Ma Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.
A+ A A-

Az elektronikus orr felismeri az asztmát

Az elektronikus orr felismeri az asztmátEurópai kutatók kezdeti sikerekről számoltak be egy ún. elektronikus "orr" készítésével kapcsolatban, amely segíthet az asztma diagnosztizálásában. A kísérleti stádiumban lévő eszköz kimutatja az illékony szerves vegyületeket (VOC) a betegek lélegzetében.  "Az emberek lehelete több ezer VOC vegyületet tartalmaz, melyek markerei lehetnek a tüdőbetegségnek" - nyilatkozta Dr. Silvano Dragonieri, a holland Leiden Egyetem Egészségügyi Központjának munkatársa.

Dragonieri az Amerikai Mellkasi Betegségek Specialistáinak Társasága nemzetközi konferenciáján mutatta be az eszközzel végzett előzetes vizsgálatok eredményeit. A kutatók tíz súlyos asztmában, tíz enyhe asztmában szenvedő beteget, és húsz egészséges személyt vizsgáltak meg, akiknek egy zacskóba kellett lélegezniük. A kilélegzett levegő innen került át az elektronikus orrba.


A szerkezet bizonyos VOC mintákat keresett a lélegzetben, és képes volt megkülönböztetni az asztmás és az egészséges leheletet. Az asztma súlyosságának megítélésében azonban már kevésbé volt pontos. "A tanulmányban résztvevő betegeknél már korábban diagnosztizálták az asztmát.

A következő lépés az, hogy megnézzük vajon az eszköz képes-e felismerni az új asztmás betegeket" - mondta Dragonieri, aki azt is hozzátette, hogy egy nap talán különféle elektronikus orrokat hoznak létre a különféle betegségek diagnosztizálására.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: asztma  elektronikus  felismer  marker  orr 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!