Ma Bernadett napja van. Holnap Zsuzsanna napja lesz.
A+ A A-

Biofizikai eljárás a hallás javítására

Biofizikai eljárás a hallás javításáraSvájci és dél-afrikai tudósok olyan biofizikai módszert dolgoztak ki, amely orvosolni képes a hallási nehézségeket, sőt még a halláskárosodást is gyógyítja. Az eljárás során újrahangolják a fül különböző funkciójú területeit, hogy a károsodott részek újból képesek legyenek érzékelni az egyes frekvenciákat.

Az elöregedő társadalmakban a halláskárosodás egyre komolyabb problémát jelent

Az eddigi hallásjavító eszközök csak részlegesen voltak képesek visszaállítani a hallást. Ennek lehetséges oka valószínűleg az, hogy a csigajáratnak – azaz a hallószervnek – teljesen be kell ágyazódnia a hallószervbe.

Az eddigi mesterséges csigajáratok ugyan nagyon közel álltak a valóságos biológiai szervhez, de ezek beillesztése a hallószervbe csak különlegesen nehéz műtéti eljárással volt lehetséges.

A hallás javítása érdekében a tudósok megvizsgálták a hallószerv biofizikáját és biomechanikáját

Olyan eljárásokat dolgoztak ki, amelyekkel javítani lehet a csigajárat nem megfelelő működését. Ezzel az eljárással nem vész el semmilyen hallott információ, és a csigajárat hangolási kapacitása is teljes mértékben kihasználható. Ezek a felfedezések reményt nyújthatnak komoly halláskárosodás esetén is. Ezen felül az új típusú elektronikus csigajárattal előre megjósólható a hallószervi érzékelés várható változása is.

A biofizikai beavatkozáshoz szükséges műtéti eljárás még nincs kidolgozva, ám a legújabb típusú lézerek fontos szerepet játszhatnak ezekben az eljárásokban - hasonlóan ahhoz, ahogyan egy másik létfontosságú érzékszerv, a szem problémáinak kezelésében használják őket.

Kapcsolódó kifejezések: biofizika  frekvencia  hallás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!