Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Enikő és Melitta napja van. Holnap Edit napja lesz.
A+ A A-

Reménykeltő kezelés fülzúgásra

Reménykeltő kezelés fülzúgásraNagyszámú, fülzúgástól szenvedő betegre jellemző a visszahúzódási magatartás és a negatív világkép. A betegek életminőségük jelentős romlásaként élik meg a panaszt, mely szorongást és depressziót eredményezhet. A pszichológiai kezelés mellett most az idegstimuláció is ígéretes terápiának tűnik.

Ez a Hilke Bartels által a Groningen Orvostudományi Egyetemen végzett kutatás eredménye, aki 2008. november 26-án fogja elnyerni Ph.D. fokozatát.

A fülzúgásban (tinnitus) szenvedő betegek olyan zajokat hallanak, amelyek nem a külvilágból erednek, hanem magából a testből. Csipogó, fütty vagy suhanó zajok lehetnek, vagy akár morgások, kopogás vagy ropogás is. Számítások szerint a hollandok 10-30 százaléka szenved tinnitustól. Ezen emberek 4-5 százaléka súlyosan korlátozottnak érzi magát; például nem képesek többé rendesen koncentrálni, vagy nem tudnak aludni. A panasz általában 40-60 éves életkor között kezdődik, a hallás romlásával.

Túl aktív agy

Sokáig azt feltételezték, hogy a tinnitus oka magában a hallószervben keresendő. Ma már tisztázott, hogy az agy a felelős a tünetekért: az agy halló régiójának túl aktív részei folyamatos jeleket bocsátanak ki, és ez okozza a „fantom zajt”. Ez a túlműködés általában a hallásromlás eredménye. Ugyanakkor zaj (egy koncert vagy diszkó utáni fülzúgás), fertőzés, egy fülműtét vagy az állkapocs és nyak problémája is okozhat hasonló tüneteket. A PET és fMRI képalkotók segítségével Bartels feltérképezte az agy fontos területeinek túlműködését. Így bebizonyította a panasszal kapcsolatos elméleteket.

Negatív hozzáállás

Bartels kutatása kiderítette, hogy a tinnitusos betegek nagy száma depressziós és látja negatívan a világot. Ezeket az érzéseket nem merik megosztani másokkal, ami azt jelenti, hogy kevés szociális támogatásban részesülnek, ami visszahúzódó magatartást eredményez. Ezt szokás „D-típusú személyiségnek” is nevezni. A 265 megvizsgált betegből nem kevesebb, mint 94-re ilyen személyiség volt a jellemző. A kutatásból kiderül, hogy ezek a betegek szignifikánsan több pszichológiai kellemetlenséget élnek meg. A szorongás és a depresszió fokozzák a fülzúgás hatását. A D típusú személyiségeknek olyan kezelésen kellene részt venniük, amely főként a szorongás és a depresszió csökkentésére koncentrál, Bartels szerint.

Hatékony idegstimuláció

Ugyanakkor nem a pszichológiai megközelítés az egyetlen. 2001 és 2003 között az egyetemen kísérleti kezelési tesztelés folyt, ahol a fontos agyterületeket folyamatosan stimulálták egy pulzusgenerátorral (egy pacemaker-szerű készülékkel). A kiértékelésből kiderült, hogy hatból négy betegnél szignifikánsan pozitív hosszú távú eredményeket értek el. A betegek szerint az általuk hallott zaj elviselhető szintre csökkent és 10 pontból hétre osztályozták a kezelést. A koponyán kívülre helyezett mágnes segítségével történő idegi stimuláció is érdekes kezelési lehetőséget jelent. A 24 vizsgált beteg közül 5 esetében ideiglenesen visszaszorult a tinnitus.

Ajánlások

Ez idáig nem sikerült olyan kezelést találni, amely a fülzúgásos betegek többségénél hatékony lett volna. A jelenlegi kezelési lehetőségek lehetnek gyógyszeresek, audiológiaiak vagy pszichológiaiak. Bartels szerint a multidisciplináris megközelítés a fontos. Emellett fontosnak tartja jóváhagyott kérdőívek használatát is, amely leírja a tinnitus természetét és hatásait.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fülzúgás 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!