Ma Berta és Bettina napja van. Holnap Ibolya napja lesz.
A+ A A-

Súlyos betegséget jelezhet a látásromlás

Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://drinfo.hu/images/stories/netdoktor/2008erzekszerv/eye_chart.jpg
There was a problem loading image http://drinfo.hu/images/stories/netdoktor/2008erzekszerv/eye_chart.jpg
Súlyos betegséget jelezhet a látásromlásFontos, hogy az idősebb emberek odafigyeljenek kezdődő látásproblémáikra, ezek a problémák fokozatosan jelentkeznek, és idővel súlyosbodnak, az elhanyagolt látásromlás pedig más krónikus betegségek forrása lehet.

„Fontos, hogy az idősödő emberek évenként rutinszerű látásvizsgálaton essenek át. A látáscsökkenés nemcsak a mindennapi tevékenységekben (autóvezetés, olvasás) hátráltathat, hanem súlyosabb betegségek jele is lehet” - mondta az AGS (Amerikai Geriátriai Társaság) tagja, Dr. Amna Buttar. „A látásunkat érintő legtöbb probléma a felírt szemüveg megváltoztatásával orvosolható.

Az idősödő korosztályt érintő leggyakoribb szembetegségek (zöld- és szürkehályog) megelőzésében és kezelésében az is segít, ha rendszeresen felkeressük orvosunkat” - tette hozzá Dr. Buttar.

A szakember szerint érdemes orvoshoz fordulni, ha az alábbi tüneteket észleljük:·     
  • Homályos látás. Ha nem jól látjuk az útjelző táblákat vezetés közben vagy az olvasott szöveg elmosódik, ideje, hogy új szemüveget írassunk fel.·      
  • Ha rosszul látunk gyenge fényviszonyok között, az is a látásromlás korai jele lehet.·      
  • A szokásosnál gyakrabban botlunk, el vagy ütközünk neki olyan tárgyaknak, melyek jól ismert környezetben, például otthonunkban vannak. Ez szintén látásromlásra utal. Perifériás látásunk korunk előrehaladtával romlik. Ennek következtében az idősödő emberek a periférián elhelyezkedő tárgyakat nehezen veszik észre.·      
  • Állandó fejfájás vagy szédülési rohamok. Ha az ember látása romlik, gyakran kezd bandzsítani, ami megerőlteti a szemet, így okozva fejfájást és szédülést.
A Látás Világnapja

A látás Világnapját minden október második csütörtökén rendezik meg.  Ez 2008-ban október 9-re esik.  

A cél az, hogy felhívják a figyelmet arra a tényre, hogy a vakság 80%-a megelőzhető, illetve gyógyítható, és hogy egységes megelőzési beruházásra bíztassák a kormányokat és különböző szervezeteket.

A 2008.  évi Világnap egyben 9 éves "születésnapja" a "Látás 2020" kezdeményezésnek, amelynek célja 20 millió aláírás összegyűjtése, - döntéshozóktól, orvosoktól, betegektől, lakosoktól - azt szorgalmazva, hogy 2020-ra szüntessük meg a megelőzhető vakság előfordulását.

A témáról bővebben a WHO és a VISION2020 honlapján olvashatnak. 

 

A Látás Világnapja

 

Kapcsolódó kifejezések: látás  látásromlás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!