Ma Alfréd napja van. Holnap Mátyás napja lesz.
A+ A A-

Ûrtechnológiával a szürkehályog ellen

Ûrtechnológiával a szürkehályog ellenEgy, az űrkutatás számára kifejlesztett szonda lehet az első nem-invazív eszköz a szürkehályog korai felismerésére.

Az Országos Szemkutatási Intézet és a NASA tudósai minden tekintetben biztonságos tesztet fejlesztettek ki a szürkehályog korai felismerésére. Ha a szürkehályogot még idejében sikerül felismerni, akkor bizonyos életmódbeli változtatásokkal el lehet kerülni a betegség következtében kialakuló vakságot, ezért a mostani fejlesztés emberek millióinak látását mentheti meg.

"A szemlencse elszürkülése már az utolsó tünetek egyike, és ekkor sajnos már képtelenek vagyunk visszafordítani, vagy akár csak kezelni a látásvesztést - nyilatkozta Dr. Manuel B. Datiles, a kutatás vezetője. A mostani fejlesztés segítségével már a szemlencse fehérjéinek apró károsodásait is képesek vagyunk érzékelni, ami a szürkehályog kialakulásának egyik legelső jele."

A szondát eredetileg a NASA tudósai fejlesztették ki a fehérjekristályok növekedésének zéró-gravitációban történő megfigyelésére.

Bár a szürkehályog kialakulásában rengeteg fehérje vesz részt, csupán egy, az alpha-crystallin fehérje segíthet megakadályozni a hályog kialakulását. Ez szemünk saját védelme a hályogképződés ellen. Ez a fehérje azonban születésünk után már nem képződik, és ha a meglévő mennyiséget valamiféle környezeti károsodás éri (napsugárzás, dohányzás, cukorbetegség), akkor semmi nem védi szemünket a szürkehályogtól.

"Ez a technológia kiválóan alkalmazható az oxidatív stressz következtében kialakult korai  fehérjesérülések felismerésére, ezért reméljük hamarosan a mindennapi orvosi gyakorlatban is alkalmazhatjuk a szürkehályog és más betegségek (cukorbetegség, Alzheimer-kór, Parkinson) felismerésében" - nyilatkozta Dr. Datiles.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: szürkehályog 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!