Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Piroska napja van. Holnap Sára és Márió napja lesz.
A+ A A-

Fülzsír: mi a szerepe, mit tehetünk fülzsírdugasz ellen?

Fülzsír: mi a szerepe, mit tehetünk fülzsírdugasz ellen?A fülünkben lévő mirigyek viaszos olajat, köznyelvi megnevezés szerint fülzsírt termelnek. A fülzsír alapjában véve egy vízben oldódó anyag, amelyet elsősorban elhalt bőr- és szőrdarabok, valamint a hallójárat nyirokmirigyei által kiválasztott váladék alkotnak.

A fülzsír a fül védelmét szolgálja

A fülzsírt normális esetben nem szükséges az eltávolítani – az állkapocsmozgással, a rágással távozik. Kémhatása 3-5 pH között mozog,  vagyis savas. A savköpeny sérülése ( pH emelkedés 6-os pH  fölé) fertőzésekre hajlmosíthat. Fokozott termelődése a szervezett általános savszintjének emelkedésére utalhat.

Gyakori, hogy ilyenkor szájszag, fokozott izzadás, fogkő képződés és gyomor panaszok (reflux betegség) is jelentkeznek, gondos vizsgálattal a savasodás egyéb jelei is megfigyelhetők. Rendkívül fontos a szevezet egészséges pH-jának helyreállítása a problémák megoldása érdekében. A savtalanítás, lúgosítás szempontjából kiemelt jelentőségű a bázikus táplálkozás, a bázikus étrendkiegészítők szedése.

A gyakori fülzsírdugulás oka néha a túlzott piszkálás is lehet. A természetes öntisztító mehanizmusok szabadon tartják a fület, ezért külön tisztításra nincs szükség.

A fülzsír tehát segít megóvni fülünket a portól, szennyeződésektől és baktériumoktól, de esetenként előfordulhat, hogy túl sok fülzsír gyülemlik fel a hallójáratokban.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Könyvtárának ajánlása szerint, ha az alábbi tünetek bármelyikét észleljük magunkon, keressük fel kezelőorvosunkat, mert lehet, hogy a túl sok fülzsír okozza a problémát

  • fülfájás
  • idővel rosszabbodó hallásromlás
  • fülzúgás
  • nyomásérzés a fülben

A cikk a reklám után folytatódik

A fülzsírdugasz kezelése rendkívül egyszerű és fájdalommentes

Az esetleges hallásromlás a kezelés után azonnal megszűnik. Ha már huzamosabb ideje bedugult a fülünk ne próbálkozzunk különféle eszközökkel, mert nagyobb kárt tehetünk, akár hallásunkban is! A lehető leghamarabb menjünk el egy fülésztre, ahol a szakember kimossa a beragadt fülzsírt, majd utána fertőtleníti a területet. A fülészeten minden bizonnyal kapunk hasznos tanácsot, hogyan kerülhetjük el a hasonló helyzeteket.

A fülpiszkáló használatáról

Elterjedt az úgynevezett fültisztító (vattapálca) mindennapos használata. A fültisztító gátolja a hámsejtvándorlást, így szándékunktól eltérően éppen fülzsírdugó kialakulásához vezethet, vagy éppen eltávolítja a védelmet nyújtó fülzsírt. Mikrosérüléseket okoz a hallójáratban, így elősegíti a kórokozók mélybejutását.
Tudnunk kell, hogy a fültisztítópálca nem steril, a különösen érzékeny hallójáratba kórokozókat jutattunk vele. A mindennapos „fültisztítás” előbb vagy utóbb a külső hallójárat idült gyulladásához vezet, ezért ha lehet ne használjuk!

Mégis, hogyan tisztítsuk?

Gyakran kérdezik ezt a betegek. Mosakodáskor a fülkagyló mögötti terület, a fülkagyló lemosása a hallójárat bemenetig, majd törölközővel való szárítása, a törölköző sarkával való kitörlése elegendő. Akinek hajlamos a szervezete több fülzsírt termelni a kelleténél, tüneti kezelésként 1 csepp olajjal rendszeresen (legalább hetente) oldja fel a bekeményedett fülzsírt, hogy az öntisztító folyamat beindulhasson.

Hajmosás, fürdés után a törölközővel való törlése, szárítása fontos.

A hallójárat szárítására, főleg uszoda használat, strandolás után alkalmazható szárító spray-k kaphatóak a patikákban.

Kép: sxc.hu

Kapcsolódó kifejezések: fültisztítás  fülzsír 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!