Ma Julianna és Lilla napja van. Holnap Donát napja lesz.
A+ A A-

Amikor elhomályosul a tekintet

Amikor elhomályosul a tekintetMár az ókori Egyiptomban is szenvedtek az emberek a szürkehályogtól, derült ki egy régészeti leletből, melyet egy Ka-âper nevû írnok és szerzetes sírjában találtak.  Ka-âper az egyiptomi hadsereg Palesztina elleni háborújának kampányában való részvételével szerzett helyet magának a történelemben.

Ám az egyiptomi Saquarában fellelt földi maradványai mellett talált fafaragásból a régészek arra következtetnek, hogy egyik szemén hályogot viselt. A szobrocska körülbelül i.e. 2457-2467-ből való, szemét kvarckristályból rakták ki.

Egyiken fehér folt látható, mely egy ennyire előrehaladott korú ember esetében katarakta jelenlétére utalhat. Azt egyelőre nem tudni, hogy az ókori Egyiptom orvosai képesek voltak-e diagnosztizálni a szem elváltozását. A zaragozai Egyetemi Klinikai Kórház orvosai, dr. Francisco J. Ascaso és José A. Cristóbal szerint az első operációkat csak az i.sz. II. században végezték.

Ka-âper szobra a szürkehályog első dokumentációja, de nem az egyetlen, mely a mûvészetnek köszönhetően fennmaradt. A XVII. században például Rembrandt, holland festő örökítette meg Tóbiás operációját. A napjainkban sebészeti úton már 95 százalékosan kiküszöbölhető betegség sokáig a vakság leggyakoribb okának számított, s ma is a 65 év feletti emberek több, mint 50 százalékát érinti.

Címkék:
Kapcsolódó kifejezések: Egyiptom  Ka-âper  homály  régészet  szem  szürkehályog 
© Copyright 1993-2020 Dr.Info All Rights Reserved! / Minden jog fenntartva!