Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Mit jelent: gyengénlátás?

Mit jelent: gyengénlátás?Gyakorta nem vagyunk tisztában azzal, hogy maga a gyengénlátás fogalma mit is jelent. Ez valami olyasmi, mint a rövidlátás? Nos, nem. A gyengénlátás teljesen más...

Gyengénlátás - mit jelent?

A látási funkciók jelentős romlását jelenti, mely nem javítható hagyományos szemüvegekkel, kontaktlencsékkel, gyógyszerrel vagy műtéttel. A gyengénlátás súlyossága sokféle lehet az enyhe károsodástól kezdve (csőlátás vagy vakfolt) a majdnem teljes vakságig.

Húsz emberből 1 gyengénlátó. A világon nagyjából 135 millióan szenvednek ebben az elváltozásban. A visszafordíthatatlan látáskárosodás gyakori a 65 év feletti emberek körében. A látás elvesztése azonban nem csak az öregedés része. Néhány változás normálisnak tekinthető, de általában nem vezetnek gyengénlátáshoz. A gyengénlátást okozhatják betegségek, működési zavarok és sérülések. A gyengénlátók nagy többségénél megfigyelhető a korral járó makula-degeneráció, katarakta és glaukóma. Az eseteknek csaknem 45 %-át a makula degeneráció okozza, amely fokozatosan elpusztítja a retina központi részét (makula) a szemfenéken.

Ha arra gyanakszik, hogy gyengénlátó, keressen fel egy szemorvost, aki meg tudja különböztetni a tüneteket a normál öregedés jegyeitől. Több jel is utalhat egy esetleges látáscsökkenésre. Normál körülmények között ugye nem jelent problémát az ismerősök beazonosítása? Gondot okoz az olvasás, a kézimunka, a színek összepárosítása? Homályosabban lát, mint korábban? Az ehhez hasonló változások figyelmeztető jelek lehetnek.

Minél korábban ismerik fel a bajt, annál jobb az esély egy sikeres kezelésre, a látás megtartására

A rendszeres szemorvosi vizsgálatnak hozzá kellene tartoznia a rutinellenőrzésekhez. Azonban ha változást észlel a látásában, haladéktalanul keressen fel egy specialistát. A gyengénlátásra az optometristák és a szemészek szakosodtak, akik ki tudják értékelni a látás értékeit. Felírhatnak látást javító segédeszközöket és megtaníthatják használatukat is. ·                      

A segédeszközök és a rehabilitáció segíthet hozzászokni a látásvesztéshez és az életminőség megtartásában. Ilyen eszközök lehetnek: nagy betűvel nyomott sajtótermékek, nagyítók, elektromos olvasógépek, hangfelismerő számítógépes programok, látcsövek, nagy kijelzős telefonok és órák. A rehabilitációs programok széles kínálata áll rendelkezésre. Tanácsot adnak az otthonunk átalakítására és támogatói csoportot is ajánlanak.

Kapcsolódó kifejezések: gyengénlátás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!