Ma Friderika napja van. Holnap Máté és Mirella napja lesz.

Zöldhályog, glaucoma

Zöldhályog (glaucoma)A zöldhályog – a glaucoma – a szem belső folyadékáramlásának a zavara

Főleg a szemen belül termelt folyadék (csarnokvíz) elfolyásának akadályozottsága, ami a folyadék torlódásához, végül a szem keményedéséhez vezet. A szemben lévő nyomás veszélyesen megemelkedik. A szemnyomás többnyire 13,5 Hgmm, de a 8-20 Hgmm közötti ingadozás normálisnak tekinthető. Zöldhályogos roham esetén a szemnyomás elérheti a 70 Hgmm-t is.

Az emberek kb 4%-át érinti ez a betegség, jellemzően a negyvenedik életév elérése után. A vakságot okozó betegségek 10-15%-át a glaucoma teszi ki.

A betegség következtében megnövekedett nyomás károsítja a látóideget, a látótér beszűkül. A betegségnek krónikus és akut formája is létezik.

A+ A A-
Zöldhályog; glaucoma
20 találat Rendezés
  • Összes találat
  • (20)

Lássunk tisztán cukorbetegen is!

Lássunk tisztán cukorbetegen is!

Cukorbetegként valószínűleg számtalanszor hallott már a vércukormérés fontosságáról. A miértekről ezzel szemben már kevesebb szó esik. Pedig mind az alacsony, mind a magas vércukorszint időzített bomba lehet a diabéteszes páciens egészsége és életminősége szempontjából.

2010. április 01. csütörtök

Zöldhályog

A zöldhályog az élet során visszatartott könnyeket szimbolizálja. Régi bosszúságokat jelezhet, a megbocsátás elutasítását.

Talán a személy nem akarja látni, ahogy megöregszik. Lehet olyan személy a környezetben, akihez a személy gyorsan, nagyon közel akar kerülni.

Olyan érzés is felmerülhet, hogy a személy akkor veszítette el a dolgokat, amikor azok már elérhető távolságban voltak tőle.

2011. máj. 05. csütörtök

Lássunk tisztán! Ma van a Látás Világnapja

Lássunk tisztán! Ma van a Látás Világnapja

Csak az 50 évesnél idősebb populációban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember él hazánkban. Az esetek többségében azonban nem az ismert szemészeti problémák, a szürkehályog, a zöldhályog vagy egyéb látóhártya-betegségek, hanem a cukorbetegség áll a háttérben. A Nemzeti Programbizottság a Jó Látásért idén a Látás Világnapja alkalmából számos programot szervez, hogy felhívja a figyelmet a látásvesztés megelőzésének és kezelésének fontosságára.

2016. október 13. csütörtök

Genetikai kölcsönhatás kínál új utat a zöld hályog gyógyításában

Genetikai kölcsönhatás kínál új utat a zöld hályog gyógyításában

A glaukóma (zöld hályog) kezelésének új útja nyílhat meg amerikai és kínai tudósok kutatása révén, akik egy olyan genetikai kölcsönhatást fedeztek fel, amely kulcsfontosságú lehet a neurodegeneratív szembetegség kifejlődésében.

2015. december 20. vasárnap

Milyen betegségekről árulkodik a szemünk?

Milyen betegségekről árulkodik a szemünk?

Egy álmatlan éjszaka vagy klóros vizű uszoda után általában egyértelmű, mi a baj a szemünkkel. Néha azonban előfordulhat, hogy a megszokottnak tűnő rendellenesség valamilyen súlyosabb betegségre utal.

2012. március 20. kedd

A zöldhályog kockázati tényezői

A zöldhályog kockázati tényezői

A külső hőmérséklet, a napsugárzás és a nem segítheti elő a zöldhályog (orvosi szóval: glaukóma) kialakulását – olvasható az Ophthalmology 2012. januári számában.

2012. január 07. szombat

Itt a csodafegyver a zöldhályog ellen!

Itt a csodafegyver a zöldhályog ellen!

Mikrocsippel ellátott elektronikus kontaktlencse lehet a csodafegyver a glaukóma, avagy zöldhályog ellen, mely igen gyakran vezet vaksághoz.

2011. november 11. péntek

Új gyógymód zöldhályog ellen

Új gyógymód zöldhályog ellen

Tudósok egy új, ultrahangos eljárás segítségével két perc alatt képesek megállítani a glaukómát, azaz a zöldhályogot, melynek egyik oka a szemgolyó fokozott belső nyomása, és csak Angliában nagyjából 600.000 embert érint. Ez az erős nyomás idővel károsíthatja a látóidegeket, ezáltal az éleslátás elvesztéséhez vagy akár vaksághoz is vezethet.

2011. július 08. péntek

A magasabb testtömeg megvédi a nőket a zöldhályog egyik típusától?

A magasabb testtömeg megvédi a nőket a zöldhályog egyik típusától?

Az egészséges testsúly megőrzésével sok betegség elkerülhető, de a Massachusettsi Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Klinika (MEEI) legújabb tanulmánya szerint az egyik leggyakoribb időskori szembetegség, az elsődleges nyílt zugú zöldhályog esetében ennél bonyolultabb a kép.

2010. október 23. szombat

Glaukóma: gyógyító kontaktlencse

Glaukóma: gyógyító kontaktlencse

Az új kontaktlencsét E-vitaminnal töltik fel, ami így használat közben folyamatosan jótékony hatást gyakorol a szem szöveteire. Ez a módszer lehet a megoldás arra a problémára, amit a szemcseppek esetében nem sikerült kiküszöbölni – vagyis azt, hogy a gyógyszer nagy része sokszor kárba vész.

2010. március 25. csütörtök

A glaukóma a középagyban kezdődik

A glaukóma a középagyban kezdődik

A legfrissebb kutatások szerint a zöldhályog korai tünetei már az agyban felfedezhetőek. Ez a felfedezés alapjaiban változtathatja meg a betegség kezelésének módját.

2010. március 05. péntek

A jövő hét a glaukóma világhete

A jövő hét a glaukóma világhete

A glaukóma, vagyis a zöldhályog világszerte rengeteg ember vakságáért felelős, a fekete bőrű amerikai lakosság esetében pedig a látás elvesztésének első számú okozója.

2010. március 03. szerda

Mit jelent: gyengénlátás?

Mit jelent: gyengénlátás?
Gyakorta nem vagyunk tisztában azzal, hogy maga a gyengénlátás fogalma mit is jelent. Ez valami olyasmi, mint a rövidlátás? Nos, nem. A gyengénlátás teljesen más...
2009. június 18. csütörtök

Mi derülhet ki egy szemvizsgálatból?

Mi derülhet ki egy szemvizsgálatból?
Ha figyelembe vesszük, hogy hányféle fajtája van a diabéteszes szembetegségeknek, és mennyi kezelési eljárást ismerünk, akkor a klinikai szűrések, és a különféle javaslatok sokat segíthetnek. A következőkben szó lesz arról, hogy egy vizsgálat során, mit kell megkérdezni, és hogyan is kéne történnie egy alapos vizsgálatnak.
2008. november 25. kedd

Súlyos betegséget jelezhet a látásromlás

Fontos, hogy az idősebb emberek odafigyeljenek kezdődő látásproblémáikra, ezek a problémák fokozatosan jelentkeznek, és idővel súlyosbodnak, az elhanyagolt látásromlás pedig más krónikus betegségek forrása lehet.
2008. október 04. szombat

Sok idős amerikai beteg zöldhályogját nem kezelik

Sok idős amerikai beteg zöldhályogját nem kezelik

Az amerikai Látási és Szemészeti Kutatási Társaság (ARVO: Association for Research in Vision and Ophtalmology) éves ülésén Fort Lauderdale-ban, május 7-én bemutatott tanulmány szerint az ún. primer nyílt zugú glaukómában (POAG, a zöldhályog egyik formája) szenvedő amerikaiak közel egyharmada sem gyógyszeres, sem sebészi kezelésben nem részesül.

2007. október 30. kedd

Évente 6060-an veszítik el látásukat

Évente 6060-an veszítik el látásukat
Magyarországon évente 6060-an veszítik el a látásukat, miközben a vakság javarészt megelőzhető. A cukorbetegség következtében kialakuló vakság 90-95 százalékban elkerülhető lenne, ha időben orvoshoz fordulnának. A Fehér Bot Napját 15-én tartották, de az egész héten a látássérültekre emlékezünk.
2007. október 15. hétfő

Zöldhályog - az alattomos betegség akár vakságot is okozhat

Zöldhályog - az alattomos betegség akár vakságot is okozhat
Világszerte a 40 éves kor fölötti lakosság mintegy két százaléka glaukómás megbetegedésben, azaz zölhályogban szenved.  Hippokratésztől ered a görög eredetû glaukóma szó. A betegség létrejötte nincs közvetlen összefüggésben az életmóddal, az étrenddel, a foglalkozással, sőt még a számítógép előtti munkavégzéssel sem - állítja dr. Süveges Ildikó, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora.
2007. október 02. kedd

A glaukóma korai felismerésénél megakadályozható a vakság kialakulása

A glaukóma korai felismerésénél megakadályozható a vakság kialakulása
A Lancet egyik cikkében a glaukóma korai diagnózisának fontosságáról írnak a szerzők. Ez a betegség fokozatosan teszi tönkre a látóidegeket, és kezelés nélkül vaksághoz vezet.
2007. szeptember 11. kedd

Látásjavító ital?

Látásjavító ital?

Új kutatások olyan anyagokat mutattak ki a zöld teában, amelyek a szem szövetébe beépülve védelmet nyújthatnak az olyan gyakran előforduló szembetegségekkel szemben, mint például a glaukóma – írja a HealthDay.

2010. február 23. kedd
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!