Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Sok idős amerikai beteg zöldhályogját nem kezelik

Sok idős amerikai beteg zöldhályogját nem kezelikAz amerikai Látási és Szemészeti Kutatási Társaság (ARVO: Association for Research in Vision and Ophtalmology) éves ülésén Fort Lauderdale-ban, május 7-én bemutatott tanulmány szerint az ún. primer nyílt zugú glaukómában (POAG, a zöldhályog egyik formája) szenvedő amerikaiak közel egyharmada sem gyógyszeres, sem sebészi kezelésben nem részesül.

A tanulmány az első olyan vizsgálat az USA-ban, amely a Medicare (az amerikai időskori és rokkant betegbiztosító) nemzeti reprezentatív adatait hasznosítja glaukóma esetében. A kutatók vizsgálták a gyógyszeres és a sebészi kezelés irányvonalainak változását a 65 évesnél idősebb betegek között, felhasználva a Medicare 1992 és 2002 között gyûjtött adatait. A szóban forgó időszak alatt összesen 3,020 betegnél diagnosztizáltak POAG-t.

A tanulmány legnagyobb felismerése, hogy a Medicare által biztosított zöldhályogos betegek 30%-a nem használ semmilyen glaukóma ellenes készítményt, és nem esett át mûtéten sem. A gyógyszert használó beteg között a felírt szemcsepp típusában változást találtak a vizsgálati periódus alatt: lényeges nőtt az ún. prosztaglandin-analógok használata.


"Tudtuk, hogy a hatásos orvosi kezelés folyamatos alkalmazásával csökkenthető a glaukóma okozta vakság kockázata, mégis azt tapasztaltuk, hogy sok beteg nem él ezekkel az egyre hatékonyabb kezelési lehetőségekkel. A kutatás egy fontos feladatra hívja fel a figyelmet:

Szükséges nemcsak a betegek és kezelőorvosaik, de az egészségpolitikával foglalkozók és a biztosító-ipar vezetőinek oktatása is, hogy felhívjuk a figyelmet a folyamatos terápia nyújtotta előnyökre" - mondta a durhami Duke Egyetemen dolgozó vezető kutató, Joshua D. Stein. "Ha nem tanuljuk meg a leckét, a zöldhályog az időskori vakság vezető tényezőjévé válhat."

Kapcsolódó kifejezések: zöldhályog 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!