Dr.Info - Egészség és Életmódmagazin

Cikkek
Betegségek
Receptek
Intézmények
Közösség
Ma Szilvia napja van. Holnap Aliz napja lesz.
A+ A A-

Zöldhályog - az alattomos betegség akár vakságot is okozhat

Zöldhályog - az alattomos betegség akár vakságot is okozhatVilágszerte a 40 éves kor fölötti lakosság mintegy két százaléka glaukómás megbetegedésben, azaz zölhályogban szenved.  Hippokratésztől ered a görög eredetû glaukóma szó. A betegség létrejötte nincs közvetlen összefüggésben az életmóddal, az étrenddel, a foglalkozással, sőt még a számítógép előtti munkavégzéssel sem - állítja dr. Süveges Ildikó, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának professzora.

Csupán annyi bizonyos, hogy a hajlam örökölhető, és az életkor előrehaladtával növekszik a megbetegedés gyakorisága. Cukorbetegségben szenvedőknél, az érrendszer bizonyos elváltozásai miatt, valamint a rövidlátók körében szintén sokkal gyakrabban jelentkezik a baj.

A beteg saját magán nem tudja felismerni a glaukómát, mert semmilyen tünetet nem érzékel, ezért is tartják alattomosnak a kórt. A kezdeti elváltozás látótérkiesésben jelentkezik, de a másik szem korrigálja a problémát.

A zöldhályog kialakulásának okát korábban kizárólag a szem belnyomásának emelkedésére vezették vissza. Ez vagy úgy alakul ki, hogy a szem belsejében a csarnokvíz termelődése fokozódik, vagy a csarnokzugon keresztüli elfolyás csökken.


A legújabb kutatások kiderítették, hogy a szemnyomás növekedése csupán csak egyetlen tényező. A zöldhályog kialakulásában a legfőbb szerepet az érrendszer károsodása, a látóidegfő rossz vérellátása játssza. Felmerült az is, hogy a szemben egy bizonyos sejtréteg programozott sejthalálának korai beindulása okozza a látásvesztést.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy még manapság is többnyire akkor fedezik fel a glaukómát, amikor a páciens szemüveget szeretne irattatni orvosával. Gyógyítható-e a glaukóma?
Teljes gyógyulásról nem beszélhetünk, hiszen a már bekövetkezett látásvesztés vissza nem fordítható. Kezdeti stádiumban szemcseppekkel kezelhető. Dr. Süveges Ildikó szerint Magyarországon sajnos későn kerülnek mûtétre a glaukómában szenvedő betegek. Külföldön egy éven belül megoperálják a beteget, nálunk ez az idő három év.

A beavatkozás lényege, hogy fokozzák a csarnokvíz kivezetését. Ez hagyományos és lézeres technikával is történhet.

Kapcsolódó kifejezések: glaukóma  szem  vak  zöldhályog 
© Copyright 1993-2019 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!