Ma Áron napja van. Holnap Buda és Richárd napja lesz.
A+ A A-

Megmenthető a baba látása

Megmenthető a baba látásaLátásproblémára figyelmeztető jel lehet, ha a baba hunyorog, az egyik szemét be-becsukja. Szemész szakorvosi vizsgálat javasolt, ha bármilyen rendellenességet észlel a szülő a kisbaba szemén; például a szembogár területe nem egyenletesen fekete, vagy a szivárványhártya nem szabályos, vagy a szemek állása nem párhuzamos.

Kancsalság gyanúja esetén azonnal el kell menni szemorvoshoz. Inkább egy felesleges vizsgálat, mint hogy valami rejtett öröklött, vagy szerzett betegség maradjon titokban.

Csecsemőknél a pupilla fényre szűkül, már rövid időre fixálni is képes a fényt, majd a tárgyakat. Amennyiben nem teszi, feltétlenül vigyük orvoshoz. A kisbaba látóképességét ellenőrizhetjük az ún. „kukucs" játékkal. Ezt érdemes havonta megtenni. Figyelmeztető jel lehet az is, ha a baba hunyorog, az egyik szemét be-becsukja. Ebben az esetben is feltétlenül vigyük el gyerekszemészhez szűrésre.

Óvoda előtt, körülbelül 2-2,5 éves korban javasolt minden kisgyermek szemész szakorvosi vizsgálata. Ilyenkor már a látóélességet kis rajzokkal, ábrákkal vizsgáljuk, a fénytörési hibát is megmérjük.

A következő szűrővizsgálat ideje 5 éves korban van, egy évvel az iskola előtt. Későbbiekben az iskolában zajlanak a szűrővizsgálatok. A távollátás már kettő-három éves korban szemüveggel kezelhető, az esetleges tompalátás a vezér szem teljes takarásával szintén óvodás korban még gyógyítható.

A gyermekeket óvni kell a szemek sérülésétől. Vigyázni kell a maródásokra. Egyre több vegyszert használunk a háztartásokban. Figyelnünk kell arra, hol tartjuk ezeket a mérgeket, milyen könnyen juthatnak hozzá a kicsik. Mindezek veszélyesek a kisgyermekekre, gondosan el kell zárni előlük. Úgy kell végiggondolni a háztartásunkban elhelyezett eszközeinket, elektromos gépektől, szerszámokig, a szögekig, hogy a pillanatra szem elől tévesztett gyermekünk ne tehessen kárt magában, társaiban.


Külön meg kell említenünk a számítógépes játékokat. Az ezzel töltött időt is feltétlenül korlátozni kell. Ha egy számítógéppel dolgozó felnőttnek 45-50 perc után kötelezően szünetet kell tartania, akkor ez még inkább vonatkozik a gyermekünkre. A vibráló fény nem csak a szemet, hanem az egész idegrendszert károsíthatja.

Dr. Sényi Katalin
egyetemi adjunktus
a Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társaságának elnöke

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: baba  hunyorog  látás  szem 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!