Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.
A+ A A-

A videójátékok javíthatják a látást?

A videójátékok javíthatják a látást?A videojátékok élesíthetik a látást azáltal, hogy segítik a játékosokat leküzdeni látási zavaraikat. Legalábbis ezt állítják a Rochester Egyetem agykutatói, Daphne Bavelier és C. Shawn Green. A fiatal kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a kezdő videojátékosok 15-20 százalékának látási koncetráltsága némiképp javult, miután összesen 30 órát játszottak 4-6 héten keresztül.

'A fejlődés igen kismértékû, mivel olyan embereket figyeltünk meg, akiknek egyébként nagyon-nagyon jó a látásuk' - mondta Bavelier.  'A látásjavulást, amit mértünk, nem lehet felfogni, csak szemész veheti észre.' - mondta a kutató. 'Az emberek ezek alapján azt gondolhatják, hogy a felírt lencséiket videojátékokra cserélik - nem, erről szó sincs.' - mondta Bavelier.

Bavelier és Green 32 egyetemistát vizsgált, akik a vizsgálat kezdetekor nem voltak fanatikus videojátékosok. A vizsgálat kezdetén a hallgatók ez képernyő elé ültek, ahol egy T betût villant fel vagy a jobb felső vagy az alsó sarokban. A kutatók közben mérték az időt, az alanyok milyen gyorsan fókuszálnak a betûkre.

Ezután a résztvevőket véletlenszerûen két csoportba sorolták. Az egyik csoport tagjai egy akciójátékkal, a másik csoport tagjai Tetrisszel játszottak 4-6 héten át. A hallgatók az időszak alatt összesen harminc órát játszottak, naponta pedig nem többet, mint két órát. 'Az akciójáték sokkal jobban fejlesztette a látást a Tetrisnél.' - mondta Bavelier.

A játékidőszak után a hallgatók megismételték a T-betûs tesztet. Az akciójátékkal játszottak csoport tagjainak reakcióideje 15-20 százalékkal javult, míg azok látása, akik Tetrisszel játszottak nem fejlődött. 'Az akciójátékban új látványelemek helyzetét kell folyamatosan elemezni. Nem lehet tudni, hol fognak felbukkanni és azt sem, hogy milyen alakzat következik.' - mondta a kutató. 'A Tetrisben persze ugyancsak résen kell lenni, mert gyorsan kell reagálni. Forgatni kell az alakzatokat, egyszerre csak egyet, elemezve azt, hogy hova illik be leginkább. Itt azonban nagyon kevés a vizuális elemzés.'


A kutatás arra enged következtetni, hogy lehetséges javítani a szem tulajdonságain, ez jó hír azoknak, akik olyan látásproblémákkal küzdenek, amely oka az agyban keresendő. 'Ha például a szem jó, és az információ eléri az agyat és aztán elveszik, akkor a hardver nem megfelelő.' - mondta Bavelier. Õ és kollégái egy fejlesztő tréning kidolgozásán fáradoznak a tompalátásban (amblyopia) szenvedő betegek számára. Az állapot lényege, hogy az agy letiltja a gyengébb szem látását azért, hogy a két szem közötti különbség nehogy kettőslátáshoz vezessen. 'Ebben a tréningben alkalmazni fogjuk a videojátékokból nyert hasznos összetevőket' - mondta Bavelier.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: fejleszt  koncentrál  látás  videojáték 
© Copyright 1993-2018 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!