Ma Zsuzsanna napja van. Holnap Aladár és Álmos napja lesz.
A+ A A-

Folsavval a halláskárosodás ellen?

Folsavval a halláskárosodás ellen?Egy holland tanulmány kimutatta, hogy a folsav-pótlás idős embereknél csökkenti az időskori halláskárosodás kialakulását. A holland Wageningen-i Egyetemen végzett tanulmány 728, 50 és 70 év közötti férfit és nőt vizsgált. A vizsgálat résztvevőinél magas vér homocisztein szintet mértek. A folsav - sok egyéb hatása mellett - csökkenti a vér homocisztein szintjét, ezért a kutatók így következtettek arra, hogy a vizsgált alanyoknak kevés a folsav bevitelük.

A vizsgált emberek fele nagy-dózisú folsav pótlást (naponta 800 mikrogramm), a résztvevők másik fele placebót (hatóanyag nélküli tabletta) kapott. Három év után azok hallása, akik folsav pótlásban részesültek, kisebb mértékben romlott, mint a placebót kapott csoport tagjaié.

A halláscsökkenés jellemzően az alacsony frekvencia-tartományokban történt, és a két csoport között kb. 0.7 decibeles különbséget volt mérhető (A legtöbb ember először a kb. 1 dB-es hallásromlás észleli). A magas frekvencia-tartományokban történő halláscsökkenésre a folsav nem volt hatással, talán azért, mert az a folyamat ötven éves kor előtt megkezdődik.


A kutatást végző Jane Durga és társai eredményeik alapján felvetették, hogy a liszt folsavval való dúsítása csökkentené az ország életkorhoz kötött halláskárosodását. Dr. Robert A. Dobie, a Kaliforniai Egyetem (Davis) hallásszakértője úgy becsüli, hogy a folsav-pótlás húsz év alatt 5dB-lel csökkentheti a hallásromlást az idős emberekben. A liszt folsavas kiegészítését az Amerikai Egyesült Államokban már alkalmazzák - igaz, elsősorban a vitamin más igen kedvező hatásai miatt.

Kapcsolódó kifejezések: folsav  hallás  homocisztein  károsodás 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!