Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Judit napja van. Holnap Árpád és Árpádina napja lesz.
A+ A A-

Bifokális lencsékkel a rövidlátás ellen

Bifokális lencsékkel a rövidlátás ellenBizonyos gyermekekben, akik speciális, ún. vonalmentes bifokális lencsét viselnek, egyértelmûen lassabban fokozódik a rövidlátás, mint azokban akik hagyományos lencséket viselnek - olvasható a Investigative Ophthalmology and Visual Science hasábjain közölt tanulmányban.

A szóban forgó vizsgálatban azt találták, hogy azok a gyerekek, akiknek mindkét szülője rövidlátó, a rövidlátás fokozódása lassabb volt, ha speciális, kifejezetten a romlást gátló lencsét viseltek. A szülői rövidlátás ismerete segíthet annak eldöntésében, hogy a speciális lencse előnyös-e a rövidlátó gyermeknek. Az öt éves vizsgálatot New England, Pennsylvania, Alabama, Houston és New York szemészeti intézményeinek kutatói végezték.


A vizsgálat 232 résztvevőjét egy korábbi, 469 fős, 11 és 16 év közöttiek gyermekeket rövidlátását vizsgáló kutatás résztvevőiből válogatták össze. A gyermekek közül 87-nek (37,5 százalék) mindkét szülője rövidlátó volt.

'A vizsgálat bizonyítja, hogy a szülői fénytörési hibát hozzá kell tenni azokhoz a tényezőkhöz, amelyek meghatározzák a gyermekkorban kezdődő rövidlátás előrehaladását.' - mondta Dan Kurtz, a New England Egyetem szemészorvosa.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: bifokális  lencse  rövidlátás 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!