Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

A glaukóma a középagyban kezdődik

A glaukóma a középagyban kezdődikA legfrissebb kutatások szerint a zöldhályog korai tünetei már az agyban felfedezhetőek. Ez a felfedezés alapjaiban változtathatja meg a betegség kezelésének módját.

Korábban úgy hitték, a betegség oka az, hogy a szemben túlnyomás keletkezik, ami károsítja a retinát és a szemideget. Éppen ezért eddig a túlnyomás megszüntetése volt az elsődleges cél a kezelés során.

A kutatás azonban arra világít rá, hogy a glaukóma a központi idegrendszer betegsége – ebben az esetben pedig merőben más kezelést igényel.

David Calkins, a tanulmány szerzője a HealthDay-nek elmondta: a felfedezés alapjaiban változtatja meg a glaukóma betegségről alkotott elképzeléseket. Kísérleteiket laboratóriumban, állatokon végezték, és arra az eredményre jutottak, hogy a hályog kialakulásának korai szakaszában fennakadások figyelhetőek meg a szemidegek és a középagy közötti kommunikációban.

A cikk a reklám után folytatódik

A zöldhályog csak végső stádiumban fedezhető fel

A folyamat tehát az eddigi elképzelésekkel ellentétesen történik. Az agyban indul el, és később kihat a retinára is – de csak a betegség késői szakaszában. Calkins szerint ironikus, hogy a tünet, ami közvetlenül a szemet érinti, csak a hályog kialakulásának végső stádiumában fedezhető fel.

[OrientPress Hírügynökség]

Kapcsolódó kifejezések: glaucoma  glaukóma  zöldhályog 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!