Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Huba napja van. Holnap István napja lesz.
A+ A A-

Retinaszakadás, retinaleválás: ez utal rá

Retinaszakadás, retinaleválás: ez utal ráEgy nemrég közzétett tanulmány szerint a hirtelen látótérúszás, vagy fényfelvillanás komolyabb látási problémákat jelez, mely kezeletlenség esetén akár vaksághoz is vezethet.

A Queen Egyetem és a Kingstoni kórház hét beteg esetén írta le ezeket a tüneteket, melyek hátterében retinaszakadás és retinaleválás állt. „Ha a szakadást detektálni és lézerezni tudjuk, a betegeket megmenthetjük a vakságtól”- mondja a témavezető szerző, Sanjay Sharma szemész professzor. – „Ha azonban a folyadék bejut a retina alá, az leválik, már lehet, hogy túl késő.”

Retinaszakadás esetén sincs könnyű dolga az orvosnak...

A retinaszakadást nagyon nehéz diagnosztizálni, igazi „orvosi high-tech” készülék, és alapos perifériás retinavizsgálat szüksége hozzá. A november 24-én a Journal of the American Medical Association című lap hasábjain közölt tanulmányban közel kétszáz korábbi publikáció metaanalízisét végezték el. Eszerint az öregségi látótérúszásos esetek 14%-ában állt a háttérben retinaleválás.

A cikk a reklám után folytatódik

„Ha az új látótérúszás mellett látótérkiesés jelentkezett, vér, vagy ún. ’dohányzacskó’-képlet volt látható a szem kocsonyás állományában, a retinaleválás esélye jelentősen magasabb volt” – mondja Dr. Sharma. – „A retinarepedés 50%-a leváláshoz vezet, szóval az úszás és a felvillanás azonnali orvosi beavatkozást igénylő állapot.”

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések:   látótér  retinaleválás  retinaszakadás  vakság  úszás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!