelyen kórházi ágyban látható, arcán a lélegzését segítő maszkkal. Az orvos bejegyzésében azt is leírta, hogy január 10-én köhögni kezdett, majd egy nappal később belázasodott, és két napra rá kórházba került. A fertőzést január 30-án diagnosztizálták nála.
Halálának híre futótűzként terjedt el a kínai közösségi médiában, ahol az emberek együttérzésüket és hálájukat fejezték ki az orvos iránt. A kínai kormányzat korábban elismerte, hogy az új koronavírus terjedésének kezelésében történtek hiányosságok, illetve nem megfelelően reagáltak a járványra. A Vuhanból kiinduló, új koronavírus-járvány eddig több mint 28 ezer embert fertőzött meg és 566 ember halálát okozta, a legsúlyosabban továbbra is Kínát, és azon belül is Hupej tartományt érinti.

15:05 - Nagy-Britannia és Németország is megerősített egy-egy további fertőzöttet

Egy harmadik személy pozitívnak bizonyult a koronavírus szempontjából Nagy-Britanniában - jelentette be Magy-Britannia Egészségügyi és Szociális Gondozási Minisztériuma a Twitter-en. A beteg nem Angliában fertőződött meg a vírussal - nyilatkozta Chris Witty professzor.
Európában még egy ember pozitív koronavírus-tesztet erősítettek meg Bajoroszágban, ezzel a németországi esetek számát 13-ra emelve.

Bővebben...07:59 - Az alig egynapos újszülött is elkapta a koronavírust

Harminc órával a születése után diagnosztizálták egy csecsemőnél az új típusú koronavírust (2019-nCoV) Kínában, írja a 444.hu.

A CCTV kínai televízió szerint a vuhani gyermekkórház orvosai közölték, hogy a koronavírussal fertőzött várandós nők átadhatják a vírust a még meg nem született gyermeknek.
Az orvosok azután nyilatkoztak így, hogy február 2-án egy fertőzött nő gyermeknek adott életet, és az újszülöttnél 30 órával később megállapították a koronavírus jelenlétét - irja az index.hu.

06:41 - Emelkedett a halálozások száma, de reménykeltő fordulatok történtek a betegség kezelésében

Szerda éjfélig egy nap alatt 73 ember veszítette életét az új koronavírus okozta megbetegedés következtében, miközben három különböző készítménnyel értek el reménykeltő eredményeket a vírus elleni küzdelemben. A szárazföldi Kínában ezzel 28 018-ra nőtt az eddig diagnosztizált fertőzöttek száma, ennek jelenleg több mint 70 százalékát teszik ki a Hupejben kezelt páciensek, és több mint egyharmadát a tartomány székhelyén, Vuhanban azonosított betegek.
A bizottság által közölt adatok szerint a fertőzöttek számához viszonyított halálozási arány már második napja mérséklődik a járvány kiindulási pontján: Vuhanban jelenleg 4,09 százalékon, Hupej egészében pedig 2,79 százalékon áll, miközben Kína szárazföldi részének egészét tekintve alig haladja meg a 2 százalékot. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek állapotát tekintve is eltérést mutatnak az adatok: míg Hupejben a páciensek 16,68 százalékának állapota súlyos, Kína többi részén ez az arány 9,9 százalék. Keddhez képest csökkenés volt megfigyelhető az újonnan diagnosztizált fertőzöttek számában, ami január 28-a óta először fordult elő.
Vuhanban eközben csütörtökön megkezdték a Remdesivir ebola elleni vírusölő szer klinikai tesztjének harmadik szakaszát, amivel a készítmény közelebb kerül ahhoz, hogy jóváhagyják az alkalmazását a vírus elleni kezelésben. A Gilead Sciences Inc. amerikai gyógyszergyár által kifejlesztett szert Vuhanban 761 páciensen tesztelik. Az Egyesült Államokban elsőként diagnosztizált fertőzöttet Remdesivirrel kezelték, és állapota javult - számoltak be a páciens orvosai a The New England Journal of Medicine című orvosi szaklapban a múlt héten.
A kelet-kínai Csöcsiang Egyetem szakértői pedig kedden értek el áttörést, amikor az előzetes laboratóriumi tesztek során az Abidol és Darunavir nevű készítményeket hatásosnak találták a vírus szaporodásának megakadályozásában. A kutatócsoportot vezető Li Lan-csüen az eredmény alapján javaslatot tett a Nemzeti Egészségügyi Bizottság felé, hogy a készítményeket alkalmazzák a fertőzöttek kezelésére. Csen Cuo-ping, a kutatócsoport egy másik tagja pedig arról számolt be, hogy a két készítményt Csöcsiang tartományban már el is kezdték alkalmazni az ottani betegeken - olvasható a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna internetes oldalán. Az 57 millió lakosú kelet-kínai tartomány eddig a második legtöbb fertőzöttet jelentette Hupej után, azonban a 954 páciens közül már 81 meggyógyult, a betegség pedig eddig egyetlen halálesetet sem okozott ezen a területen.


2020. február 5.

21:09 - A WHO 675 millió dollárt kér a koronavírus elleni harcra

Tudósok azt állítják, jelentős áttörést értek el a koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésében. A kérdés egyre inkább az, miből lehet finanszírozni a kutatásokat és a teszteket. Az Egészségügyi Világszervezet ezért is kért 675 millió dolláros segítséget a Kínából indult és egyre több országot elérő vírus elleni harcra - írja az Euronews.
100 millió dollárt ajánlott fel a Bill & Melinda Gates Foundation a kínai koronavírus elleni küzdelem támogatására – írja az index.hu a Yahoo News-ra hivatkozva.

14:25 - Ausztráliában megerősítették a 14. fertőzöttet

Queensland államban a negyedik koronavírus-esetet erősítették meg, ezzel az országban 14-re emelkedett a fertőzöttek száma. Dr. Jeannette Young, Queensland egészségügyi főigazgatója szerint a beteg - egy 37 éves vuhani fiatalember - egy turistacsoporttal érkezett, amelyből előzőleg már három beteget azonosítottak. A férfi állapota stabil, karanténban van a Gold Coast Kórházban.

11:09 - Hongkong: a megerősített koronavírusos esetek száma 21

Három új koronavírus eset van Hongkongban a félig autonóm kínai városban így a megerősített esetek 21-re növekedett - jelentette be a város vezetője, Carrie Lam szerdán. Lam szerint az új esetek közül hárman nem utaztak Hongkongon kívül, ami arra utal, hogy a közösség tovább terjesztheti a fertőzést.

9:37 - Tízezerszámra halhatnak éhen a magukra hagyott háziállatok Vuhanban

Bővebben...Helyi állatvédő szervezetek szerint a koronavírussal fertőzött részeken már most többezer háziállat maradt magára. A tőlük származó információk szerint a hatóságok arra szólították fel a lakosokat, hogy a kutyákat és macskákat öljék meg. Bár semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a háziállatok is terjesztenék a koronavírust, de "a megelőzés érdekében" a hatóságok szerint üdvös lenne a lépés - írja az Euronews.
A háziállatok lkvidálására nemcsak Vuhanban szólítottak fel a kiszivárgó hírek szerint, hanem hét másik nagyvárosban - köztük Pekingben is. "Ha a hatóságok úgy döntenek, hogy a kutyálk valódi veszélyt jelentenek, a kóbor kutyák és az otthon tartottak ugyanakkor veszélyben lesznek" - mondja egy másik állatvédő szervezet képviselője. A WHO szerint nincs rá bizonyíték, hogy háziállatok (kutyák, macskák) is terjesztenék a kórt, vagy hogy egyáltalán megfertőződhetnek vele.

7:33 - A Fülöp-szigeteken megerősítették a harmadik fertőzöttet

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a beteg egy 60 éves kínai nő, aki januárban Wuhanból Hong Kongon keresztül érkezett Cebu városába. Fülöp-szigetek volt az első, ahol az első haláleset történt Kínán kívül. A másik haláleset a félig autonóm kínai városban regisztrálták, Hong Kongban.

6:52 - Már ismerték a vírust

„A vírus, innen is kapta a koronavírus elnevezést, ilyen gyermekrajz-napocska formájú” – így magyarázta a koronavírus alakját a kórokozó egyik elismert kutatója, Kemenesi Gábor. A cseppfertőzéssel terjedő vírust már sok éve kutatja a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. Mint mondta, a kutatók számítottak arra, hogy ez az – eredetileg denevérektől származó – vírus egyszer átterjed az emberre. Ennek is köszönhető, hogy az eddig ismeretlen betegség kórokozóját hamar megtalálták - írja az Euronews.

5:52 - Enyhén mérséklődött a betegség halálozási aránya a legsúlyosabban érintett Hupej tartományban

Az egy nappal korábbi 3,1 százalékos arány a kedd éjfélig jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, a városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt, 4,9 százalékos rátához képest.
A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén, minden beteg Hupej tartományban hunyt el. Egy további haláleset Hongkongban történt. A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, és azon belül is 73 százalékot haladja meg a Vuhanban elhunytak száma. A kedden országszerte diagnosztizált közel négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból.
Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A gyógyultak száma immár február elseje óta egyre markánsabban felülmúlja a halálos áldozatok számát.


2020. február 4.

16:30 - Euronews: Vuhanban nincs pánik - exkluzív interjú egy Vuhanban élő magyarral

A vuhaniak nagyon fegyelmezetten és pozitív hozzáállással viselik a karantént. Az Euronewsnak a kínai Vuhanban élő Nagy Dorisz vállalkozó mesélt arról, hogy miként élik meg az új koronavírus miatt kialakult egészségügyi vészhelyzetet. További részletek az Euronews oldalán.

12:43 - Egy belga állampolgár is megfertőződött

A Vuhánból vasárnap hazatelepített kilenc belga állampolgár egyikénél koronavírust diagnosztizáltak - írta kedden a Le Soir belga napilap. Maggie de Block belga egészségügyi miniszter közölte: a beteget elkülönítve kezelik egy egyetemi klinikán. A beteg nem mutatja a betegség tüneteit, közérzete jó - tudatta.

5:51 - Hongkongban is halálos áldozatot szedett a járvány

Belehalt az egyik hongkongi fertőzött a Közép-Kínából kiindult új koronavírus okozta betegségbe, ezzel a járvány első halálos áldozatát szedte a városban - írta a South China Morning Post. A 39 éves hongkongi férfi helyi idő szerint kedden reggel hunyt el a hongkongi Princess Margaret Kórházban, halálát váratlan szívleállás okozta - erősítette meg a lapnak három egészségügyi forrás.
A férfinél, aki a fertőzésen kívül is meglévő egészségügyi problémákkal küzdött, Hongkongban tizenharmadikként diagnosztizálták az új koronavírus (2019-nCoV) okozta megbetegedést. A fertőzést minden valószínűség szerint a járvány gócpontjának számító, közép-kínai Vuhan városában kaphatta el, ahová január 21-én utazott. Hongkongba két nappal később tért vissza vonattal, majd január 31-én jelentkeztek nála a láz tünetei. A férfi az édesanyjával élt, akinél február 2-án szintén fertőzést diagnosztizáltak, amelyet feltehetően fiától kapott el, ő maga ugyanis nem utazott a közelmúltban.


2020. február 3.

21:10 - Tovább nőtt a fertőzöttek száma Németországban

A esetek továbbra is Bajorországra koncentrálódnak, a 12 fertőzött közül 10 él a tartományban. A tartományi egészségügyi minisztérium hétfő esti közleménye szerint a fertőzött gyermek ugyanannak a családnak a tagja, amelyben az édesapánál és egy másik gyermeknél is kimutatták a vírust. Az édesapa a Webasto nevű autóipari beszállító cég munkatársa, éppen úgy, mint a többi felnőtt bajorországi fertőzött.

17:10 - Továbbra is tünetmentesek a Vuhanból hazatérő magyarok

Nem mutatnak kóros eredményt a koronavírus-járvánnyal sújtott Vuhanból hazatérő magyaroknál elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, szervezetükben semmilyen vírusfertőzésre utaló klinikai vagy laboratóriumi eltérés nem észlelhető - tájékoztatta a Dél-pesti Centrumkórház hétfő délután az MTI-t.

15:40 - 444.hu - Hirtelen a négyszeresére emelték az orvosi maszk árát

Egy magyar webshop pár nap alatt 25-ről 100 forintra emelte az egészségügyi maszk árát, a cég a beszállítói árak emelkedésére hivatkozik. De vannak ennél jóval elszálltabb árak is, a koronavírus miatt ugyanis szinte mindenhol hiánycikk - írja a 444.hu.

13:46 - Egészséges gyermeket szült egy koronavírussal fertőzött nő

MTI: Egészséges gyermeknek adott életét egy új koronavírussal fertőzött nő az északkelet kínai Hejlungcsiang tartományban. A 38. hetében lévő lázas nőnél csütörtökön állapították meg, hogy koronavírus okozta tüdőgyulladásban szenved. - közölte Na Huj, a harbini 6-os számú kórház alelnöke. Az orvosok a császármetszés mellett döntöttek, amelyet még aznap elvégeztek, az egészséges kislány mintegy három kilogramm súlyú - tette hozzá. A gyermek vírustesztje pénteken és vasárnap is negatívnak bizonyult az új koronavírusra. Az anya testhőmérséklete vasárnapra visszatért a normálisra. Mind ő, mind gyermeke karanténban vannak.

12:31 - Hongkong tovább korlátozza az átjárást Kínából

Hongkong tovább korlátozza az átjárást Kínából az új koronavírus járvány megfékezésére - jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó hétfőn a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint.
Az újabb intézkedéseknek köszönhetően kedd éjfél után Kína és a különleges közigazgatási övezetének számító Hongkong között már csupán két határátkelőn át - a sencseni öbölnél, illetve a Hongkongot a dél-kínai Csuhajjal, valamint Makaóval összekötő hídon - lehet majd közlekedni, illetve zavartalanul üzemel tovább a város nemzetközi repülőtere is. Lam elmondta: azzal, hogy csütörtök éjféltől már hat határátkelőhelyet lezártak, és egyéb forgalomkorlátozásokat is életbe léptettek Hongkong és az anyaország között, már eddig is felére csökkent a városba utazók száma.

10:46 - Egészségesnek érzik magukat a Vuhanból hazatért magyarok

Egészségesnek érzik magukat a kínai Vuhanból hazatért magyarok, de a biztonság kedvéért fenntartják a rájuk vonatkozó kéthetes karantént - közölte az országos tisztifőorvos hétfőn. Müller Cecília kiemelte, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a hét, karanténban lévő magyaron még sok vizsgálatot kell elvégezni, reméli, hogy a vizsgálatok eredményei azt mutatják majd, mindannyian egészségesek.


2020. február 2.

17:16 - A Dél-pesti Centrumkórházba szállítják a hazatérőket, valamennyien tünetmentesek

A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt. A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják.
Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: a hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba.

16:27 - Nyolc nap alatt felépült az első kórházkomplexum Vuhanban

Átadták a mindössze nyolc nap alatt felhúzott kórházat a koronavírus-járvány epicentrumának számító kínai Vuhanban. Az ezerágyas Huoshenshan kórházat csaknem négyezren építették a nap 24 órájában. Az intézmény hétfőtől fogad betegeket. A hadsereg 1400 egészségügyise látja majd el őket.

15:58 - Megérkeztek Franciaországba, és tünetmentesek a Vuhanból elhozott magyarok

Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhan várost - nyilatkozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap délután telefonon az MTI-nek.
Menczer Tamás elmondta: nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból. Még indulás előtt két orvosi vizsgálaton is átestek. Mindegyik magyar jól van.
A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap - közölte.

12:29 - Két koronavírus fertőzöttet találtak a kínai Vuhanból hazaszállított németek között

A germersheimi járás közigazgatási hivatalának tájékoztatása szerint a német légierő (Luftwaffe) által Vuhanból elszállított 124 fő közül kettőnél volt pozitív a koronavírus jelenlétét vizsgáló teszt, mindketten német állampolgárok, a frankfurti egyetemi klinikán helyezik el őket.
A Luftwaffe gépével 100 német, 22 kínai, egy amerikai és egy román állampolgár érkezett szombaton a frankfurti nemzetközi repülőtérre. Tizenegy embert rögtön az egyetemi klinikára szállítottak, egyiküket koronavírus fertőzés gyanúja miatt, a többit egyéb panaszok miatt. A Vuhanból érkezett csoportot karantén alá helyezik a Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában. Két hétig, a vírus lehető leghosszabb lappangási idejéig tartják elkülönítve őket.

08:23 - Az első, Kínán kívüli halálos áldozat

Szombaton belehalt a koronavírus okozta tüdőgyulladásba egy 44 éves kínai férfi a Fülöp-szigeteken. Ez az első alkalom a járvány kitörése óta, hogy Kína területén kívül jegyeztek fel halálesetet, igaz, a férfi és - szintén megbetegedett - 38 éves élettársa Vuhanból, az epicentrumból származnak. A férfi halálhírét nem sokkal azután jelentették be, hogy a Fülöp-szigeteki vezetés úgy döntött, mostantól egész Kínából korlátozza a beutazást, nemcsak Hupej tartományból - írja a 444.hu.

00:04 - Németország: 8-ra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma

Egy 33 éves férfi az újabb fertőzött, aki szintén a Webasto gyár munkatársa.


2020. február 1.

18:04 - Nem fertőzött a Kínából Budapestre érkezett férfi

Szlávik János főorvos tájékoztatása szerint a férfi a járvány gócpontjaként ismert közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban járt egyetemre. A várost január 23-án hagyta el, vasúton Hongkongba, majd repülőn Európába utazott, és átszállással érkezett Budapestre. Sajtóértesülések szerint szombaton a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren koronavírus-fertőzés gyanújával különítették el. a fiatalember nem mutatja a betegség egyetlen tünetét sem, nem lázas, nem fullad, nem köhög. Megfigyelésre kórházban marad, de ezt nem a betegség gyanúja, hanem a kimerültség indokolja - hangsúlyozta.
A férfi az utazása során átesett testhőmérséklet-ellenőrzésen, de nem volt lázas, így továbbengedték - tette hozzá Szlávik János.

10:09 - Nem tudják megakadályozni a járványt a repülőtéri hőszkennerek

A németországi koronavírusos esetek elemzése azt mutatja, hogy a vírus hatékonyan fertőz lappangó stádiumban is, amikor még szinte képtelenség felismerni a hordozót. Egy német orvoscsoport alig néhány órával az estek vizsgálata után tanulmányt közölt a New England Journal of Medicine szaklapban - írja a 444.hu. A német járványügyi szakemberek szinte percről percre rekonstruálták az eseményeket, hogy következtetéseket vonhassanak le a vírus terjedésének módjáról és sebessségéről. Az esetek legfontosabb és legaggasztóbb tanulsága az, hogy a Kínából érkezett kolléga akkor fertőzte meg a többieket, amikor nála még nem jelentkezett semmilyen tünet, tehát a vírus lapangó állapotban volt. Bővebben: 444.hu.

03:32 - Spanyolország megerősítette az első koronavírus fertőzöttet

A beteget a Kanári-szigeteken diagnosztizálták, aki ötfős csoportól, kapcsolatba került Németországban az egyik fertőzöttel - nyilatkozta az egészségügyi minisztérium.
21 spanyol állampolgárt pénteken evakuáltak Vuhanból, karanténba helyezték őket egy madridi kórházban. Az egészségügyi tisztviselők szerint egyelőre nem észlelték náluk a vírus tüneteit.


2020. január 31.

22:47 - Egészségügyi vészhelyzet lépett életbe Amerikában, közben megerősítették a hetedik fertőzöttet

Santa Clara megyében erősítették meg az újabb fertőzést, amely Kaliforniában a harmadik. Ezen kívül jelenleg egy koronavírus fertőzőtt van Washington államban, egy Arizonában és kettő Illinoisban.
Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az Egyesült Államokban a koronavírus terjedése miatt. A döntést Alex Azar egészségügyi és emberi erőforrásokért felelős miniszter jelentette be a Fehér Házban tartott sajtókonferencián. A tárcavezető közölte: az Egyesült Államokba vasárnaptól nem léphetnek be olyan nem amerikai állampolgárok, akik az elmúlt két hétben Kínában jártak. A Kínából hazatért vagy charterjárattal hazahozott amerikai állampolgárokat pedig karanténba helyezik.
A sajtókonferencián jelen volt Ken Cuccinelli, a belbiztonsági tárca ügyvezető miniszterhelyettese is. Bejelentette: ezentúl Kínából érkező repülőgépeket csakis hét amerikai légikikötő fogad, ahol karanténnak alkalmas külön helyiséget rendeztek be.

21:37 - Tovább emelkedett a fertőzöttek száma Németországban

Tovább emelkedett és péntek estére elérte a hetet az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma Németországban.
Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel, amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban. Hat fertőzött a Webasto munkatársa, a hetedik az egyik fertőzött dolgozó gyermeke. Állapotuk stabil.
A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő a németországi útja előtt meglátogatta szüleit a járvány gócpontjában, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

19:59 - Koronavírus: elkülönített járatok, karanténba tett utasok

Két hétig karanténban tartják annak a Kínából érkező repülőgépnek az utasait, amelyik egy angliai katonai bázisra szállt le pénteken. Több féle európai állampolgárságú utas, de többségében britek érkeztek a repülőgéppel, ami tovább indult más európai városok felé. A hatóságok óvatosságból landoltatták a gépet egy bázison.

18:24 - Vizsgálják a Kínából érkező utasokat a budapesti repülőtéren

Péntek estétől valamennyi közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren, mielőtt belépne az országba - közölte a Budapest Airport Zrt. az MTI-vel. Az első járat, amelynek utasait a hatósági döntés értelmében megvizsgálják, az Air China 18:50-kor Minszk érintésével Pekingből érkező gépe - közölték.

18:12 - Svédország is bejelentette az első koronavírus fertőzött betegét

Egy nő Jönköping megyébúl, aki Kínában, Vuhanban járt. Amikor január 24-én landolt Svédországban, tünetmentes volt, később köhögni kezdett, ezért felkeresett egy helyi kórházzal. A kórház fertőző klinikájában izolálták, állapota nem súlyos.

17:49 - NNK: negatív a pénteken vizsgált debreceni minta

Bővebben...Nem igazolódott az új koronavírus jelenléte abban a mintában, amit Debrecenből kapott a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriuma. Az országos tisztifőorvos délutáni sajtótájékoztatóján mondta el, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírusos beteg, de a nap folyamán érkezett egy minta Debrecenből, amelynek laboratóriumi eredménye hamarosan meglesz. Müller Cecília akkor úgy fogalmazott, hogy két ember esetében merült fel a gyanú: egyiküknél kizárták a betegség lehetőségét, de másikuknál laboratóriumi vizsgálatot végeznek.
Az NNK péntek este közölte az MTI-vel, hogy a vizsgált minta negatív. (Fotó: MTI/Mónus Márton)

17:12 - Hatra emelkedett fertőzöttek száma Németországban

Az újabb fertőzött a Webasto autóipari cég egyik alkalmazottjának gyermeke. A bajorországi vállalat öt munkavállalójának szervezetében mutatták ki a koronavírust. Egy müncheni kórházban elkülönítve kezelik mind a hat pácienst.

14:07 - Oroszországban is megjelent a koronavírus

Mindketten kínai állampolgárok - jelentette be az orosz TASS hírügynökség. Az egyik beteget a Kínával határos Zabaikalsky régióban kezelik, a másikat Nyugat-Szibériában, a Kazahsztánnal határos Tyumen régióban fedezték fel.

13:41 - Japánban hárommal nőtt a vírusfertőzöttek száma

Japán egészségügyi minisztériuma közlése szerint három új koronavírusos fertúzést regisztráltak, így az összes esetszám 17-re nőtt. Egyikük egy női buszvezető, aki belázasodott egy korábban koronavírussal fertőződött munkatársától. A másik két eset, 30 és 50 éves férfiak, akiket csütörtökön a kormány szállított haza Vuhanból.

13:09 - Thaiföld további öt koronavírus-fertőzöttről tájékoztatott

Az országban 19-re nőtt a megerősített fertőzöttek száma. Az öt új eset közül négy Vuhanból származó kínai állampolgár. Az ötödik eset egy thaiföldi taxisofőr. Ő az első vírussal fertőzött thaiföldi, aki nem utazott Kínába, hanem helyben fertőződött. A 19 fertőzöttből közül kettő thaiföldi állampolgár.

12:06 - Kísértetváros lett Vuhanból

Egy amerikai fiatalember azt mesélte, Vuhanban az üzletek és a szórakozóhelyek is bezártak, mindenki azon van, hogy túlélje ezeket a heteket. Az emberek is bezárkóztak, olyan, mint egy kísértetváros. Mindenki gubbaszt, és várja, hogy megérkezzen a felmentő sereg - írja az Euronews. A betegek száma napról napra több százzal emelkedik, rohamosan fogy nemcsak a betegágy, hanem a kórházak tartalékai is. Két új kórház épül konténerekből, a tervek szerint az elsőt már jövő héten átadják.

10:43 - Az első két koronavírus-esetet megerősítették az Egyesült Királyságban

Az egy családból származó betegeket az Országos Egészségügyi Szolgálat kezeli Anglia északnyugati részén. "A betegek speciális ellátást kapnak, és kipróbált és bevált fertőzés-ellenőrzési eljárásokat alkalmazunk a vírus további terjedésének megakadályozására" - közölte Chris Whitty professzor, hozzátette, hogy az egészségügyi tisztviselők azon munkálkodnak, hogy azonosítsanak mindenkit, akikkel a betegek kapcsolatban álltak.

10:35 - Németország bejelentette az ötödik bizonyított fertőzést

A férfi ugyanott dolgozik, ahol a másik négy fertőzött, akiket a Kínából érkezett munkatársuk fertőzött meg. A kínai alkalmazott eredetileg Sanghajból származik, azóta visszatért Kínába. A visszatérő járaton rosszul érezte magát, ezután pozitívnak bizonyult a koronavírus szempontjából. A bajorországi vállalatnál dolgozók közül körülbelül 110 embert vizsgának, akik szoros kapcsolatban voltak az összes fertőzött beteggel, őket még tesztelik az új koronavírus fertőzéssel.

05:33 - Dél-Korea megerősítette hetedik Vuhan-koronavírus-esetét

A hetedik fertőzött egy 28 éves dél-koreai férfi, aki Vuhant érintve utazott Kínában, január 23-án érkezett Incheonba. A férfinél másnap köhögés alakult ki, 28-án lázas lett ezért január 29-én az egészségügyi hatóságokhoz fordult. A beteget csütörtökön a szöuli orvosi központban karanténba helyezték, miután a teszt eredménye megerősítette a koronavírusos fertőzést.

03:22 - Szingapúrban 13 megerősített koronavírus-fertőzést tartanak számon

Szingapúr megerősített még három koronavírus-esetet, így az országban 13-ra nőtt a számuk. Az új esetek 3 kínai nő Vuhanból, akik január 21–22 között érkeztek Szingapúrba, a szingapúri egészségügyi minisztérium nyilatkozata szerint. Mind a 13 beteg stabil állapotban van, és „legtöbbjük javul” - közölte a minisztérium.


2020. január 30.

23:11 - Olaszország megerősített két koronavírus-fertőzést

Az érintett két kínai turista - mondta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Rómában. A fertőzötteket elkülönítettük, nincs ok pánikra - tette hozzá Conte.
"Megpróbáljuk nyomon követni a két turista olaszországi útját. A helyzet súlyos, de teljesen ellenőrzés alatt áll." - nyilatkozta Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter.
"A betegeket elszigeteltük, ahogy a vírus tünetei megjelentek - közölte Giuseppe Ippolito professzor, a Spallanzani Nemzeti Fertőző Betegségek Intézetének igazgatója. Hozzátette, hogy a betegek jelenleg "jó állapotban vannak".

20:51 - A WHO a koronavírus-fertőzést közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította

A genfi tanácsülésén a WHO úgy döntött, hogy a vuhani koronavírus-járvány miatt kialakult krízishelyzetre reagálva életbe lépteti a globális egészségügyi vészhelyzetekre kidolgozott protokollt.
A növekvő esetszám és a vírus bizonyítottan emberről-emberre való terjedése miatt a WHO vezetősége felülbírálta múlt heti állásfoglalását. „Sokkal nagyobb kitörés lehetősége” - mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus a WHO főigazgatója újságíróknak, mint korábban. Korábban az Ebola, a Zika és H1N1 vírus kapott globális egészségügyi vészhelyzet besorolást.

A vuhani koronavírussal fertőzöttek száma csak Kínában önmagában meghaladta a globális 2002-2003-as SARS-járványban érintettek számát. A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírus 2002 és 2003 között világszerte 8098 embert fertőzött meg és 774 halálesetet okozott. A vuhani koronavírussal kapcsolatban jelenleg 8137 fertőzöttet és 171 halálos áldozatot erősítettek meg.

18:59 - Az USA-n belül is fertőzött a koronavírus

A chicagói beteg házastársa kapta el a vírust, miután Kínából hazaért, akkor fertőzhette meg.

18:24 - Koronavírus: gyógyult betegek térhettek haza Kínában

Több koronavírus-fertőzésből felgyógyult embert is hazaengedtek már a kínai kórházakból. A közép-nyugati Szecsuán tartományban kedden térhetett vissza otthonába az első beteg a csengtui egészség-központból. Az egy vuhani cég alkalmazottjaként dolgozó 34 éves férfi, aki tüdőgyulladással került kórházba a múlt héten (január 21-én), köszönetet mondott az orvosok és az ápoló személyzet munkájáért. Jelenleg 143 teljesen felépült esetet tartanak nyilván.

15:56 - Elővigyázatosságból karanténba kerülnek a Vuhanból hazatelepített spanyolok

Két hetes karanténba kerül az a mintegy húsz spanyol, akiket az új koronavírus gócpontjának számító kínai Vuhanból telepítenek haza hamarosan - közölte Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter Madridban csütörtökön. Tájékoztatása szerint minden készen áll az érkezők fogadására, akiket egy madridi kórházban tartanak majd megfigyelés alatt, mielőtt hazatérhetnek családjukhoz. Felszállás előtt egészségügyi vizsgálaton kell átesniük, mert csak egészséges, tünetmenetes személyek utazhatnak.

15:38 - Francia segítséggel hozhatják haza a Vuhanban rekedt magyarokat

A magyarokat hazaszállító repülőgép péntek hajnalban indulhat a kínai városba - mondta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.
Kiemelte: jelenleg nyolc magyar állampolgár tartózkodik a lezárt Hupej tartományban, hatan Vuhanban, ketten más városokban. Ők mind jól vannak, nem betegedtek meg, és közülük heten szeretnék elhagyni Kínát - közölte. A több lehetőség közül most azt tűnik a legvalószínűbbnek, hogy a magyar állampolgárokat az a francia repülőgép hozhatja el, amely péntek hajnalban indul Kínába.
A magyarok szombaton érkezhetnek meg Marseille közelébe, ahonnan Magyarországra hozzák és a budapesti Szent László Kórházban két hétig megfigyelés alatt tartják őket - mondta.

13:04 - Oroszország lezárta távol-keleti határait

Elrendelte Oroszország távol-keleti határainak lezárását a koronavírus terjedésének megakadályozása jegyében csütörtökön Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Oroszország korábban csak a Kínával közös határát zárta le az autós és gyalogosforgalom elől, március 1-jéig. Péntektől a Moszkva és Peking közötti vasúti forgalmat is korlátozza. Oroszországban, ahol korábban az összes határátkelőhelyen megerősítették a járványügyi ellenőrzést, és eddig 184, az akut légügyi fertőzés tüneteit mutató embert vizsgáltak ki, eddig még nem találtak senkit, aki az új koronavírustól fertőződött volna meg. Az orosz oktatásügyi minisztérium pénteken március 2-ig meghosszabbította az Oroszországban tanuló kínai diákok számára a téli tanítási szünetet.

10:39 - A Fülöp-szigeteken is megjelent a koronavírus

A 38 éves Kínai nő január 21-én érkezett a Fülöp-szigetekre Vuhanból Hongkongon keresztül. Január 25-én elkezdett köhögni ekkor jelentkezett az állami kórházban. A beteg mintáit elküldték a Victoria Fertőző Betegségek Referencialaboratóriumába Melbourne-be, ahol megerősítették a koronavírus fertőzést.

09:50 - India megerősítette az első koronavírus-fertőzés megjelenését Kerala államban

A beteg a vuhani egyetemen tanult, pozitív vírus-tesztet mutat, jelenleg elszigetelten ápolják egy kórházban - közölte az indiai egészégügyi minisztérium nyilatkozatában.
További részleteket nem árultak el a fertőzött diákról, pl. a korát vagy a nemét sem. A minisztérium azt állítja, hogy az állapota stabil és szoros megfigyelés alatt tartják.

08:24 - Az alábbi országok evakuálják állampolgáraikat Vuhanból

Arra törekszenek, hogy evakuálják állampolgáraikat Vuhanból, az új koronavírus-kitörés epicentrumából Hubei tartományból, mivel az esetek száma meghaladja a Kínai szárazföldön belüli 2003-as SARS-járványét. A járatokat bérelték és különféle karanténintézkedéseket is bevezettek.
Ausztrália: A Nine News szerint több mint 600 ausztrál állampolgár található Hubeiban. A fiatalok, különösen a csecsemők és az idősek hazatelepítésére fognak összpontosítani - nyilatkozta az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison. A visszatérő ausztrálok karanténba kerülnek a Karácsony-szigeten - Ausztráliától több mint 1600 kilométerre az Indiai-óceánon.
Európai Unió: Két repülőgépet küldenek Vuhanba - mondta kedden Janez Lenarcic, az EU válságkezelési biztosa. Körülbelül 250 francia állampolgárt szállítanak az első géppel, egy későbbi járattal további 100, egyéb uniós tagországokból származó utasokat szállítják haza, közöttük 7 magyart.
Németország: A német evakuálás a következő napokban kezdődik meg - közölte az ország külügyminisztériuma szerdán.
Franciaország: Csütörtökön küldenek repülőt a francia állampolgárok hazatelepítésére, egy elkülönített gépet terveznek azoknak, akik vírust hordozhatnak. Vuhanban mintegy 800 francia állampolgár tartózkodik.
Olaszország: Csütörtökön indul egy járat Olaszországból.
Spanyolország: Spanyolország kormány Kínával és az EU-val együttműködve telepíti haza állampolgárait a Vuhan-i körzetből. Még nincs konkrét terv.
India: Az indiai kormány megkezdte az indiai állampolgárok evakuálására való felkészülési folyamatot - erősítette meg a kormányszóvivő szerdán. További részletek nem ismertek.
Új-Zéland: Az új-zélandi kormány bérelt egy Air New Zealand repülőt a jelenleg Vuhanban tartózkodó állampolgárainak evakuálására. A kormány sajtóközleménye szerint a repülőgép kapacitása 300 utas lesz.
Japán: Két, több mint 400 japán állampolgárt szállító járat szerdán és csütörtökön megérkezett Japánba Vuhanból.
Dél-Korea: Szerdán négy charter járatot küldtek Vuhanba, ahol csaknem 700 dél-koreai állampolgár jelentkezett az útra. Csütörtökön elhalasztották a városból induló tervezett járatokat, a tisztviselők azon dolgoznak, hogy ma elindulhassanak.
Törökország: Több mint két tucat vuhani török ​​állampolgárt evakuálnak a következő pár napban - mondta a kínai török ​​nagykövet. Nem világos, hogy a repülőgép a fővárosban, Ankarában vagy helyette Isztambulban fog landolni.
Egyesült Királyság: Nagy-Britannia azt tervezte, hogy csütörtökön 200 állampolgárát szállítja vissza Vuhanból, de késleltetnie kellett az indulást.
Egyesült Államok: Kb. 200 amerikai állampolgárt - elsősorban diplomatákat és családtagjaikat - szállító bérelt repülő szerdán megérkezett Dél-Kaliforniába. Több amerikai Vuhanban maradt, remélve, hogy később kimenekítik őket. A vezetőség közölte,hogy a helyek korlátozott száma miatt nem képes mindenkit befogadni a repülúre, de alternatív útvonalakon dolgoznak.

07:24 - Koronavírus: globális készenlétet sürget a WHO

Mind a harminc kínai áruházát bezárja az IKEA a koronavírus miatt, pedig tegnap még úgy tervezték, hogy csak a boltok felénél teszik ezt. 14 ezer alkalmazottat küldtek fizetett szabadságra.

06:23 - Az Ikea bezárja az összes áruházát

Mind a harminc kínai áruházát bezárja az IKEA a koronavírus miatt, pedig tegnap még úgy tervezték, hogy csak a boltok felénél teszik ezt. 14 ezer alkalmazottat küldtek fizetett szabadságra.

 


 

2020. január 29.

23:01 - Kína - A Google és az Ikea is "bezár" ideiglenesen

A Google-nek négy irodája van Kínában, ezek a hirdetési üzletágra és a mérnöki tevékenységre koncentrálnak.
Az Ikea további értesítésig mától ideiglenesen bezárja üzleteinek körülbelül felét Kína szárazföldi részein. Az alkalmazottakat fizetett szabadságra küldték.

21:33 - Finnországba is elért a koronavírus

Lappföldön diagnosztizálták az első koronavírusos megbetegedést, egy 32 éves kínai nőt, aki turistaként érkezett az országba. A nő közvetlenül a város lezárása előtt indult el Vuhangból, jelenleg jó egészségügyi állapotú, hőemelkedése van, de nincsenek súlyos tünetei.

20:01 - Franciaország - megerősítették az ötödik fertőzőtt beteget

Agnes Buzyn, a francia egészségügyi miniszter bejelentette az ötödik koronavírus-esetet, aki az első négy beteg közül a 80 éves kínai turista lánya.

15:02 - Magyarországon hiánycikk lett az orvosi maszk

A gyógyszerészek tájékoztatása szerint országos hiány lépett fel orvosi maszkból a koronavírustól való félelem miatt, és rendelni sem tudnak belőle, mert már a nagykereskedések polcai is üresek – írja a Hvg.hu.

16:39 - A koronavírus üzleti hatásai

A koronavírus-járvány hatását jelentősen megsínylik a multinacionális vállalatok.
A légitársaságok különösképp érintettek, mert – normál helyzetben – Kínából indul a legtöbb utazás külföldre, ami pedig az országon belüli utazások számát illeti, abban az ázsiai ország második a világon.
Az Euronewsnak nyilatkozó gazdasági szakértő, Rajiv Biswas (IHS Markit) szerint az ázsiai országokat alaposan megrázza a járvány, mert jelentősen függenek a kínai turistáktól, akiknek a hiányát Thaiföld, Szingapúr, Malajzia, de még Japán is megérzi majd a következő hetekben. További részletek az Euronews oldalán.

12:45 - Az Egyesült Arab Emírségek megerősített 4 fertőzöttet

A négy koronavírus fertőzött egy vuhani kínai család tagjai - közölte az egészségügyi minisztérium.

09:55 - Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült előállítaniuk a vírust

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül - írja a BBC hírportálja. Kínai kutatók korábban ugyancsak előállították a vírust és megosztották kollégáikkal annak genomszekvenciáját, de magát a vírust nem.
"Már évekkel ezelőtt felkészültünk egy ilyen esetre és ezért tudtunk ilyen gyorsan reagálni" - mondta Mike Catton, a melbourne-i Peter Doherty Intézet munkatársa.
Az orvosok szerint a másolat kontrollként szolgálhat a teszteknél és "gyökeres változást hozhat a kórmeghatározásban", például olyan korai diagnózis formájában, amely még a tünetek jelentkezése előtt képes lenne kimutatni a vírust.
"Egy ellenanyag-vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy visszamenőleg teszteljük le a gyanús eseteket, aminek nyomán jóval pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt a vírus, következésképpen arról is, hogy mekkora a valós halálozási arány" - magyarázta Catton.

07:12 - Menekítik a külföldieket Vuhanból

206 japán állampolgárt szállítottak Tokióba, közülük többen is lázas vagy megfázásos tüneteket mutattak. 240 amerikai állampolgár már szintén elhagyhatta a várost. Az uniós állampolgárokat európai együttműködésben szállítják haza, hét magyar kért evakuálást. Európában szerda reggelig nyolc megbetegedést jelentettek, négyet Franciaországban és négyet Németországban. Az egyik német beteg már Németországban kapta el a betegséget egy kínai kollégájától. További részletek az Euronews oldalán.

05:53 - A kínai hatóságok beszámoltak az első tibeti koronavírus fertőzöttről

Kedden, Tibet bejelentette az összes turisztikai attrakció határozatlan idejű bezárását. A Tibetbe belépő összes utazónak, ideértve a turistákat is, regisztrálnia kell a hatóságoknál, majd 14 napig karanténban kell lennie. Tibet a szárazföldi Kína távoli és hegyvidéki autonóm régiója, amelyet gyakran "a világ tetejének" neveznek. Tibet volt eddig az egyetlen olyan régió Kínában, amely elkerülte a vírust.

 


 

2020. január 28.

18:57 - Franciaország: súlyos állapotú a negyedik megerősített beteg

A negyedik koronavírussal fertőzött egy 80 éves férfi, aki turistaként, Hubei tartományból érkezett Franciaországa. Állapota súlyos, jelenleg egy párizsi kórházban ápolják - mondta Jerome Salomon, francia országos tisztifőorvos.

16:59 - Helyben fertőződhetett meg a Németországban ápolt beteg

Nem Kínában, hanem helyben, Bajorország tartományban okozhatta a megbetegedést a koronavírus a Kínából kiindult járvány első megerősített németországi eseténél - jelentették kedden német hírportálok a tartományi hatóságok közlése alapján.
A 33 éves német férfi megbetegedése lehet az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjed emberről emberre. A bajorországi beteg stabil állapotban van, láztalan. Egy autóipari beszállító cég, a Magyarországon is tevékenykedő Webasto munkatársa. Egy kínai kolleganője fertőzhette meg, aki részt vett egy továbbképzésen a vállalat központjában, a München melletti Stockdorfban január 19-től 22-ig.
A sanghaji nő szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Németországi útja előtt nem sokkal meglátogatta szüleit a járvány gócpontja, Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt.

15:57 - Tajvan két további Koronavírus-fertőzöttet erősített meg

Mindkét beteg 70 éves, Vuhanban élnek, Tajvanra turistaként érkeztek. Egyiküknél sem alakult ki tüdőgyulladás, mindkettejük állapota jelenleg stabil.

08:12 - Thaiföldön 14-re emelkedett a megerősített fertőzések száma

Az összes fertőzött kínai, a hat új esetből öten egy családba tartoznak, akik a kitörés epicentrumában lévő Hubei tartományból érkeztek. A hatodik ember Kína, Chongqing tartományából való - közölte a thaiföldi közegészségügyi minisztérium. Az összes kínai állampolgárt, akik bárhonnan Thaiföldre érkeznek, átvizsgálják az ország nemzetközi repülőterein.

07:14 - Németországban is regisztrálták a koronavírust

Németországban is megerősítettek egy megbetegedést, amelyet az úgynevezett koronavírus okozott. A bajor egészségügyi minisztérium hétfő éjjeli közlése szerint a beteg férfi, Münchentől 30 kilométerre él - irja az MTI. Állapota stabil. Hogy járt-e Kínában, Vuhan városában - a járvány gócpontjában - arra nem tért ki a minisztérium.

 


 

2020. január 27.

21:03 - Srí Lanka beszámolt az első koronavírus-esetről

A Srí Lanka-i Egészségügyi Minisztérium beszámolója szerint fel vannak készülve a helyzet kezelésére, a páciens kapcsolatainak felkutatása folyamatban van.

19:54 - Koronavírus: gőzerővel fejlesztik a védőoltást

Sikerült elkülöníteni az új típusú koronavírust – állítják a kínai prevenciós központ illetékesei. Azóta gőzerővel dolgoznak a megfelelő védőoltás kifejlesztésén. Ezzel párhuzamosan a gyógyszerek hatékonyságát is vizsgálják a koronavírus okozta tüdőgyulladás kezelésében. További részletek az Euronews oldalán.

18:53 - A WHO magas szintűre módosította az új koronavírus nemzetközi veszélyességét

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét.
Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély „nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten”. „Fogalmazási hiba történt, amit javítottunk” – mondta az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója a szervezet sürgősségi bizottságának ülése után csütörtökön még arról beszélt, hogy „Kínában szükséghelyzet van, de ez még nem jelent világméretű egészségügyi válsághelyzetet” - írja a 444.hu.

16:13 - Kanadában az első két koronavírus-fertőzött: férj és a feleség

Ontario megerősítette második koronavírus-fertőzést. Dr. David Williams közegészségügyi tisztviselő szerint a nő otthon elszigetelten tartózkodott, hozzátette, hogy az ontariaiak kockázata továbbra is alacsony.

11:55 - A koronavírus miatt lefújták a budapesti „Kínai Tavaszünnep” Fesztivált

„Tekintettel a Kínában jelen lévő járványügyi helyzetre, az összes kínai holdújévi fesztiválra szervezett ünnepséget törölték. Sok európai városban a helyi kínai közösségek ugyanígy döntöttek” - olvasható a kulturális és gasztrofesztivál Facebook oldalán. - további részletek a 444.hu oldalon.

11:36 - A második fertőzésgyanú Bécsben

A Bécsben élő kínai állampolgár, egy nő nemrég tért haza Kínából. A Ferenc József kórházban kezelik, állapota nem életveszélyes, a hétfői nap folyamán derül ki, hogy pontosan mi a baja.

Közben az előző, egyben legelső osztrák esetről kiderült, nem koronavírus-fertőzésről van szó, a szombat este kórházba szállított kínai légiutaskísérő szervezetében nem mutatták ki a betegséget. A nő előzőleg két napot töltött Vuhan tartományban, ahonnan a betegség indult - írja az Euronews.

11:06 - Franciaország hazaszállítja állampolgárait Vuhanból

"Franciaország a jövő hét közepén hazaszállítja állampolgárait Vuhanból" - mondta vasárnap Agnès Buzyn egészségügyi miniszter. A műveletben több száz francia vesz majd részt.

"A miniszterelnök úgy döntött, hogy reagál a vuhani franciák kérésére.
Mindenki, aki haza akar térni, megteheti." - mondta Buzyn.
"Közvetlen repülést szervezünk Vuhanból" - tette hozzá.

Elmondta még, hogy a hazatérőket 14 napig egy kijelölt helyen megfigyelik, hogy elkerüljék a vírus terjedését.

07:27 - Ausztrália megerősítette az ötödik fertőzöttet

A 21 éves nő az utolsó Vuhanból indított repülővel utazott haza Sydney-be. Megérkezése után 24 órával jelentkeztek nála az első tünetek. A vizsgálatot követően házi karanténba helyezték a diagnózis megerősítéséig, majd átszállították a Westmead kórházba. Az ausztrál egészségügyi miniszter azt is közölte, hogy jelenleg az ország azon dolgozik, hogy polgárait visszatelepítse Vuhanból, közöttük 100 ausztrál fiatalt.

04:05 - 55 éves a negyedik megerősített Dél-Koreai páciens

Dél-Korea fokozta a repülőterein az utasok vizsgálatát, ahol vizsgálati helyszínt és karantént is létrehoztak a gyanús esetek elkülönítésére.

03:34 - Videójáték készítő cég fokozottan kéri, hogy ne informálódjanak a közkedvelt Plague Inc. játékból a koronavírust illetően

Bővebben...Az Ndemic Creations – melynek weboldala vasárnap elérhetetlen lett a nagy érdeklődés miatt – sürgeti felhasználóit, hogy ne tájékozódjanak a Plague Inc. nevű oktató játékukból ezzel a vírussal kapcsolatban.
Habár realisztikus és informatív, nem “tudományos modell” a jelenlegi folyamatok leírására.

 

 


 

2020. január 26.

21:15 - Az Egyesült Államokban azonosították a negyedik megbetegedést

A beteg nemrégiben tért vissza a kínai Vuhanból, jelenleg kórházban ápolják. Nevét és hogy mely városban ápolják, nem hozták nyilvánosságra. Kalifornia államban ez az első koronavírusos megbetegedés, az Egyesült Államokban pedig az ötödik. Jelenleg 22 tagállamban, összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak.

20:20 - Nyolc megerősített Vuhan-koronavírus-fertőzés Hong Kong-ban

Vizsgálják a nyolc megerősített eset releváns kapcsolatait.

17:15 - Kilenc hónapos csecsemő a legfiatalabb megerősített fertőzött

Pekingben jelenleg 68 megerősített Vuhan-koronavírus-esetet tartanak nyilván, köztük egy 9 hónapos kislányét. A 9 hónapos csecsemő a legfiatalabb megerősített eset.

15:16 - Tajvan megerősítette a 4. koronavírusos fertőzöttet

A beteg egy 50 éves nő, aki január 13 és 15 között tartózkodott Vuhanban. Vasárnap délután (helyi idő szerint) Tajvanon összesen 350 gyanús és négy megerősített esetről számoltak be. 147 esetet kizártak, 41 lett negatív, a többit még vizsgálják.

13:31 - Japánban megerősítették a negyedik Vuhan koronavírusos beteget

A 40 éves férfi január 22-én érkezett Japánba, 23-án ízületi fájdalmakra panaszkodott, 24-én elment egy kórházba, ahol tüdőgyulladást állapítottak meg nála. Még mindig lázas, de állapota stabil. Beszámolója szerint nem járt a 'tenger gyümölcsei' piacon, a járvány kitörésének epicentrumában.

12:01 - atv.hu: minden, amit a kínai koronavírusról tudnia kell

10:50 - Tajvan ideiglenesen felfüggesztette a kínai állampolgárok vízumkérelmeit

Tajvan betiltotta a Hubei tartományból érkező kínai állampolgárok beutazását a koronavírus kitörése miatt.

10:40 - Hong Kongban megerősítették a hatodik esetet

Dr. Chung Kin-lai a hong kongi kórház hatósági minőségi és biztonsági igazgatója egy sajtótájékoztatón közölte a hírt.

10:09 - Nőtt a koronavírus eseteinek száma Kínában

Nőtt a koronavírus okozta fertőzések és a halálozások száma Kínában.Vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek - jelentették be a kínai egészségügyi hatóságok - Írja az Euronews. Kínában jelenleg a megbetegedettek közül 324 ember állapota válságos. További 2684 fertőzésgyanús esetet is regisztráltak. A koronavírus miatt megbetegedett pácienseket elkülönítve kezelik.

9:10 - Amerikában megerősítették a harmadik esetet

A beteg Vuhanból érkezett Kaliforniába. Jelenleg elkülönítve tartják egy helyi kórházban. Az Egyesült Államokban a másik két koronavírusos esetet Washington államban és Illinoisban diagnosztizálták.

5:43 - Szingapúrban és Malajziában is megerősítették a negyedik esetet

Szingapúrban a negyedik eset egy 36 éves férfi, aki szerdán a családjával érkezett Szingapúrba Vuhanból. Csütörtökön köhögés alakult ki nála, másnap elment a Senkang kórház sürgússégi osztályára, ahol azonnal gyanús esetnek minősítették és elkülönítették. A tesztek szombaton megerősítették a koronavírus fertőzést.

A malajziai eset egy 40 éves férfi, aki busszal utazott egy 17 fős kínai turistacsoporttal köztük a feleségével és gyermekével. A férfi állapota jelenleg stabil.


 

2020. január 25.

16:19 - Menczer Tamás államtitkár: továbbra sincs magyar kororonavírus érintett

Magyarországon a két gyanús eset egyikénél sem igazolódott be a fertőzés. A négy Vuhanban tartózkodó szállodában lakó munkavállalási céllal érkezett, illetve az egy Hopej tartományban lakó magyar állampolgár továbbra is jól van. A statisztikák szerint egy beteg átlagosan másfél-két embert fertőz meg, a betegek 20 százaléka önmagatól, gyógyszer bevétele nélkül felgyógyult. A Kínából érkező csomagok nem fertőznek.


 

2020. január 24.

20:25 - Az első megerősített eset Európában

Franciaországban megjelent a koronavírus - jelentette be Agnes Buzyn francia egészségügyi miniszter péntek este. Az első esetet Bordeaux-ban, a másodikat Párizs térségében jelentették.

17:34 - Egyesült Államok: 22 tagállamban vizsgálnak gyanús eseteket

A pénteki közlemény szerint a 22 amerikai tagállamban összesen 63 gyanús esetet vizsgálnak, 11 páciens esetében a betegség gyanúja nem igazolódott be, viszont két betegnél már egyértelműen azonosították a koronavírust.
A pénteken azonosított, második bizonyított fertőzést egy hatvanas éveiben járó chicagói nőnél állapították meg pénteken reggel. Ő korábban szintén a kínai Vuhanban járt. Jelenleg kórházban ápolják és tartanak a vizsgálatok annak feltárására, hogy kivel, hol találkozhatott január 13-a, vagyis a Vuhanból visszatérése óta.

14:26 - Közép-Kínában 40 millió ember mozgását korlátozzák a járvány megfékezése érdekében

Mintegy 40 millió ember mozgását korlátozzák Közép-Kínában az újfajta koronavírus okozta tüdőgyulladás-járvány megfékezése érdekében, ennyien laknak ugyanis összesen abban a 13 Hupej tartománybeli városban, amelyekben péntekig bizonytalan időre felfüggesztették a kifelé tartó közlekedést - derül ki a kínai sajtó pénteki tudósításaiból.

Helyi idő szerint péntek délutánra országosan 880 fölé emelkedett a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatoké 26-ra nőtt.

7:49 - Már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot

Péntekre már kilenc közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot az új koronavírus terjedésének megfékezésére, a járvány kiindulópontjának számító Hupej tartomány pedig a legmagasabb fokú közegészségügyi válsághelyzetet hirdetett.

A zárlat alá vont városok mindegyike a Vuhannak is helyet adó Hupej tartományban található, ahol a járvány decemberi kitörése óta a legtöbb fertőzöttet azonosították. A kínai pénzügyminisztérium egymilliárd jüan (közel 44 milliárd forint) segélyt nyújtott a tartománynak a helyzet kezelésére. A Csangcsiang Zsipao helyi pártlap pénteki közlése szerint Vuhanban már folyamatban van egy 1000 páciens ellátására alkalmas új kórház kialakítása, amelynek átadását hétfőre tervezik.

5:42 - Az Egyesült Államokban feltételezhetően újabb fertőzéses esetet vizsgálnak

A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba.


2020. január 23.

18:41 - Öt embert kezelnek Skóciában fertőzésgyanúval

Öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírus ra jellemző fertőzési tünetekkel. A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Vietnámban és Szingapúrban is megjelent a koronavírus

Vietnámban két kínai állampolgár, apa és fia szervezetében mutatták ki a vírust. Az apa január 13-án, még a város lezárása előtt utazott Vietnámba fiához, és adta át neki a vírust

Az orvosok Szingapúrban is beazonosítottak egy koronavírussal fertőzött embert, és egy másik gyanús esetet is találtak, de itt még a vizsgálatok eredményeire várnak.


2020. január 22.

Észak-Korea szerdától felfüggesztette a külföldi turisták fogadását a koronavírus miatt.


2020. január 21.

21:00
Kedden az amerikai sajtó közölte, hogy az Egyesült Államok északnyugati tagállamában, Washingtonban diagnosztizálták az első új típusú koronavírusos tüdőgyulladást.

A vírus néhány esetben már Tajvanon, Thaiföldön, Japánban, Dél-Koreában is megjelent.


2020. január 20.

Újabb városokban bukkant fel az új, tüdőgyulladás-vírus Kínában

Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén - derül ki a helyi egészségügyi bizottságok hétfői jelentéseiből.


2020. január 19.

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus

A források szerint két esetet a dél-kínai Sencsenben, egyet pedig az ország keleti részén fekvő Sanghajban jelentettek. A sencseni pácienseket az értesülés szerint karanténban tartják egy fertőzött betegségekre szakosodott kórházban, míg a sanghaji esetről a SCMP annyit tudott meg, hogy a beteg kezelés alatt áll.
A vuhani egészségügyi hatóságok vasárnap 17 új esetről számoltak be, amelyeket egy újonnan kifejlesztett teszt segítségével sikerült azonosítani. A fertőzöttek száma ezzel a városban 62-re emelkedett - közülük ketten meghaltak, nyolc ember állapota súlyos, míg 19 páciens már gyógyultan távozhatott a kórházból.
A Nemzeti Egészségügyi Bizottság a járvány megjelenése óta először vasárnap nyilatkozott a koronavírus ügyében, amikor közleményében nagyobb fokú fellépést ígért a helyzet kezelésére - különös tekintettel a jövő hét végén kezdődő holdújév ünnepének idejére -, és a hivatalokat szorosabb együttműködésre szólította fel a megelőzést célzó intézkedések hatékonyabb bevezetésének érdekében. A bizottság mindazonáltal hangsúlyozta: a járvány féken tartható.

Pekingben és a dél-kínai Sencsenben is felbukkant az új, tüdőgyulladást okozó vírus, miközben a járvány kiindulópontjának számító közép-kínai Vuhanban jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a hétvégén - derül ki a helyi egészségügyi bizottságok hétfői jelentéseiből.


 2020. január 7.

A kínai hatóságok megerősítették, hogy valóban egy új vírust azonosítottak, ez az új vírus egy koronavírus (mint a SARS és a MERS). Az új vírusnak ideiglenesen „2019-nCoV” nevet adták.


2019. december 31.

2019. december 31-én a WHO-t figyelmeztették számos tüdőgyulladásos esetre Kína Hubei tartományában, Wuhan városában. A vírus nem egyezett meg más, eddig ismert vírussal. Ez aggodalomra adott okot, mivel egy új vírusnál nem tudni, hogyan hatnak az emberekre. A WHO szorosan együttműködik a kínai hatóságokkal és globális szakértőkkel, hogy többet megtudjon a vírusról, hogyan hatnak egészséges és beteg emberekre, hogyan lehet kezelni a fertőzötteket.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2020. február 28. péntek, 09:56

Találatok: 4171

Nálunk is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

Bővebben...Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője - figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2019. június 18. kedd, 17:52

Találatok: 1551

Gyakoriak a tévhitek a védőoltásokkal kapcsolatban

Bővebben...A Brüsszelben pénteken közzétett felmérés szerint az európaiak nagyjából fele kapott védőoltást az elmúlt öt évben.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2019. április 27. szombat, 23:11

Találatok: 1692

Influenza gyorstalpaló

Bővebben...Betegek leszünk az oltástól, de élethosszig tartó védettséget ad, és egy szezonban csak egyszer lehet elkapni a betegséget – ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban. Dr. Schandl László, a Duna Medical Center belgyógyász főorvosa elmondja, miért kell komolyan venni minden évben az influenzaszezont.

Címkék:

Utolsó frissítés: 2019. január 27. vasárnap, 11:03

Találatok: 1545

© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!