Ma Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.
A+ A A-

Ne vedd félvállról: fülcsengés, fülzúgás

Ne vedd félvállról: a fülzúgásSokan tapasztaltak már meg  időnkénti fülcsengést, fülzúgást. Nagyon gyakori, az emberek 10–15%-át érinti valamilyen mértékben.

A hangjelenség általában néhány percig tart, azonban van olyan kórkép, a tinnitus, amelyben a csengés és zúgás időbeni lefolyása hosszabb. A fülcsengésben különböző hangok, pl. zúgás, csengés, búgás, sípolás vagy sziszegés hallhatók.

Egyes betegek bonyolultabb, időnként változó hangokat hallanak. A hangok jobban hallhatók csendes környezetben, valamint akkor, ha a beteg nem összpontosít másra. A fülcsengés akkor okozza a legtöbb kellemetlenséget, amikor a beteg aludni szeretne.

A fülcsengés zavaró hatása betegenként változó, egyes betegeket nagyon zavarnak a tünetek, míg mások teljesen elviselhetőnek ítélik azokat.

A tinnitus lényege: rendellenes hangérzések a fülben

A kifejezést a gyakorlatban azoknak a kórosan érzékelt zajoknak (zúgás, cirpelés, sípolás, fütyülés, sustorgás stb.) a jelölésére használják, melyeknek rendszerint nincs a külvilágban azonosítható eredete.

A fülcsengést kiváltó okok sokfélék lehetnek, pl. fülzsírdugó, a külső hallójáratba szorult idegen test, zajártalom, dobhártyasérülés, otoszklerózis (a belső fül csontos labirintusának betegsége), fejsérülés, agyrázkódás, keringési betegségek, pajzsmirigy-túlműködés, szénmonoxid-, ólom- vagy higanymérgezés, Menie`re-betegség, ritkán gyógyszerek mellékhatása stb. Gyakran tapasztalják 40 év felett, a férfiak többször, mint a nők.

DiabFórum magazin

A tinnitus két formáját különböztetjük meg

 • A pulzáló (szívdobogásszerű) tinnitust a fül közelében lévő izmok működése, a füljáratokban fellépő változások, véráramlási sajátosságok és rendellenességek okozhatják. A pulzushoz hasonló hangokat tapasztalhat a páciens, például az izmok ütemes összehúzódásakor.
 • Nem-pulzáló tinnitus: a hallásban résztvevő idegek működészavara. Mindkét fülben hallhatóak a hangok, amelyek mintha a fejből belülről érkeznének.

A tinnitus legáltalánosabb oka az öregedés folyamata, de okozhatja a nagy zajjal járó otthoni vagy munkakörnyezet (akusztikus trauma) is.

Szintén kiválthat tinnitust:

 • A fülzsír felszaporodása
 • Gyógyszerek, különösen antibiotikumok, és nagy mennyiségű aszpirin
 • Nagy mennyiségű alkohol és koffeintartalmú ital
 • Fül-fertőzések
 • Fogászati, szájüregi (például temporomandibuláris) problémák,
 • Sérülések
 • Sebészeti beavatkozás, a fejre vagy nyakra irányzott sugárterápia
 • A környezet gyors nyomásváltozása (barotrauma)
 • Alultápláltságból, radikális diéta következtében fellépő nagyfokú súlyvesztés
 • A nyak túlságos megfeszítésével járó ismételten végzett mozdulatok
 • Vérkeringési problémák (a karotisz elmeszesedése, magas vérnyomás, stb.)
 • Idegrendszeri problémák (sclerosis multiplex, migrénes fejfájás, stb.)
 • Egyéb megbetegedések: akusztikus neuniróma, vérszegénység, labirintitisz, Ménière'-betegség, otoszklerózis, pajzsmirigybetegség

A tinnitus gyakran magától is elmúlik, nem igényel kezelést. Feltétlenül érdemes azonban orvoshoz fordulni,  ha a tünetek tartósak,más tünetekkel társulnak, és csak az egyik fület érintik.

Elképzelhető, hogy nem lehetséges elmulasztani vagy csökkenteni a fülcsengést, a fülzúgást, azonban orvosi segítséggel esetleg könnyebbé tehető a tünettel történő együttélés.

Kórisme és kezelés

A fülcsengéses betegnek többnyire halláscsökkenése is van, ezért széleskörű hallásvizsgálatot is végeznek, valamint koponya mágneses rezonancia vizsgálatot (MRI) és a halántékcsontról (a külső hallójárat egy részét, a középfület és a belső fület körülvevő koponyacsontról) komputertomográfiás (CT) vizsgálatot.

A fülcsengés okának felderítése és kezelése gyakran sikertelen. Különböző módszerekkel elviselhetőbbé tehető a beteg állapota, jóllehet az elviselhetőség határa betegenként változó. Hallókészülékkel gyakran elnyomható a fülcsengés.

Sok beteg zenét hallgat, hogy elfedje a zúgást. Néhányan fülzúgást tompító készüléket, egy hallókészülékhez hasonló, folyamatosan semleges hangokat kiadó berendezést használnak. Súlyos halláskárosodottakban kochlea-implantátum beépítésével csökkenthető a fülcsengés mértéke.

Kapcsolódó kifejezések: agyrázkódás  fejsérülés  fülcsengés  fülzúgás  tinnitus 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!