Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Menyhért és Mirjam napja van. Holnap Bence napja lesz.
A+ A A-

Terjed a szürke hályog - diabétesz esetében

Terjed a szürke hályog - diabétesz esetébenFőként idősebbeknél – sajnos cukorbetegek esetében néha már fiatalabb korban is – mind gyakrabban fordul elő a szürke hályog, orvosi nevén a cataracta. Az elváltozás lényege, hogy a szemlencse elhomályosodik, majd ahogy a hályog „érik”, egyre átlátszatlanabbá válik.

A folyamat bizonyos mértékig az öregedés egyik kísérő jelensége, tudni kell azonban, hogy csupán az ilyen irányú hajlammal bíró embereknél jelentkezik. Sajnos elég sűrűn előfordul. Nem véletlen, hogy ma már a cataracta műtét a leggyakoribb szemsebészeti beavatkozás.

Miért hajlamosít szürke hályogra a diabétesz?

Ennek biokémiai okai vannak. A magasabb vércukor hatására a szervezet bizonyos szöveteiben, elsősorban az idegrostokban és a szemlencsében szorbit halmozódik fel. Mivel ez ozmotikusan aktív anyag, vizet szív magába és a szemlencse duzzadásával jár.

Tartósan magas vércukorszinteknél a lencse anyagcseréjét is károsítja. (Az idegek esetében az említett folyamat az idegrostok ún. velős hüvelyeinek sérülését váltja ki, ezáltal neuropátiát okoz.) Mint közismert, nagyon sok cukorbetegnek a megengedettnél tartósan magasabb a vércukor szintje, mégis viszonylag ritkán fordul elő náluk a szürke hályog, ami szintén az egyéni hajlam szerepét támasztja alá.

A szürke hályog kifejlődése során a látás fokról fokra sérül

Kezdetben csupán a távoli tárgyakat nem látja élesen az ember, majd a kisbetűket nem képes elolvasni még a legerősebb szemüveggel sem, később pedig teljesen elhomályosul a látása. Ezt az elváltozást már évszázadokkal ezelőtt megkísérelték műtéti úton gyógyítani, sőt az ügyesebb laikusok, a népi szólásban is megörökített „hályogkovácsok” egyszerű bicskával hajtottak végre sikeres beavatkozásokat. Tehát régóta egyértelmű, hogy a cataracta műtétet igényel. Korábban az elszürkült lencsét egyszerűen eltávolították, és kieső funkcióját erős, nem egyszer 12-15 dioptriás, „szódásüveg” szemüveggel pótolták.

Már több mint egy évtizede hazánkban is mindennapossá vált a műlencse beültetése, amelynek eredményeként gyenge szemüveggel is kitűnően lát az operált beteg. Az utóbbi időben a szürke hályog műtét szinte ambuláns beavatkozássá egyszerűsödött. A cukorbetegek számára különösen fontos, hogy napjainkban őket is szinte ugyanolyan sikerrel tudják szürke hályoggal műteni, mint nem diabéteszes sorstársaikat.

Viszont nagyon fontos, hogy a rendszeres évenkénti szemészeti ellenőrzés során felfedezett cataractát (a szemész szakorvos ajánlása szerinti időben) műtéti úton eltávolítsák. Ugyanis a szürke hályog a cukorbeteget vizsgáló szakembert megakadályozza abban, hogy pontosan megítélhesse a szemfeneket, azaz időben diagnosztizálja az esetleges retinopátiát.

Kapcsolódó kifejezések: cataracta  diabétesz  szürke hályog 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!