Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Miklós napja van. Holnap Ambrus napja lesz.
A+ A A-

Segíti a beszédfelismerést a fülprotézis

Segíti a beszédfelismerést a fülprotézisZajos környezetben a fülkagyló pótlására alkalmazott fülprotézis javítja a hallást és a beszédfelismerést, derül ki az Archives of Facial Plastic Surgery szeptemberi számából.

A cikk szerint ha a fülkagyló súlyos sérülés, vagy sebészi eltávolítás miatt hiányzik, a betegnek fülprotézis használatára lehet szüksége. Az ilyen betegek külső hallójárata ugyanis rendszerint sértetlen, és hallószervük többi része valószínűleg teljesen normálisan működik. A szerzők véleménye, hogy nem elegendő az esztétikai helyreállítás, gondolni kell a fülkagyló elvesztésével járó hallásproblémák korrigálására is.

A fülprotézis lehetséges előnyeinek vizsgálatára Dr. William E. Walsh, a chicagói Észak-Nyugati Egyetem Feinberg Orvostudományi Kar kutatója nyolc különböző szilikongumi protézist tanulmányozott két kísérlettel. Először a kutatók életnagyságú habból készült fejbe 12 milliméteres, a hallójáratot reprezentáló lyukat fúrtak, melyek külső nyílásaiba mikrofont helyeztek. Mérték a hangnyomást a protézissel és anélkül a fej forgatása közben. 4,6 kHz-nél 8,1 dB-lel, 11,5 kHz-nél már 9,7 dB-lel javult a mikrofon által érzékelt hangerő.

Ezt követően 11 angolul beszélő egészséges hallású fiatal felnőtt részvételével végeztek beszédtesztet két formában. Először módosítatlanul, később a habfej segítségével készült vizsgálat eredményeire alapozva a fülkagyló hiánya által okozott akusztikus hatások figyelembevételével. A résztvevők két hangszóróval szemben ültek le. Az egyikből normál beszéd, a másikból zaj hallatszott. Egyik fülük befogása után próbálták megérteni a mondatokat. A beszéd hangerejét decibelenként fokozatosan növelve érték el azt a szintet, ahol a vizsgálati személy már minden mondatot megértett.

A tesztekben használt protézis javította a beszédmegértést, használatával a résztvevők magasabb zaj szint mellett is képesek voltak minden mondatot tisztán megérteni.

Kapcsolódó kifejezések: fülprotézis  hallás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!