Ma Emőd napja van. Holnap Lőrinc napja lesz.
A+ A A-

A magasabb testtömeg megvédi a nőket a zöldhályog egyik típusától?

glaucomaimgAz egészséges testsúly megőrzésével sok betegség elkerülhető, de a Massachusettsi Szemészeti és Fül-orr-gégészeti Klinika (MEEI) legújabb tanulmánya szerint az egyik leggyakoribb időskori szembetegség, az elsődleges nyílt zugú zöldhályog esetében ennél bonyolultabb a kép.

A több mint húsz évig készített tanulmányból az derült ki, hogy a magasabb testtömeg (pontosabban testtömeg-index, BMI) nem áll összefüggésben az elsődleges nyílt zugú zöldhályog megnövekedett kockázatával. Sőt, a kutatás azt mutatja, hogy nőkben a magasabb testtömeg-index jelentős összefüggést mutat a betegség egyik változatának, a normális szemnyomással járó glaukóma (NTG) csökkent kockázatával.

A Louis R. Pasquale vezetésével működő kutatócsoport szerint az orvosoknak és a betegeknek óvatosan kell kezelniük ezeket az eredményeket addig, amíg a további kutatások nem tisztázzák az ezzel kapcsolatos biológiai mechanizmusokat.

A cikk a reklám után folytatódik

 

 

A zöldhályog egy összetett, akár vakságot okozó betegség, amely a látóideget károsítja

Leggyakoribb típusa az elsődleges nyílt zugú zöldhályog. A látóideg károsodását a megnövekedett szemnyomással hozzák összefüggésbe. NTG esetében azonban a látóideg-károsodás anélkül következik be, hogy a beteg szemnyomása megemelkedne, ezért a betegség e típusának diagnosztizálása óriási kihívást jelent a szemészeknek és a betegeknek egyaránt. 

"A BMI és más tényezők az elsődleges nyílt zugú zöldhályoggal való összefüggése mögött húzódó mechanizmusok megértése segíthet megoldani néhány rejtélyt ezzel a bonyolult betegséggel kapcsolatban” – nyilatkozta Dr. Pasquale. „Feltételezhetjük, hogy a zsírszövetekből és az izomszövetekből felszabaduló hormonálisan szabályozott tényezők módosíthatják az NTG kockázatát nőkben. A változókoron átesett nőkben a magasabb testtömeg-index a magasabb ösztrogénszinttel áll összefüggésben, ami pozitív hatást gyakorolhat a látóidegben lévő ösztrogénreceptorokra.”

Kapcsolódó kifejezések: glaucoma  glaukóma  látás  vakság  zöldhályog 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!