Ma Buda és Richárd napja van. Holnap Izidor napja lesz.
A+ A A-

Mikroszkópikus tűvel a szembetegségek ellen

Mikroszkópikus tűvel a szembetegségek ellenA gyógyszereket hatékonyan a szembe juttató új technika, mely mikroszkopikus méretű tűket alkalmaz, azon betegek millióinak számára nyújthat reményt, akik olyan gyakori, a látást veszélyeztető szembetegségekben szenvednek, mint a glaukóma (zöld hályog), a maculadegeneráció (sárgafolt elfajulás) vagy a diabéteszes retinopáthia (cukorbetegség miatt kialakuló ideghártya károsodás).

Az amerikai Georgia Műszaki Egyetem és az Emory Egyetem kutatói a „Mikrotűk a szemészeti gyógyszeres terápiában” című előadásukban foglalják össze vizsgálataik eredményeit a nagy-britanniai Királyi Gyógyszerészeti Társaság szimpóziumán.

Kutatásuk során azt vizsgálták, hogyan alkalmazhatóak a mikroméretű tűk a szemészeti gyógyszeres terápiában ún. minimál invazív eljárással. A szembe hatoló tűk csupán fél milliméter mélyen hatolnak be a szem szövetébe. Ez azt jelenti, hogy a tűk nem érnek olyan mélyre, mint a hagyományos tűk, így kevesebb kárt is okoznak. A kis behatolás miatt a módszer helyi érzéstelenítés mellett is alkalmazható.

Ez a technika forradalmasíthatja az olyan szembetegségek kezelési módját, mint a glaukóma, a maculadegeneráció és a diabéteszes retinopathia. A hagyományos gyógyszerbejuttatási módszerek, mint a szemcsepp, nem elég hatékonyan juttatják be a gyógyszereket a szem hátsó részébe. A hagyományos injekciók viszont invazívak, mivel a tű átfúrja a szem szöveteit. Az ismételt injekciók az általánosan használt tűkkel szintén komoly látási szövődményeket eredményezhetnek.

„A szem az emberi szervezet egyik legérzékenyebb és legsérülékenyebb szerve, és talán a leglenyűgözőbb is egyben. Ablakként működve látjuk rajta keresztül a világot, és az agyba érkező információk négyötödéért felelős.” - mondta Samirkumar Patel, a kutatócsoport egyik tagja.

„Noha a kutatás még egy korai fázisban tart, megmutatja, hogy igenis lehetséges mikrotűk segítségével hatékonyan gyógyszert juttatni a szem megcélzott részeibe, mint az anterior és posterior (elülső és hátsó) régiókba. Gyulladás vagy egyéb mellékhatás nem jelentkezett a korai tesztekben. Ez ígéretes hír azok számára, akik egyes látást veszélyeztető betegségekben szenvednek.”

A fejlesztés következő fázisa a biztonság megerősítésének további vizsgálata lesz, és a hosszú távú hatások jobb megértése.

Glaukóma

A szembetegségek olyan csoportja, amelyek befolyásolják a látást. Kezeletlenül vaksághoz vezet. Főként idősebb korban gyakori, és akkor keletkezik, ha a látóideg károsodik. A nyílt zugú glaukóma a 40 év feletti lakosságban százból két embert érint. Ugyanakkor ez az arány tízből egy főre nő 70 éves kor felett.

Makula degeneráció

Egy fájdalmatlan betegség, amely a maculát – a retina középső részét, a sárgafoltot, az éleslátás helyét – érinti, a centrális és részletgazdag látás progresszív romlását okozva. Angliában ez felelős a legtöbb vakságért, bár teljes vakságot szinte sosem okoz. Leggyakoribb formája az életkorral összefüggő maculadegeneráció, ám egyes ritka formák fiatalkorban is előfordulhatnak. Gyakorisága 50 év felett minden évtizeddel nő, 75 éves korban ez 15 százalék. Gyakrabban fordul elő nőkben. Egyéb rizikótényezők a családi előfordulás és a dohányzás.

Diabéteszes retinopátia

Angliában a vakság egyik vezető oka a 30-65 évesek között, a vakok és gyengénlátók 12 százalékánál fordul elő diabéteszes szembetegség. A retinopathia a retinát ellátó apró erek (kapillárisok) károsodásával jár. Az erek károsodása vérzést okoz, amely lehet kis kiterjedésű, csak a retinára lokalizált, vagy kiterjedhet előre, az üvegtestbe. Ez komoly hatással lehet a látásra.

Kapcsolódó kifejezések: glaukóma  vakság 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!