Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Újabb lépés a jobb hallásért

Újabb lépés a jobb hallásértA hallóideg beültetés jobbnak bizonyult a csiga beültetésénél a súlyosan halláskárosodott vagy teljesen süket embereknél - állítják amerikai kutatók. A szakemberek állatokont teszteltek, hogy melyik implantátum képes a hangok szélesebb tartományát sikeresen az agyba juttatni. A kutatási eredményeket bemutató tanulmány háttérinformációi szerint habár a csigabeültetés (cochlearis implantátum) sokat javít a süket emberek hallásán, de bizonyos körülmények között határozott korlátai vannak, például az alacsony hangok meghallásánál, amelyek gyakoriak a beszédben, a magas és alacsony hangok elkülönítésében, egy zajos szobában a beszélgetés követésében és a zene értékelésében. A hallóideg beültetés másképp orvosolja a siketséget, ekkor ultravékony eletród- sort ültettek közvetlenül a hallóidegbe.

"Szinte valamennyi mérésben a hallóideg-beültetés jobbnak bizonyult, mint a csigabeültetés" - mondta a vizsgálat vezetője, John C. Middlebrooks, fül-orr-gégész és biomérnök professzor a Michigani Orvostudományi Egyetemen.

"Ha a kezdeti, állatkísérletekben elért sikereket meg tudnák erősíteni a jövőben állatokon és embereken végzett további kutatások, az emberi hallóideg beültetés 5-10 éven belül elérhetővé válhat" - mondta Middlebrooks. Vizsgálataik eredménye a Journal of the Association for Research in Otolaryngology c. szaklapban jelent meg.
Kapcsolódó kifejezések: csiga  hallás  implantátum  jobb  károsodott 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!