Ma Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.
A+ A A-

Korunk betegsége, a száraz szem

Korunk betegsége, a száraz szemEgyre többen fordulnak szakorvoshoz, leginkább az idős korra jellemző szemszárazsággal.  A baranyai szemészeti szakrendeléseken egyre többen jelentkeznek azzal a panasszal, hogy száraz a szemük. Ennek tünetei a szúró, viszkető érzés, a reggeli ébredést követő kivörösödés, illetve a túlzott könnyezés.

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a száraz szem nevû betegség valójában azokat érinti, akik órákig végeznek olyan feszített koncentrációt igénylő munkát, amelyhez elsősorban szemükre van szükségük. Így aztán a száraz szem problémájával többségében azok fordulnak orvoshoz, akiket munkájuk a számítógéphez köt, vagy akik hosszú időt töltenek például autóvezetéssel. A baj fő oka az, hogy a panaszosok egyszerűen elfelejtenek pislogni.

Ahhoz, hogy a szem optimális fiziológiás feltételek mellett működjön, percenként legalább 15 pislogás lenne szükséges. Egy-egy ilyen szemhéj-összezáródás biztosítja ugyanis a szem számára azt az élettani közeget, amelyen belül garantálható az egészséges funkció.

A cikk a reklám után folytatódik

E feltétel hiányában a szem kiszárad, s a gyulladáshoz hasonló tüneteket produkál. Sőt, ha nem kezdődik meg időben a megfelelő terápia, a szem szaruhártyáját maradandó károsodás érheti. A baranyai szemészeti szakrendeléseken naponta 3–5 ilyen jellegű panasszal találkoznak a szakemberek, a betegek átlagéletkora pedig alig éri el a 38 évet.

A száraz szemre azért is érdemes felhívni a figyelmet, mert ez a betegség még egy évtizeddel ezelőtt is inkább az idősebbeket – főként hetven év felettieket – sújtotta.

Kapcsolódó kifejezések: könny  szem  száraz  szúr  viszket 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!