Ma Géza napja van. Holnap Edina napja lesz.
A+ A A-

UV-szűrős kontaktlencsék: káros sugárzás ellen

UV-szűrős kontaktlencsék: káros sugárzás ellenEgy új tanulmány szerint a napszemüvegek és baseballsapkák mellett UV-szűrős kontaktlencsékkel is hatékonyan védekezhetünk a káros sugárzás ellen.

Szürkehályog, a leggyakoribb szemkárosodás

Az ultraibolya (UV)-sugárzás károsíthatja a szaruhártyát, a kötőhártyát és a szemlencsét is, az általa létrehozott leggyakoribb szemárosodás a szürkehályog, amely világszerte előfordul. Becslések szerint 2050-re a szürkehályogos esetek száma 167-830 ezerrel is növekedhet.

„Az emberek általában nincsenek tisztában azzal, mikor vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve” – magyarázta Dr. Heather Chandler, az Ohio Állami Egyetem Optometriai Tanszékének kutatója.

A cikk a reklám után folytatódik

UV-szűrős kontaktlencsék

A kutatók nyulakon végzett kísérletek során napi 16 órás napsugárzást szimuláltak, ez elegendő az UV-sugárzás által kiváltott szaruhártya-károsodás beindításához. Azt tapasztalták, hogy a Senofilcon A anyagból készült UV-szűrős kontaktlencséket viselő nyulak szemét nem károsította a sugárzás.

A napszemüvegek és kalapok nem mindig biztosítanak elegendő védelmet, erre a problémára megfelelő megoldást kínálnak a lencsék. Azonban vigyázat: nem minden kontaktlencse véd meg az UV-sugárzástól! A kutatók azt remélik, hogy az eredmények segítenek az UV-szűrős kontaktlencsék elterjedésében és így sok millió ember egészségének megőrzésében.

A cikk az Investigative Ophtalmology & Visual Science folyóiratban olvasható.

Kép: shutterstock©

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: UV-szűrés  kontaktlencse  szürke hályog 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!