Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

Ne üvöltesse! Megsüketülhet!

Ne üvöltesse! Megsüketülhet!Régóta tudjuk, hogy a túlzottan nagy hangerővel hallgatott zenelejátszók halláskárosodást okozhatnak. Az iPodok és zajszűrős fülhallgatók korában a probléma aktuálisabb, mint valaha volt.

A most végzett felmérés szerint a fiatalok vannak a legnagyobb veszélyben: a túl hangos zene által okozott halláskárosodás néha csak évtizedek múlva érződik, akkor azonban már visszafordíthatatlan.

A tinédzser fiúk hangosabban szeretik, mint a lányok

"A mostanában népszerű új zajszűrős fülhallgatók mélyebben nyúlnak a fülbe, mint a sima fülhallgatók, így nagyobb kárt is okozhatnak - nyilatkozta Dean Garstecki, az Észak-Nyugati Egyetem audiológusa -  A másik nagy probléma, hogy míg a régi hordozható lejátszók csak néhány órát bírtak egy feltöltéssel, a mostani lejátszók már akár 20 órán keresztül is képesek működni."

Napi öt perc = tartós halláskárosodás

A szakértők szerint már napi öt perc zenehallgatás is tartós halláskárosodást okozhat, ha maximumra állítjuk a hangerőt.

A túlzottan hangos zene maradandó sérüléseket okozhat a belső fül szőrsejtjeiben, amelyek a mechanikai rezgések elektromos jelzésekké alakításáért felelősek. A károsodás idővel a szőrsejtek elhalását okozhatja, ami tartós halláskárosodáshoz is vezethet.

 

Kapcsolódó kifejezések: halláskárosodás  siketség 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!