Ma Áron napja van. Holnap Buda és Richárd napja lesz.
A+ A A-

Új terápiás lehetőség időskori makuladegenerációban?

Új terápiás lehetőség időskori makuladegenerációban?A Utahi Egyetem kutatói azonosítottak egy új jelátviteli útvonalat, mely képes gátolni az erek újdonképződését és az esetleges szivárgást az időskori sárgafolt elfajulásban (AMD), melyek az USA-ban a vakság leggyakoribb okai.

Egyelőre még a kezdetén jár az a vizsgálat, melynek célkeresztjében olyan szemészeti betegségek megoldása áll, melyek az erek gyulladása illetve szivárgása miatt alakulnak ki. Ilyen például az időskori makuladegeneráció, a cukorbetegek ideghártya-betegsége, valamint egyes ráktípusok és sérülések is.

A megfigyelés lényege egy sejtfelszíni fehérje, a Roundabout (rövidebb nevén Robo)-4. "A többi Robo-fehérjétől eltérően a 4-es típust nem az idegek környékén, hanem az erekben találjuk" – magyarázta Dr. Dean Li, a kutatási eredményeket ismertető közlemény vezető szerzője.

 Dr. Li már öt éve azon dolgozik, hogy megértse a Robo4 biológiai szerepét. Dr. Kang Zhang-gal együttműködve Dr. Li Robo4-gén mutáns egereket hozott létre, és vizsgálta sejtjeik válaszát a VEGF-re (erek növekedését elősegítő faktor) a Robo4-kötő Slit2 fehérje jelenlétében és hiányában.

A VEGF élettani funkciója az erek képződésének elősegítése, beleértve az érsejtek osztódásának és vándorlásának serkentését is. A VEGF felel az egészséges érnövekedésért, ám sajnos gyakran olyan káros folyamatokban is részt vesz, mint az időskori makuladegeneráció, vagy a diabéteszes ideghártya-betegség.


 A vizsgálatból kiderült, hogy a normális egerekben a Slit2 gátolta ezeket az érképződést elősegítő folyamatokat, a Robo4-mutáns egerekben azonban ez a gátló hatás elmaradt. Úgy tűnik tehát, hogy a Slit2 a Robo4-en keresztül van negatív hatással a VEGF aktivitására. Az eredményeket a Nature Medicine márciusi online számában tették közzé.

 Jelenleg is léteznek már gyógyszerek a piacon, melyek a VEGF jelátviteli útvonalára hatnak: ilyen a rákellenes bevacizumab, illetve a ranibizumab, melyet az időskori makuladegeneráció egyik típusának kezelésére alkalmaznak. Az új felfedezéssel újabb ponton lehet a folyamatba beavatkozni. A szigorú gyógyszerfejlesztési szabályok miatt azonban a mostani kutatás eredményeiből egy évtizeden belül aligha lesz még forgalmazható gyógyszer. Az időskori makuladegeneráció a vakság leggyakoribb oka Amerikában az 55 év felettiek között. Becslések szerint jelenleg több mint 10 millió beteget érint a probléma

Kapcsolódó kifejezések: elfajulás  időskori  makuladegeneráció  sárgafolt  vakság 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!