Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Vince és Artúr napja van. Holnap Zelma és Rajmund napja lesz.
A+ A A-

Mit tegyünk fülcsengés, fülzúgás ellen?

Mit tegyünk fülcsengés, fülzúgás ellen?Csengés, zúgás, sípolás, fütyülés vagy süvítés. Ha úgy halljuk ezeket a hangokat egyik vagy mindkét fülünkkel, hogy a környezetünkben semmi sem ad ki zajt magából, a jelenséget hívják fülzúgásnak.

A Mayo Clinic Women’s HealthSource februári száma összefoglalót ad erről az állapotról. Becslések szerint a felnőttek 10-15 %-a tartósan szenved ettől a problémától, melyre gyakran csak orvosi kezelés ad megoldást.

Zavarhatja az alvást, az összpontosítást és a mindennapi tevékenységeket.

A fülzúgást gyakran az életkorral járó halláscsökkenés okozza

A zajos környezet szintén károsíthatja a hallást és fülzúgáshoz vezethet. A füljáratokat eltömítő fülzsiradék is okozhatja. Bizonyos antibiotikumok és rákgyógyszerek mellékhatása is lehet. A nagy dózisban fogyasztott aszpirin is okozhat átmeneti fülzúgást.

A kezelés a kiváltó problémától függ, de eddig nem találtak rá megfelelő gyógymódot. Más gyógyszerre való átállás vagy a fülzsír eltávolítása néhány beteg esetében megszüntetheti a tüneteket.

“A fülzúgásban az a bosszantó, hogy nincsen egyetlen, bevált terápiája.” – mondja Charles Beatty, a Mayo Klinika nyaki elváltozások specialistája. „Jó hír azonban, hogy a problémát általában nem súlyos betegség okozza, és mindig akad módja annak, hogy enyhítsük a zavaró tüneteket.”

A cikk a reklám után folytatódik

Módszerek fülcsengés, fülzúgás ellen

  • A hallás javítása hallókészülékkel. Ez segíthet, mivel az agy jobban fel tudja fogni a külvilágból érkező zajokat, és kevésbé zavarják majd a belső zajok.
  • Kerüljük a túlságosan nagy zajt. Ha zajos gépeket üzemeltetünk, használjunk fülvédőt.
  • Kerüljük a serkentőszereket. A koffein, nikotin, nyálkahártya-összehúzó szerek fülzúgást okozhatnak.
  • Hallgassunk háttérzajt. Ha halk zenét hallgatunk, vagy bekapcsoljuk a ventillátort, elvonhatjuk az agy figyelmét a belső zajokról.
  • A relaxációs technikákkal sikeresen küzdhetünk a fülzúgás ellen.
  • Szedjünk gyógyszert. A nyugtatók és antidepresszánsok segíthetnek akkor, ha a kellemetlenség miatt nem tudunk aludni, vagy túlságosan idegesek, stresszesek leszünk tőle.
Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fülcsengés  fülzúgás  hallás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!